• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kiekvienam iš mūsų neretai nutinka taip, kad tapę vyresni, sukūrę šeimas, emigravę į kitus Lietuvos miestus ar net kitas šalis, pamirštame ar tiesiog nesurandame laiko užsukti į savo gimtojo miesto ar kaimo biblioteką, kurioje formavosi mūsų vertybės ir supratimas apie gyvenimą. Ir daugelis mūsų net nežinome, kad šiandien biblioteka yra ne tokia, kaip prieš dvidešimt metų – šiandien ji dirba remdamasi inovatyviais metodais ir įgyvendina įvairius projektus bei veiklas.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdama patenkinti nuolat augančius visuomenės poreikius, sustiprinti bibliotekų darbuotojų kompetencijas ir gebėjimus, kad būtų pagerinta šalies žmonių gyvenimo kokybė, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama projekto „Bibliotekos pažangai 2“ iniciatyvą „Atrask vaikystės biblioteką“, kviečia prie jos prisijungti Lietuvoje žinomus, autoritetą turinčius žmones ir tapti didelių miestų ir miestelių bibliotekų globėjais.

REKLAMA

Šiuolaikinė biblioteka – daugiafunkcinė institucija

Pasak projekto įgyvendintojų, šiais laikais ypač sudėtinga pritraukti jaunus žmones į tokias institucijas kaip bibliotekos, todėl tikimasi, kad žinomų žmonių pozityvumas, kūrybiškumas, jų darbinė patirtis ir geros emocijos padės Lietuvos gyventojams atrasti lengvesnį kelią į savo vietos bendruomenės biblioteką.

„Šiandien bibliotekos yra dinamiška ir daugiafunkcinė institucija, bendruomenei galinti pasiūlyti kokybišką informaciją, kuri atrenkama padedant informacijos specialistams – bibliotekininkams. Biblioteka juda atviros prieigos didžiųjų duomenų apdorojimo ir panaudojimo, strateginių informacinių sistemų sąveikumo ir integravimo kryptimis. Džiugu, kad be to jos tampa ir aktyviu tarpininku tarp vietos bendruomenės, verslo, vietos valdžios ir visuomeninių organizacijų, siūlančiu naujas, gyventojų poreikius tenkinančias paslaugas“, – bendrų sąlyčio taškų ieško projekto „Bibliotekos pažangai 2“ vadovas Eugenijus Stratilatovas.

REKLAMA
REKLAMA

Kėdainiai ir Klaipėda jau turi savo globėjus

Jau šį mėnesį Lietuvos bibliotekose prasideda žinomų žmonių susitikimai su bibliotekų darbuotojais, vietos bendruomenėmis. Vienas pirmųjų susitikimų vyko Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Šios bibliotekos globėju tapo Lietuvoje gerai žinomas jaunosios kartos teatro, kino ir televizijos aktorius Giedrius Savickas. Aktorius džiūgauja, kad nuo šiol į savo vaikystės biblioteką galės sugrįžti ne kaip skaitytojas, o kaip jos globėjas. „Esu kilęs iš Klaipėdos, be galo mėgstu buriuoti, todėl smagu, kad galiu būti šio miesto bibliotekos partneriu. Dabar kur kas dažniau galėsiu sugrįžti į pajūrį, nes čia manęs lauks atsakingas darbas“, – šypsosi Giedrius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Televizijos laidų vedėja ir knygų autorė Beata Nicholson, vos tik gavusi pasiūlymą prisijungti prie iniciatyvos „Atrask vaikystės biblioteką“ ir apsilankyti Kėdainių rajono savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešojoje bibliotekoje, neslėpė džiaugsmo teigdama, kad tai buvo jos ilgai puoselėta svajonė. „Jau seniai norėjau užmegzti bendravimą su bibliotekomis. Pati esu kulinarinių knygų autorė, todėl man labai įdomu pažinti biblioteką iš vidaus: sužinoti ir prisidėti prie vykdomų projektų, pasidalinti idėjomis ir mintimis su bibliotekos darbuotojais ir, žinoma, paskatinti žmones labiau domėtis bibliotekos gyvenimu, dalyvauti jame“, – sako Beata.

REKLAMA

Kiekvieno mūsų indėlis svarbus bibliotekos pažangai

Prie iniciatyvos „Atrask vaikystės biblioteką“ yra kviečiami prisijungti ne tik visuomenėje žinomi žmonės, bet ir visi aktyvūs vietos bendruomenės nariai, visuomeniški žmonės, norintys kartu su bibliotekomis kurti ir įgyvendinti projektus, skatinti į juos įsitraukti vietos bendruomenę ir inicijuoti įvairias veiklas. Tikimasi, kad artimiausioje ateityje dauguma šalies bibliotekų ir jų filialų turės savo globėjus, kurie remdamiesi savo autoritetu ir patirtimi padės stiprinti bibliotekų pajėgumus bei paskatins į bibliotekų gyvenimą įsitraukti vis daugiau žmonių.

Projektas „Bibliotekos pažangai 2“ skirtas sustiprinti bibliotekų gebėjimus tenkinti besivystančios visuomenės poreikius ir įtvirtinti bibliotekas kaip tvarias bendruomenines institucijas, galinčias pagerinti Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę. Tikimasi, jog įgyvendinus šį projektą bus sustiprinti bibliotekų darbuotojų gebėjimai ir kompetencijos, kad jie galėtų kvalifikuotai ir savarankiškai ne tik rengti, įgyvendinti projektus, bet ir gauti jiems finansavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų