• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neapsaugojo nė Šv. Florijonas

Šventes reikia mokėti švęsti. Tai savo kailiu patyrė į nemalonumus dėl galimo girtumo įsivėlęs Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (APGV) viršininkas pulkininkas Jonas Misiūnas (51 m.). Dėl jo veiksmų pradėtas tarnybinis patikrinimas, o J. Misiūnui pagalbą ketinęs suteikti saugos tarnybos „Saugos skydas“ vadovas panevėžietis Robertas Janutis (39 m.) 10 parų buvo uždarytas į areštinę.

REKLAMA
REKLAMA

Neblaivus – darbe

Gegužės 4-ąją – šv. Florijono – gaisrų sergėtojo dieną savo profesinę šventę mini ugniagesiai ir gelbėtojai. Šiais metais Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas buvo numatęs datas, kur ir kada vyks šventiniai renginiai šiai tauriai profesijai paminėti. Buvo numatyta, kad Šiaulių ugniagesiai gelbėtojai Šv. Florijono dieną minės gegužės 8-ąją. Tą dieną mieste vyko įvairūs ugniagesių gelbėtojų pasirodymai, senovinių automobilų paroda ir kitos pramogos. Tačiau nenuostabu, jog kolektyvuose ar draugų kompanijose ši profesinė šventė buvo paminėta būtent gegužės 4-ąją, sekmadienį ar pirmadienį. Matyt, dėl to pirmadienį po pietų kažkam ir kilo įtarimas, kad Šiaulių APGV viršininkas darbe yra neblaivus. Buvo iškviesti policijos pareigūnai J. Misiūno blaivumui patikrinti, tačiau atvykę viršininko neberado.

REKLAMA

Kitą dieną Šiaulių APGV vadovas aiškino, jog pirmadienį darbe buvęs iki 15 valandos, o vėliau išvykęs į Naująją Akmenę, su kurios gelbėtojų komanda derino numatytus mėnesio pabaigoje šventinius renginius. Tačiau jo kolegos tikino matę ir asmeninį, ir tarnybinį automobilius stovinčius darbovietės kieme.

„Gelbėjimo operacija“

Nors nebuvo užfiksuota, kad J. Misiūnas darbe buvo neblaivus, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas jo atžvilgiu pradėjo tarnybinį patikrinimą, o APGV vadovas, matyt, pajuto grėsmę išlėkti iš darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad sunerimęs J. Misiūnas ėmė ieškoti būdų kaip išvengti nemalonumų. Pagalbos jis kreipėsi į savo pažįstamą, saugos tarnybos vadovą R. Janutį, kuris neva gyrėsi turįs „gerų pažįstamų“.

Įtariama, kad vyrai sutarė, jog J. Misiūnas per tarpininkus perduos 12 000 litų R. Janučiui, kuris bandys paveikti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnus, kad šie, tirdami J. Misiūno galimo girtumo istoriją, neatleistų jo iš darbo.

Tačiau STT pareigūnai vyrus atidžiai sekė ir jau kitos dienos pavakare Šiaulių pakraštyje esančioje degalinėje, sulaikė pinigų pasiimti atvažiavusį R. Janutį. J. Misiūnas buvo sulaikytas vėliau, savo namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių abu vyrai, buvo sulaikyti 48 valandoms. Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl prekybos poveikiu.

Pasibaigus sulaikymo terminui pareigūnai kreipėsi į teismą prašydami R. Janutį suimti 15 parų. Jie tikino, kad būdamas laisvėje šis įtariamasis gali trukdyti tyrimui ir daryti poveikį liudytojams.

Teismas prokuroro prašymą patenkino iš dalies – R. Janutį leido laikyti suimtą 10 parų. Na o įtariamuoju dėl prekybos poveikiu tapusį J. Misiūną pareigūnai prašė teismo ne suimti, o nušalinti nuo tarnybos. Šiaulių APGV vadovą teismas leido nušalinti nuo tarnybos 3 mėnesiams.

REKLAMA

Žurnalistams J. Misiūnas tvirtino, kad sukompromituoti jį bando profesinės sąjungos atstovai, užtat iš sukėlę skandalą.

Skandalingas „gelbėtojas“

Šiaulių APGV viršininko „gelbėtojas“ panevėžietis R. Janutis pagarsėjęs ne tik kaip Kelių eismo taisyklių laužytojas, bet ir dėl skandalo, kai buvo apskundęs Panevėžio apskrities Kelių policijos biuro viršininką Virginijų Mačėną (54 m.).

Priminsime, jog beveik dvejus metus šiam, net 30 metų darbo patirtį VRM turinčiam pareigūnui teko įrodinėti, jog jis yra nekaltas. R. Janutis V. Mačėną buvo apkaltinęs piktnaudžiavimu tarnyba, neteisėtu jo asmens duomenų įgijimu ir paskleidimu. Šio griežtumu Kelių eismo taisyklių pažeidėjams garsėjusio pareigūno bėdos prasidėjo 2011 metų pradžioje, kai jo sodo bendrijos kaimynas, verslininkas, saugos įmonę turintis R. Janutis kreipėsi į prokuratūrą, kad neva V. Mačėnas pasinaudojo policijos duomenų baze, surado informaciją apie jo ankstesnį teistumą ir apie tai papasakojo kitiems sodų bendrijos nariams.

REKLAMA

Dėl V. Mačėno veiksmų Panevėžio apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, jam buvo paskirta drausminė nuobauda – pastaba, tačiau pareigūnas liko dirbti ir nebuvo nušalintas nuo pareigų, kol bus galutinai įrodyta, kad jis yra kaltas.

Įrašas – teistas

V. Mačėnas ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teismuose neneigė, kad jis domėjosi minėto verslininko praeitimi, tačiau paaiškino, jog tai darė tarnybos reikalais. Kelių policijos biuro viršininką buvo pasiekusi informacija, kad vienas jo pavaldinys neoficialiai dirba R. Janučio įmonėje. V. Mačėnui įtarimų sukėlė ir kai kurių R. Janučio įmonės siūlomų apsaugos paslaugų teisėtumas (verslininkas savo firmos automobilius buvo pažymėjęs tokiomis pačiomis juostomis, kurios gali būti naudojamos tik policijos tarnybinių automobilių žymėjimui – aut. past.). Tuomet viršininkas ir peržiūrėjo policijos duomenų bazėje informaciją apie saugos įmonės savininką. O ten juodu ant balto parašyta, kad minėtas ponas teistas – kada ir už ką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi R. Janutis ir supykęs: girdi, V. Mačėnas piktnaudžiavęs savo padėtimi, sužinojęs duomenis ir juos paviešinęs sodo kaimynams!

Tačiau Kelių policijos biuro viršininkas tvirtino, jog duomenų apie R. Janučio teistumą niekam neatskleidęs. Jis sakė, kad buvę atvirkščiai – apie privačios saugos tarnybos savininko teistumą išgirdęs būtent iš bendrijos narių.

Teismai nusišalino

Kad nebūtų apkaltinti šališkumu nusišalino net du teismai – Panevėžio miesto (šiame mieste V. Mačėnas dirba) ir Pasvalio rajono (iš šio rajono kaltinamasis yra kilęs) apylinkių teismai. Byla buvo nagrinėjama Anykščių rajono apylinkės teisme, kur V. Mačėnui buvo paskelbtas išteisinamasis nuosprendis. Šį nuosprendį R. Janutis apskundė. Skundė ir prokuratūra.

REKLAMA

Apeliacinius skundus ėmė nagrinėti Klaipėdos apygardos teismas. Išnagrinėjusi bylą, teisėjų kolegija nutarė, kad Anykščių rajono apylinkės teismo nuosprendis teisėtas ir pagrįstas. Kolegija nurodė, jog „iš išsamių V. Mačėno parodymų matyti, jog duomenis apie R. Janučio teistumus jis tikrino ne iš smalsumo ar kitų su užimamomis pareigomis nesuderinamų tikslų, bet veikdamas kaip pareigūnas“.

Vairavo girtas

O praėjusių metų pabaigoje R. Janutis sukėlė avariją Parko gatvėje (Panevėžyje – aut. past.). Greitį viršyjęs vyras, važiavęs keturračiu, jo nesuvaldė ir trenkėsi į kelkraštyje stovėjusį automobilį. Į avarijos vietą atskubėję greitosios pagalbos medikai ir policijos pareigūnai rado ant asfalto gulintį R. Janutį. Iš karto buvo įtarta, kad jis vairavo keturratį. Nuvežus į ligoninę ir ištyrus R. Janučio kraujo mėginį, paaiškėjo, kad vyras – smarkiai apgirtęs (2,82 promilės alkoholio). Tačiau R. Janutis tvirtino, kad keturratį vairavo kitas žmogus, kuris po avarijos pabėgo, o jis čia – niekuo dėtas. Tačiau teisme buvo įrodyta – jo versija, kad jis tebuvo keleivis buvo paneigta vaizdo kamerų įrašais – jog panevėžietis girtas vairavo keturratį ir padarė avariją. R. Janučiui 3 metams ir 8 mėnesiams teko atsisveikinti su vairuotojo pažymėjimu, jam paskirta 4000 litų bauda.

Tačiau, kaip matyti iš aprašytos Šiaulių viršininko „gelbėjimo operacijos“, šis veikėjas ir toliau vairuoja automobilį.

Aurelija JARUŠEVIČIŪTĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų