• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna gegužės 4-6 d. Atėnuose (Graikija) dalyvauja neformalioje ES Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje, kur aptariamas žemės ūkio veiklų įvairinimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmininkavimą pradėjusi Graikija imasi diskutuoti dėl žemės ūkio veiklų įvairinimo, taip tikėdamasi sustiprinti ES ekonomines, socialines ir aplinkosaugos sąlygas. Kuo įvairesnės bus ES žemės ūkio veiklos, tuo didesnis bus ES pranašumas pasaulio rinkose. Taip pat pastebima, kad žemės ūkio veiklų įvairovė eina ranka rankon su geresne maisto kokybe, sveikesne mityba, taip pat ir su skirtingų ES regionų tradicine mitybos kultūra.

REKLAMA

Pirmininkaujanti Graikija mano, kad ES žemės ūkio veiklų įvairovė turi tapti ES politikos šerdimi.

Lietuvos žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna akcentuoja diversifikavimo svarbą ne tik ES, bet ir kiekvienos valstybės narės lygiu. Tai ypač aktualu vis naujų išbandymų kontekste. Skaudus pavyzdys Lietuvoje – afrikinio kiaulių maro atvejis – neigiamas pasekmes kiaulininkyste besiverčiantys žemės ūkio subjektai jaus dar ilgai. „Veiklų įvairovę matome kaip vieną svarbių priemonių, didinant žemės ūkio sektoriaus galimybes prisitaikyti ir greičiau atsigauti po ištikusių sukrėtimų. Atsižvelgdami į tai, daug dėmesio skiriame žemės ūkio veikloms įvairinti“, – pažymi ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio ministras pabrėžia, kad Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos lėšomis, skatinant aukštos pridėtinės vertės produktų kūrimą, remiamos investicijos į ūkyje pagamintų žemės ūkio produktų perdirbimą, jų prekinį paruošimą, paramos lėšomis skatinamas ir jų realizavimas. Taip pat remiama išskirtinės kokybės, sertifikuotų žemės ūkio produktų gamyba, žemės ūkio produktų perdirbimas ir rinkodara. Žemės ūkio veikla užsiimantys ūkininkai, ypač mažesnieji, paramos lėšomis raginami imtis alternatyvios žemės ūkiui veiklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išlaikant žemės ūkio sektoriaus įvairovę, svarbus vaidmuo skiriamas šeimos, ypač smulkesniems, ūkiams. Šie ūkiai, pasižymintys unikaliomis savybėmis ir daugiafunkciškumu, turėtų būti vienas iš ES žemės ūkio politikos prioritetų.

„Šeimos ūkiai – tai elementas, kuris ne tik padėtų puoselėti ūkininkavimo tradicijas, užtikrintų ūkininkų pajamas, tačiau kartu skatintų tvarią ir darnią kaimo plėtrą, didintų žemės ūkio sektoriaus konkurencingumą“, – žemės ūkio veiklos įvairinimo svarbą apibendrina žemės ūkio ministras prof. V. Jukna.

Žemės ūkio ministerijos informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų