• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas antradienį nekreipė dėmesio į Vakarų susirūpinimą dėl jo pranešimo, kad jis dabar gali sodrinti uraną "pramoniniu mastu", ir pareiškė, kad planuoja dar labiau išplėsti branduolinę programą.

REKLAMA
REKLAMA

Irano atominės energetikos organizacijos vadovas dar kartą patvirtino, kad galutinis Irano tikslas yra Natanzo gamykloje (nuotraujoje) sumontuoti 50 tūkst. urano sodrinimo centrifugų. Tai būtų milžiniškas žingsnis į priekį palyginti su dabartiniu pajėgumu.

REKLAMA

"Irano Islamo Respublikos tikslas yra ne tik 3 tūkst. centrifugų sumontavimas Natanzo gamykloje ... Darome visa, kad sumontuotume 50 tūkst. centrifugų", - sakė Gholamreza Aghazadeh (Golamreza Agazadė).

"Pradėjome pramoninę fazę, ir mašinų montavimas tęsis, kol pasieksime 50 tūkst. centrifugų (tikslą)", - pridūrė G.Aghazadeh, kurio žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Savo ruožtu Irano užsienio reikalų ministras Manouchehras Mottaki (Manoučehras Motakis) paragino pasaulio valstybes pripažinti "naują tikrovę" dėl urano sodrinimo pramoniniu mastu jo šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

"Sodrinimo sustabdymas nėra priimtinas nei kaip išankstinė derybų sąlyga, nei kaip tokių derybų rezultatas, - žurnalistams antradienį sakė M.Mottaki. - Esame pasirengę dialogui (su pasaulio valstybėmis), jei jos turi pasakyti ką nors nauja".

"Kita šalis privalo pripažinti naują tikrovę" dėl Irano branduolinės programos, pridūrė jis, užsimindamas apie pirmadienį paskelbtą iraniečių pareiškimą, kad dabar jie gali sodrinti uraną pramoniniu mastu.

Pirmadienį per iškilmingą ceremoniją Natanzo urano sodrinimo gamykloje centriniame Irane šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) paskelbė, kad dabar šalis yra pajėgi sodrinti uraną pramoniniu mastu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Valstijos, kurios kaltina Iraną noru pasigaminti branduolinių ginklų ir kurios neatmetė karinių veiksmų Irano atžvilgiu tikimybės, iš karto pareiškė savo susirūpinimą.

"Esame labai susirūpinę dėl Irano pranešimo, kad jie pradėjo branduolinio kuro gamybos "pramoninę fazę", - žurnalistams sakė atstovas nacionalinio saugumo klausimais Gordonas Johndroe (Gordonas Džondras).

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas M.Ahmadinejado pareiškimą pavadino dar vienu Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijų pažeidimu, o Europos Sąjunga (ES) dar kartą paragino Iraną sustabdyti sodrinimą.

REKLAMA

JT vadovas Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) sakė: "Bet kuriai valstybei narei labai svarbu visiškai paklusti Saugumo Tarybos rezoliucijoms. Raginu Irano vyriausybę tai daryti".

Irano parlamento pirmininkas Gholam Ali Hadadas Adelis (Golam Alis Hadadas Adelis) užsiminė, kad net tolesnių JT sankcijų grėsmė neprivers Irano atsisakyti branduolinės programos.

"Kai Irano liaudis įvaldo mokslą, iš jos to sankcijomis neatimsi ", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų