• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint tarptautinę jaunimo solidarumo dieną, skirtą akreipti dėmesį į jaunimo problemas, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė teigė, kad požiūris į jaunimo nedarbą yra individualizuotas:

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo šiol pastangos nukreiptos į individualius jauno žmogaus poreikius. Atėjus į darbo biržą, išanalizuojami jo gebėjimai, išsiaiškinami norai. Į tai atsižvelgus, sudaromas individualus planas“ , — interviu radijui „Laisvoji banga“ teigė A. Pabedinskienė. Pasak ministrės, anksčiau užimtumo skaitinimo priemonės buvo skirtos įvairaus amžiaus žmonėms. Šiais metais pradėta įgyvendinti „Jaunimo garantijų“ iniciatyva – Europos komisijos sukurtas priemonių kompleksas, kuriuo siekiama niekur nesimokantiems, ar nedirbantiems 25-29 metų jaunuoliams per keturis mėnesius užtikrinti pasiūlymą dirbti, ar toliau mokytis (įskaitant pameistrystės profesinio mokymo formą), atlikti praktiką arba stažuotę.

REKLAMA

„Lietuvoje turime 40-60 tūkstančių jaunų žmonių, kadaise dėl įvairių aplinkybių iškritusių iš švietimo sistemos ir neturinčių darbui reikalingų įgūdžių. „Jaunimo garantijų“ iniciatyva iš dalies nukreipta ir į šią tikslinę grupę“,— apie pagalbą aukštojo išsilavinimo neturintiems asmenims pasakojo A. Pabedinskienė. Europos komisija „Jaunimo garantijų“ iniciatyvai, 2014-2020 m. laikotarpiu, skyrė 109 mln. litų. Lietuva turėtų prisidėti tokia pat suma. Ministrės teigimu, pasitelkus kitas Lietuvos darbo biržos taikomas priemones, investicija į užimtumą nurodytu laikotarpiu sieks 400 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrė pasidžiaugė, kad jaunimo nedarbo lygis Lietuvoje pernai sumažėjo 4,8 procentinio punkto ir sudarė 21,9 procento – tai vienas sparčiausių mažėjimų tarp visų Europos Sąjungos valstybių.

Paklausta apie motyvaciją įsidarbinti mažinantį nedidelį atlyginimą, socialinės apsaugos ir darbo ministrė sakė, kad jauno žmogaus lūkesčiai kartais būna nepamatuoti:

„Visuomenėje suponuojama nuomonė, kad įgijęs išsilavinimą iškart gausi gerą darbo vietą ir didelį atlyginimą. Deja, gyvenime būna kitaip. Kol darbutojo įgūdžių bagažas yra mažas, tokius lūkesčius jam dera pamiršti. Vis dėlto atlyginimų skirtumai yra dideli“, — kalbėjo A. Pabedinskienė. Jos nuomone, verslininkai laikosi socialiai atsakingo požiūrio: jausdami darbuotojo potencialą ir motyvaciją, darbdaviai drąsiau į jį investuoja. Pasak ministrės, 16-oji vyriausybė daugumą visų iniciatyvų orientuoja į regionus. Ne išimtis ir Jaunimo garantijų iniciatyva, kurios prioritetas – regionuose gyvenantys jaunuoliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant šią iniciatyvą įgyvendinti kuo efektyviau, suburtas partnerių tinklas – šių metų sausio 14 d. socialinės apsaugos ir darbo, švietimo ir mokslo, ūkio bei žemės ūkio ministrai, verslo, darbdavių, darbuotojų bei jaunimo organizacijų atstovai pasirašė bendradarbiavimo memorandumą.  

Laisvoji banga

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų