• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Bandžiau kiaušinius dažyti augalais, tačiau išėjo blankūs, tarsi purvini. Esu mačiusi ir sodriomis spalvomis nudažytų kiaušinių. Kaip tai padaryti“, – klausia Raminta K. iš Kauno r.

„Bandžiau kiaušinius dažyti augalais, tačiau išėjo blankūs, tarsi purvini. Esu mačiusi ir sodriomis spalvomis nudažytų kiaušinių. Kaip tai padaryti“, – klausia Raminta K. iš Kauno r.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsako dažingų Lietuvos augalų žinovė tekstilininkė Rasa Labinė.

Dažymui tinka ir švieži, ir sudžiovinti dažingi augalai, ir per žiemą surinkti svogūnų lukštai, ir žievės. Prieš naudojant žieves reikėtų pamirkyti porą dienų, džiovintas žoles – apie parą. Užpilkite drungnu vandeniu, truputį paspauskite, kad neplūduriuotų, ir palikite. Tada po pusės paros pašildykite vandenį ir vėl palikite mirkti. Taip dažas tarsi prinokinamas: vanduo ištraukia daugiau dažingos medžiagos. Žalia žole galima dažyti iškart. Išvirkite nuovirą. Jis turi būti koncentruotas. Pridėkite pilną puodą augalų ir valandą virkite. Tada juos nusunkite. Jei nuoviro nenukošite, kiaušiniai bus dėmėti. Vandens turėtų likti maždaug trečdalis, pavyzdžiui, iš 3 litrų – tik litras. Jei ketinate dažyti daugiau kiaušinių, nuovirą nupilkite ir išvirkite kitą. Dažomi kiaušiniai turi būti apsemti ir laisvai gulėti nuovire.

REKLAMA

Jei norite dažyti vašku, kiaušinį nuvaškuokite virtą dar šiltą ir tada pamerkite į atvėsusį mirkalą. Kuo iligau jį laikysite nuovire, tuo spalva bus intensyvesnė. Mažiausiai reikia laikyti per naktį. Jei kiaušinius skutinėsite, juos galite išvirti dažuose.

Į nuovirą reikia įberti druskos ir kandikų. Dėl druskos kiaušiniai nesuskils, o be kandikų neįmanoma kiaušinių nudažyti sodria spalva. Kandikai padeda dažui prilipti prie lukšto. Kandikas gali būti arba surūdijusios vinys. Taip nudažyti kiaušiniai bus tamsių šaltų spalvų. O jei norite, kad kiaušiniai būti šiltų spalvų, pridėkite vario sulfato, dar vadiamo kuparosa, arba mėlynuoju akmenėliu. Į nuovirą spalvai užtvirtinti galima įpilti duonos raugo, raugintų kopūstų rasalo ar naminio obuolių acto, tik ne pramoninio acto, nes jis blukina dažus.

Kokius augalus naudoti? Kanadine rykštene galima nudažyti įvairiais žalsvais atspalviais, jonažole – šviesiais rudais atspalviais, svogūnu – rudai juodai. Nenaudokite raudonųjų svogūnų laiškų, nes jų spalva labai nepatvari. Juodalksnio žievė dažo pilkai rusvai, ažuolas – juodai, granatų vaisių žievė – rudai juodai, beržo požievis – rudai. Raudonos ir mėlynos spalvų iš lietuviškų augalų išgauti nepavyks. Nebent galima būtų bandyti išgauti violetinę iš juodųjų serbentų ar šeivamedžio uogų, jei turite džiovintų. Anksčiau būdavo naudojama mėlžolė, tačiau dabar šis augalas beveik išnykęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų