REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Encelado ledo danga aptiktas vandenynas

Gali būti, kad jo gelmėse egzistuoja gyvybė

Planetologai pranešė apie ketvirtąjį Saulės sistemos dangaus kūną, kuriame egzistuoja skystas vanduo. Tai Saturno palydovas Enceladas, po kurio Pietų ašigaliu aptiktas skysto vandens vandenynas, pranešė „Space.com“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak mokslininkų, skysto vandens vandenynas Encelade yra maždaug 10 kilometrų gylio. Jis slepiasi po 30 - 40 kilometrų storio ledo danga. Kadangi vandenyno dugnas siekia uolienų paviršių, pasak tyrėjų, teoriškai čia yra įmanomos sudėtingos cheminės reakcijos, dėl kurių Žemėje tapo įmanoma gyvybės raida.

REKLAMA

Sapienza universiteto Romoje planetologas Luciano Iessas, vadovavęs JAV ir Italijos mokslininkų grupei, savo tyrimo rezultatus balandžio 3 d. paskelbusiai žurnalo „Science“ internetiniame leidinyje, pareiškė, jog vienas svarbiausių šio atradimo rezultatų yra patvirtinimas, jog potencialiai gyvybei tinkamos aplinkos Saulės sistemoje esama net visiškai netikėtose vietose. Encelado paviršiaus temperatūra yra apie -180 laipsnių pagal Celsijų, bet po jo ledo danga egzistuoja daug skysto vandens.

REKLAMA
REKLAMA

Poledinis vandenynas Encelade buvo aptiktas analizuojant menkiausias gravitacines anomalijas, užfiksuotas 2010 - 2012 m. pro Enceladą praskriejus NASA kosminiam zondui „Cassini“. Du kartus šis kosminis aparatas buvo pralėkęs virš Encelado Pietų ašigalio, o vieną - virš Šiaurės. Analizuojant „Cassini“ perduotų radijo signalų pokyčius buvo nagrinėjamos menkiausios šių skrydžių metų įvykusios traukos anomalijos. Mokslininkai manė, kad virš Pietų ašigalio gravitacinis laukas bus silpnesnis, tačiau iš tikrųjų jis buvo stipresnis, nei buvo galima spręsti pagal šios Encelado dalies reljefą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtumą tarp prognozuotos ir užfiksuotos gravitacijos gali paaiškinti tik tam tikros medžiagos, kuri yra tankesnė už ledą, egzistavimas. JAV ir Italijos planetologų manymu, tai gali būti tik skystas vanduo. Pagal naująjį Encelado sandaros modelį jis turi 400 km skersmens akmeninį branduolį, kurį visiškai arba iš dalies skalauja netoli Pietų ašigalio slypintis poledinis vandenynas. Išorinę Encelado dalį gaubia storas ledo sluoksnis.

Pasak mokslininkų, vienas iš svarbiausių klausimų, kurį kelia poledinio vandenyno atradimas, yra toks: kiek laiko jis egzistuoja? Nuo atsakymo priklauso gyvybės atsiradimo šiame Saturno palydove tikimybė. Gali būti, kad vandenynas Encelade egzistuoja nuo pat Saulės sistemos atsiradimo. Tokiu atveju tikimybė, kad jame esama gyvybės, yra didelė, teigia mokslininkai.

REKLAMA

Tačiau Enceladas yra už beveik 1,5 milijardo kilometrų nuo Saulės, temepratūra jo paviršiuje nukrenta iki -200 laipsnių. Taigi, gali būti, kad poledinis vandenynas reguliariai užšąla. Tokiu atveju gyvybės atsiradimo jame tikimybė labai maža, sakoma pranešime.

Skysto vandens aptikimas Encelade laikomas svarbiu atradimu. 2015 m. „Cassini“ bandys praskristi pro Enceladą dar 3 kartus, vieną iš jų - pro ledo geizerių išmetamus garų debesis. Tai leistų ištirti iš Encelado vandenyno išmetamos medžiagos sudėtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų