• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauja rinkliava už automobilius panevėžiečius varo į kampą

Vakar rytą vaikus į lopšelį-darželį „Vaikystė“ automobiliais atvežę tėvai buvo nemaloniai nustebinti. Atžalas nuvedę į grupes ir grįžę prie Gedimino gatvėje paliktų savo automobilių rado už valytuvų užkištus raštelius su perspėjimais, kad transporto priemonė stovi neleistinoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

 

Visada čia automobilius statantiesiems buvo priminta, kad būtina sumokėti rinkliavą, kitaip gresia bauda. Tokie pat rašteliai buvo užkišti ir ant kai kurių darželio darbuotojų mašinų valytuvų.

REKLAMA

Kad toks perspėjimas – ne balandžio 1-osios pokštas, žmonės suprato gana greitai. Čia pat mokesčio laukė ir Gedimino gatvėje, prie vaikų darželio, stūksantis naujas parkomatas – vienas iš vakar pradėjusių veikti Panevėžyje.

Automato atsiradimas prie lopšelio-darželio „Vaikystė“, šios įstaigos bendruomenėje sukėlė tikrą sumaištį.

Kaip „Sekundei“ teigė lopšelio-darželio direktorė Valerija Dorošenkienė, net dvidešimt įstaigos darbuotojų iš tolimesnių miesto vietų, net iš rajono, į darbą atvažiuoja automobiliais ir visada juos statydavo Gedimino gatvėje. Įvestas mokestis žmones varo į kampą – nedidelius atlyginimus gaunančiųjų piniginės papildomos mokesčių naštos tiesiog neatlaikytų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Per brangu

„Savivaldybė mums siūlė įsigyti nuolatinius bilietus, tai būtų pigiau negu už kiekvieną darbo valandą mokėti po litą. Tačiau mėnesiui 80 litų taip pat labai brangu“, – svarstė automobiliu į darbą iš Paįstrio važinėjanti moteris.

Jai pritaria Dembavoje, Velžyje gyvenančios darbuotojos. Moterys ketina surašyti raštą ir kreiptis į miesto Savivaldybę, kad ši išspręstų problemas. Kol kas, nenorėdamos būti nubaustos, jos automobilius stato toliau esančiose Vytauto ar Algirdo gatvėse. Ten nereikalaujama mokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lopšelio-darželio „Vaikystė“ kiemas labai mažas. Jame gali tilpti vos keturi automobiliai, be to, būtina palikti vietą neįgalius vaikus į darželį atvežančių tėvų mašinoms.

Direktorė sako, kad darželyje veikia dvi specialiosios neįgaliųjų grupės, kai kurie vaikai atvežami neįgaliųjų vežimėliais.

Šią ugdymo įstaigą lanko 174 ikimokyklinukai. Nors ne visi tėvai atžalas atveža automobiliais, tačiau nesunku įsivaizduoti, kiek mašinų rytą sustoja prie darželio – dabar jau mokamoje vietoje.

Vaiką, o jeigu dar neįgalų, nuvesti į grupę, perrengti, pasikalbėti su auklėtoja penkių minučių neužtenka. Grįžęs prie automobilio tėvas jau gali būti užfiksuotas kaip pažeidėjas.

REKLAMA

Tačiau kelioms minutėms pirkti leidimą, tegul ir vieną litą kainuojantį, neapsimoka.

 

Kaip Europos miestuose

„Sekundė“ jau rašė, kad balandžio 1-ąją mieste visiškai pasikeitė mokėjimas už automobilių stovėjimą mokamose vietose – įsigaliojo automatizuota rinkliavos sistema.

Valdininkai džiaugiasi, kad Panevėžyje ji dabar kaip Europoje ir kaip didžiuosiuose mūsų šalies miestuose. Pastačiusiesiems miesto centre automobilį nebereikia ieškoti kontrolieriaus, norint sumokėti, visur įrengti bilietų automatai.

Nors dabar kontrolierių mokamose stovėjimo aikštelėse ir nebėra, automobilių savininkai be dėmesio nelieka: neužmokėjusieji tikrai bus pastebėti.

REKLAMA

Vietos rinkliavos funkcijas vykdo bendrovė „Panevėžio būstas“. Balandžio 1-ąją ji buvo sumontavusi 29 vokiškus parkomatus ir organizuoja bei administruoja rinkliavą. Tam įdarbinti šeši žmonės.

Kai teigia „Panevėžio būsto“ direktorė Virginija Čiurlienė, turėjo būti pastatyta 30 automatų, tačiau vieno dar nėra, nors jis nupirktas ir paruoštas veikti. Respublikos gatvėje, tarp G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos ir kavinės „Nendrė vėjyje“, pagal planą turėjusio būti parkomato pastatyti neleidžia techninės kliūtys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau tai nereiškia, kad tame Respublikos gatvės ruože automobilį pastačiusiesiems mokėti nereikia. Galima pasinaudoti prie Visuomenės sveikatos centro, prie kolegijos ar kitur netoliese esančiais automatais“, – sako bendrovės vadovė.

Ji primena, kad ne ilgiau kaip valandai pastatyti automobilį kainuoja litą, mėnesinis nuolatinis bilietas – 80 litų, šešių mėnesių – 380, metų – 700 litų.

Už juridinio asmens mėnesiui rezervuotą automobilio vietą mokamoje aikštelėje, gatvėje ar prie įmonės reikės mokėti 100 litų, valstybės ir savivaldybės biudžetinėms įmonėms, įstaigoms ir organizacijoms už rezervuotą joms priklausančio automobilio stovėjimą vienam mėnesiui – 25 litai.

REKLAMA

 

Tvarkos keisti negali

Lopšelio-darželio „Vaikystė“ darbuotojų tokia lengvata nepaguodžia – įstaiga neturi savo mašinos, visi reikmenys atsivežama asmeniniais darbuotojų, vadovės automobiliais. Moterys viliasi, kad įsiklausius į jų nusiskundimus bus padaryta išimtis, ir vaikų lopšelio-darželio darbuotojoms bus leista statyti automobilius nemokamai.

Miesto ūkio skyriaus vyriausiasis specialistas Arvydas Šatas teigia, kad jokių išimčių daryti negalima. Vienai įstaigai padarius, prisireiks ir kitoms. Išimtys gali atsirasti tik pakeitus nuostatas ir jos turėtų liesti visus.

REKLAMA

„Buvo svarstymų, kad galbūt rinkliavos Gedimino gatvėje nereikėtų imti, bet iš karto tapo aišku, jog visi į turgų suvažiuojantieji automobiliais, kitas vietas apmokestinus, juos sugrūstų čia. Net nežinau, kaip būtų galima pakeisti nustatytą tvarką“, – svarsto A. Šatas.

Jis mano, kad pradėjus taisykles keisti, daryti išimtis, pati rinkliava prarastų prasmę. Visi mokamoje vietoje statantieji automobilius ir neįsigiję bilieto, ras baudos lapelį.

Jame bus nurodoma, kad vairuotojas mokestį – 20 litų – gali sumokėti ne vėliau kaip iki kitos dienos 24 valandos. Per šį laiką neatsiskaičius būtų rašomas administracinių teisės pažeidimų protokolas, vairuotojas taps pažeidėju ir jam jau teks pakloti 40 litų, o šios sumos nesumokėjus prireiks 80 ar net 140 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Pirmą dieną be baudų

Pirmąją naujosios rinkliavos dieną, balandžio 1-ąją, baudos už stovėjimą neleistinoje vietoje nebuvo skiriamos. Vairuotojams leista apsiprasti su nauja tvarka.

„Nuo ryto mokamos stovėjimo vietos buvo pustuštės, tik po pietų jose atsirado daugiau automobilių. Daugumą jų jau turėjo bilietus“, – teigė V. Čiurlienė.

Rinkliava nerenkama iš neįgaliųjų, atitinkamai pažymėjusių transporto priemonę, bei juos aptarnaujančių specialiųjų transporto priemonių. Taip pat skiriamaisiais ženklais pažymėtų priešgaisrinės apsaugos, policijos, medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų, avarinių tarnybų, Savivaldybės ir miestą tvarkančių Savivaldybei pavaldžių įmonių transporto priemonių, diplomatinių tarnybų automobilių.

Automatizuota rinkliava bus renkama tuo pačiu laiku ir beveik tose pačiose vietose kaip iki šiol.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų