REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekiant skatinti studijų tarptautiškumą ir pritraukti į Lietuvą studijuoti gabius jaunuolius iš užsienio, valstybė skiria paramą magistrantūros studijoms. Šiemet studijų mūsų šalyje finansavimo konkurse galės dalyvauti studentai iš devynių šalių bei lietuvių kilmės užsieniečiai. Prioritetas skiriamas asmenims, norintiems studijuoti fizinius, biomedicinos ir technologijos mokslus.

REKLAMA
REKLAMA

„Galvojant apie sėkmingą Lietuvos aukštojo mokslo ateitį, labai svarbu, kad užsienio studentai ne tik dalyvautų finansavimo konkurse, bet ir atvyktų studijuoti savo lėšomis. Jaunų protų iš užsienio pritraukimas skatina tolesnius bendradarbiavimo ryšius ir leidžia Lietuvos aukštosioms mokykloms tapti geriau matomomis globalioje studijų erdvėje“, – sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

REKLAMA

Kaip pabrėžia švietimo ir mokslo ministras, skirdami paramą magistrantams iš užsienio įsitikinome, kad gabus jaunimas domisi studijomis Lietuvoje, pavyzdžiui, studentų iš Azerbaidžano nuo 2011 m., kai ši šalis buvo įtraukta į prioritetinį sąrašą, skaičius išaugo triskart, dauguma jų atvažiuoja studijuoti savo lėšomis. Šiemet šalių sąrašą praplės Moldova, Kinija ir Uzbekistanas.

Į magistro studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose įstojusiems užsieniečiams iš trečiųjų šalių teikiama dviejų rūšių parama: išmoka studijų kainai kompensuoti ir 1300 litų (10 BSI dydžio) stipendija.

REKLAMA
REKLAMA

2014 m. Švietimo ir mokslo ministerija numato skirti paramą 27 magistrantams užsieniečiams: dvylikai planuojama mokėti stipendiją, penkiolikai – stipendiją ir išmoką studijų kainai.

Atrenkant pretendentus bus vertinami bakalauro studijų rezultatai, studijų kalbos mokėjimas ir mokslo pasiekimai, taip pat motyvacija mokytis Lietuvoje, pateiktos rekomendacijos.

Siekiant pritraukti gabius užsienio protus parama gabiems magistrantams iš trečiųjų šalių teikiama jau ketvirtus metus, tam šiais metais skiriama apie 0,5 mln. litų. 2011–2013 m. ją gavo apie trisdešimt užsieniečių, studijuojančių Lietuvos aukštosiose mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konkrečius paramos gavėjų skaičius kasmet tvirtina švietimo ir mokslo ministras. Kiekvienais metais pagal Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo prioritetus Švietimo ir mokslo ministerija numato užsienio valstybes, kurių piliečiai gali pretenduoti į paramą, ir apie tai informuoja Lietuvos diplomatines atstovybes.

Šiuo metu užsieniečiams Lietuvos aukštosios mokyklos siūlo studijuoti apie 90 programų – 41 profesinio bakalauro, 19 bakalauro ir 28 magistrantūros studijų programose, kuriose studijos vyksta anglų, rusų arba lenkų kalba.

Lietuvą studijoms pasirenka kasmet vis daugiau užsieniečių. 2013–2014 m. m. Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoja beveik 4 tūkst. studentų iš užsienio, iš jų daugiau kaip 700 studijuoja magistrantūros studijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų