• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nacionalinėje vežėjų automobiliais asociacijoje „Linava“ susidariusi padėtis yra nepatenkinama ir subrendo esminiams pokyčiams. Vienas didžiausių trūkumų – pastaraisiais metais susiklosčiusi kritinė finansinė padėtis, kai dėl neūkiškumo asociacija buvo atsidūrusi ant bankroto ribos, o sprendžiant susidariusią padėtį iš vežėjų buvo surinktas viršgarantinis fondas, kuriame šiuo metu yra „įšaldyti“ bemaž 7 mln. litų, surinkti iš asociacijos narių.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, asociacijos revizijos komisijai iki šiol neleidžiama susipažinti su 2012 ir 2013 metų finansinėmis ataskaitomis, o praėjusių metų biudžeto išlaidos reprezentacijai ir įvairioms kitoms paslaugoms, komandiruotėms be prezidiumo leidimo buvo viršytos bene 2 mln. litų. Šie ir kiti pastarųjų metų asociacijos veiklos trūkumai konstatuoti kovo 18 d. vykusiame „Linavos“ Kauno regioniniame susirinkime.

REKLAMA

Ar asociacijoje bus įgyvendintos būtinos permainos, paaiškės artimiausiu metu. Jau kovo 20 dieną rengiamas Vilniaus regiono susirinkimas, o po keleivinio transporto vežėjų susirinkimo šį penktadienį paaiškės galutinis kandidatų į naująjį „Linavos“ prezidiumą, prezidentus bei revizijos komisiją sąrašas. Naujoji „Linavos“ vadovybė bus renkama gegužės 9 dieną vyksiančiame nacionaliniame kongrese. Kaune vykusio susirinkimo dalyviai į prezidento rinkimus kandidatu delegavo pokyčių siekiantį bendrovės „Vedautos autotransportas“ vadovą Erlandą Mikėną, taip pat jį ir dar tris regiono vežėjus, pasisakančius už pertvarkas „Linavoje“ – kandidatais į prezidiumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Norime keisti požiūrį į asociaciją, o pirmiausia – į jos narius. Mūsų netenkina situacija, kai viršijant biudžete numatytas lėšas finansuojami reprezentaciniai poreikiai, neatsakingai kaupiamas „viršgarantinis“ fondas, o revizijos komisija net porą metų neturi galimybės patikrinti asociacijos finansinių dokumentų. Reikalaujame, kad būdama viena didžiausių tokių organizacijų Lietuvoje, „Linava“ būtų skaidri ir visiems nariams atvira organizacija, kurios nariai gautų visokeriopą paramą ištisus metus. Vis daugiau asociacijos narių ima aktyviai dalyvauti jos darbe – tai teikia vilties, kad pasikeis ir asociacijos veiklos rezultatai“, ‒ sakė E. Mikėnas, nuo 2011 m. spalio esantis asociacijos prezidiumo nariu. Kaune vykusiame regioniniame susirinkime jis patvirtintas pirmuoju kandidatu į asociacijos prezidentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, nepasitenkinimas asociacijos veikla bręsta jau gana seniai – iki šiol nepakeisti asociacijos įstatai, nors atnaujintas jų projektas parengtas dar 2012 m. Nors asociacijos narių atstovavimo tvarką reglamentuojantis Asociacijų įstatymas buvo pakeistas dar 2010 m., vėl teko pasitelkti nepriklausomus advokatus ir kovoti, kad jis būtų nepažeidinėjamas.

„Norime, kad asociacijos nariai turėtų galimybę realiai dalyvauti jos valdyme. Panašu, kad pokyčiai bręsta: regioniniame Kauno susirinkime „Linavos“ nariai aiškiai pademonstravo, kad jų netenkina dabartinė padėtis. Būtina atsakyti į visiems rūpimus klausimus – pavyzdžiui, koks viršgarantiniame fonde saugomų lėšų likimas. Taip pat reikia aktyviau ginti mūsų vežėjų interesus regione ir pasaulyje, spręsti vairuotojų trūkumo problemą“, - sakė kandidatu į prezidiumą išrinktas Artūras Rutkauskas, UAB „Solotransa“ direktorius.

REKLAMA

Vasario 18 d. Kaune vykusiame regioniniame asociacijos „Linava“ susirinkime vežėjai iškėlė savo kandidatus į Kongresą, kurie pretenduos tapti asociacijos valdymo organų nariais. Į prezidento postą kandidatais iškelti E. Mikėnas (48 balsai) ir Algimantas Kondrusevičius (37 balsai), į prezidiumo narius – E.Mikėnas, A. Rutkauskas, UAB „Arijus“ vadovas Arijus Ramonas, UAB „Jotvainis“ vadovas Romas Vosylius.

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ įkurta 1991 m. ir jungia yra apie 1000 vežėjų – transporto įmonių, turinčių per 20 tūkst. krovininio transporto priemonių tarptautiniams krovinių vežimams, ir apie 3000 autobusų bei troleibusų. Asociacijai „Linava“ priklausančios transporto bendrovės keleivius veža į 40 Europos, Azijos ir netgi Afrikos valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų