REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolina STAŽYTĖ

Dėl V.Kudirkos gatvės rekonstrukcijos metu iškasamų ir neva į statybinių atliekų sąvartyną Vytauto gatvėje vežamų akmenų gimė mini detektyvas. „Nejau jie visi – ir darbų užsakovai, ir rangovai – lyg susitarę meluoja?“ – toks klausimas kilo vienam tauragiškiui, kai jis perskaitė praėjusiame „Tauragės kurjerio“ numeryje (Nr. 18 ) išspausdintą straipsnį „Tauragėje nebeliks akmenuotų gatvių“. Pasak jo, akmenys iš V.Kudirkos gatvės keliauja ne į buvusių kareivinių miestelį, kaip teigiama, o į vieno privataus sklypo valdas.

REKLAMA
REKLAMA

– Pats mačiau, kaip įmonės, atliekančios darbus V.Kudirkos gatvėje, sunkvežimis atvažiavo ir išpylė statybinį laužą. Šio sklypo savininkas – Norkaičiuose virtuvinius baldus gaminęs, netoli didžiojo Tauragės turgaus sklypą turintis ir namą, berods, dukrai ten besiruošiantis statyti Petrokas. Atvežė ir išvertė vieną sunkvežimio priekabą, – informavo prisistatyti nepanoręs į redakciją paskambinęs vyras.

REKLAMA

Minimą statybinių atliekų krūvą nuvažiavusi į nurodytą vietą radau. Ten labiau ne akmenys, o šaligatvių borteliai, susimaišę su žemėmis. Susisiekiau su pačiu anksčiau minėtu Remigijumi Petroku. Vyras prisipažino, jog į privačias valdas trečiadienį iš Kudirkos gatvės buvo atvežtas statybinis laužas. Tačiau tai ne akmenys, o niekieno neapskaityti šaligatvių bortai, kaip R.Petrokas teigia, „bordiūrai“.

– Susitariau su Tauragės miesto seniūnija, gavau leidimą ir pats parsivežiau. Jei kiti tinginiai nesugeba pasiimti, tai kas kaltas? Man leido rinktis, pasiimti po Prezidento ar po V.Kudirkos gatvės rekonstrukcijos atlikusius bortus. Pasirinkau antrąjį variantą. Štai po J.Tumo-Vaižganto gatvės rekonstrukcijos likusius iškastus bortus suvertė gatvės gale ir paliko. Niekam jie nereikalingi. Galite atvažiuoti pas mane ir pažiūrėti. Ten tikrai tik bortai, jokių akmenų, – pasiteisino R.Petrokas.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau pati įsitikinau, jog akmenys gabenami ne į buvusį kareivinių miestelį (kur, beje, krūvos praėjusios savaitės pabaigoje neradau) ir net ne pas R.Petroką, o šalia „Tauragės grūdų“, į Pramonės gatvėje anksčiau veikusios Miškų urėdijos kontoros teritoriją. Dabar tai UAB „Agrotechnika“ priklausanti saugoma aikštelė, kurioje V.Kudirkos gatvėje iškastų akmenų krūva jau nemenka, matyt, jie visą laiką ir keliavo ten, o ne į Vytauto gatvę.

Pakalbintas Tauragės rajono savivaldybės direktorius Algirdas Mosėjus teigė tą patį, ką ir visi – akmenų vertė niekinė ir vežami jie į Vytauto gatvę. Kas su jais bus daroma, anot jo, dar nenuspręsta. Paklaustas, kodėl dalis statybinio laužo buvo nugabenta į privatų sklypą, o kita dalis – į Pramonės gatvę, A.Mosėjus nesutriko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Dėl Petroko situacijos pasiaiškinsiu. Jei tai tiesa, tai – vagystė. Tiek akmenys, tiek bortai, tiek šulinių dangčiai yra Savivaldybės turtas ir negali būti parduodami ar atiduodami privatiems asmenims. Statybines atliekas pagal poreikį, pavyzdžiui, galima panaudoti tik kokios nors seniūnijos reikmėms, grindinių duobėms prie bažnyčių užlopyti. O dėl akmenų, keliaujančių į Pramonės gatvėje veikiančią Edmundo Abromo („Agrotechnika“ generalinis direktorius – aut.past.) statybinių atliekų saugojimo aikštelę jūs esate teisi. Dalis ten buvo nuvežta. Sutarėme su verslininku, jog akmenys bus atsijoti, sutvarkyti ir grąžinti į vietą. Norime V.Kudirkos gatvėje palikti 3–4 metrų lopinėlį unikalios akmenuotos gatvės. Tokios, kokia buvo. Kad miestelėnai prisimintų, – paaiškino A.Mosėjus.

REKLAMA

Tauragės rajono savivaldybės direktorius pats gyvena Pirmūnų gatvėje – šalia V.Kudirkos gatvės. Kodėl vis dėlto buvo nuspręsta ją išasfaltuoti?

– V.Kudirkos gatvę reikėjo rekonstruoti dėl neveikiančios lietaus kanalizacijos. Ji nėra ir niekad nebuvo kultūrinis paveldas. Be to, Tauragės miestas pastatytas ant tokio smėlio, dėl kurio gatvės neatlaiko sunkiasvorių mašinų. Joms važiuojant dreba gyventojų namų pamatai, langai, – būtinybę rekonstruoti gatvę pabrėžė A.Mosėjus.

Tauragėje gatvės pradėtos grįsti 1928 metais. Konkrečiai V.Kudirkos gatvė, anot Tauragės kultūros centro Kultūros paveldo tarnybos vadovo Edmundo Mažrimo, akmenimis buvo išgrįsta 1935 metais.

REKLAMA

– Rausė dalį jos prieš dešimtmetį. Tiesė komunikacijas. Dar kartą kasinėjimai, kaip ir diskusijos dėl to, vyko prieš keletą metų. Tada iš senosios gatvės grindinio liko tik muliažas. Akmenys ne nuožulnūs, nenugludinti. Kaip pavyzdžiui, yra išlikę Skaudvilėje, Janonio gatvėje. Todėl suprantama, kad V.Kudirkos gatvės gyventojų požiūris į rekonstrukciją išsiskyrė. Eiti ar važiuoti skaldytais, smailiais akmenimis nebuvo malonu, tad daugelis dabar nejaučia jokių sentimentų dėl to, kad akmenys iškasami. Svarbiausia gyventojams, kad būtų įvestos komunikacijos, kurių trūksta. Taip ir pasidalijo nuomonės. Beje, prieš kurį laiką buvo siūlyta ištirti V.Kudirkos gatvės akmenų vertybines savybes. Tačiau to nebuvo padaryta, – nuomonę išdėstė E.Mažrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, norint galima buvo atkurti tokį grindinį, kuris egzistavo ilgą laiką – su nugludintais akmenimis. Tačiau tokio grindinio paruošimas kainuoja brangiau.

V.Kudirkos gatvės dalies nuo gatvės pradžios iki Šilalės gatvės rekonstrukcija, kurios metu bus įrengti lietaus bei buitinių nuotekų (58 metrai) tinklai, gatvės apšvietimas, asfaltbetonio danga, šaligatviai, atsodinti medžiai, Tauragės rajono savivaldybei atsieis 2 204 100, 98 Lt. Darbus planuojama baigti iki šių metų spalio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų