• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvynių telepatija: tikra ar išsigalvota?

Turiu aštuonerių metų identiškus dvynukus. Šiuo metu abu sūnūs eina į vieną klasę, tad dažnai gaunu iš mokytojos įvairių pastabų. Pavyzdžiui, kad vaikai daro tas pačias klaidas kontrolinio metu arba kad vienas pradeda sakinį, o kitas pabaigia. Dažnai ir pati pastebiu, kad tarp jų yra toks ryšys, kad atrodo, jog jie „skaito“ vienas kito mintis. Norėjau paklausti, ar moksliškai yra įrodyta, kad egzistuoja tarp dvynių telepatinis ryšys?

REKLAMA
REKLAMA

Renata L., 32 metai

Apie telepatinius dvynių gebėjimus kalbiname Lietuvos sveikatos mokslo universiteto Dvynių centro lektorių Laimutį Kučinską:

REKLAMA

- Ar galima teigti, jog dvyniai turi telepatinių gebėjimų?

- Pagal apibrėžimą, telepatija yra menamas žmogaus sugebėjimas per atstumą siųsti informaciją arba ją gauti, nesinaudojant jutimais, neturint jokių techninių priemonių ar technologijų. Iki šiol atliktais tyrimais telepatija nebuvo užfiksuota. Mano nuomone, telepatija tarp dvynių, ir ne tik tarp dvynių, yra tapatinama su intuicija. Bendra aplinka, panašus pasaulio suvokimas ir pajautimas tikriausiai ir lemia, kad dvyniai tarsi geriau jaučia vienas kitą ar net „skaito“ vienas kito mintis.

REKLAMA
REKLAMA

- Dvyniai gali jausti vienas kito skausmą ir net turėti nuojautą, kai kitas patenka į bėdą?

- Sunku atsakyti į šį klausimą pačiam neturint dvynio brolio ar sesers. Fizinio skausmo, manau, kad dvyniai nejaučia, bet bloga nuojauta, suvokimas, kad atsitiko kas nors blogo dvyniui, egzistuoja. Manau, kad tai nulemiama tos pačios intuicijos, panašios gyvenimo sąlygos. Tikriausiai ši nuojauta būtų panaši į mamos ir vaiko ryšį.

- Jeigu identiški dvyniai turi visiškai vienodus genus, kaip tada paaiškinti, kad nuo pat kūdikystės asmenybės bruožai būna visiškai skirtingi?

- Nesutinku, kad nuo pat kūdikystės rodo skirtingus asmenybės bruožus. Dažniausiai identiškų dvynių suvokimas, mąstymas, dėmesys, valia ar kiti psichinės veiklos bruožai panašūs. Nedideli skirtumai atsiranda dėl epigenetinių pokyčių. Skiriasi neidentiškų dvynių asmenybės bruožai, nes tai yra broliai ir seserys, bet gimę tuo pačiu metu ir turintys pusę bendrų genų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų