REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Uostamiestį, o tiksliau, jo liberalią valdžią, apraizgė giminių ir draugų grupė. Pateptųjų pareigybių vis daugėja, tad miestą valdančią, glaudžiai tarpusavy susijusią, žmonių grupę galima pavadinti Aštuonkoju. Jūros paviršiuje tokius gyvūnus monstrus nelabai pamatysi. Nemėgsta visa galybe afišuotis ši „komanda“ viešumoje ir Klaipėdos. Tačiau jei esi šios grupuotės narys – nedarbas tau negresia. Dar daugiau, būsi pamalonintas ir karjera, ir uždarbiu, ir premijomis...

REKLAMA
REKLAMA

O jei būsi ypač vertinamas, gali būti priimtas net į šiukšlių verslą. Nesuabejokite: pinigai, kaip sako sena patarlė, neturi jokio kvapo. O šiukšlės - vienas pelningiausių verslų pasaulyje. Po prekybos ginklais, narkotikais ir prostitucijos. Ekonomistai šiam bizniui garantuoja amžiną, stabilią ateitį, o mokslininkai patvirtina: nuo šiukšlių, atliekų dusime vis labiau.

REKLAMA

Pristatau tris draugus iš Tauralaukio. Šiuos tris kaimynus sieja ne tik bendra gyvenamoji vieta, bet ir politiniai bei verslo reikalai.

Rimantas Taraškevičius, buvęs Klaipėdos miesto savivaldybės meras, UAB „Klaipėdos monolitas“ valdybos pirmininkas, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto primininkas, Liberalų ir centrų sąjungos narys. Šis ponas nuolat deklaruoja, jog uostamiestyje viskas skaidru, o gyvenimas gerėja...

REKLAMA
REKLAMA

Leonas Makūnas, AB „Klaipėdos vanduo“, kurios didžioji akcijų dalis priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei, generalinis direktorius ir, savaime suprantama, Liberalų ir centrų sąjungos narys. Pastarasis bando miestelėnus įtikinti, jog geriame vandenį, kuris vienas švariausių šalyje. Esą net buteliuose parduodamas kokybe ne visada prilygsta vandentiekiu atitekančiam.

Pranas Šidiškis, UAB „Hidrostatyba“ direktorius. Ši bendrovė yra ir UAB KRATC akcininkė. Ar, tai tik sutapimas? Tačiau ši bendrovė laimi daugelį Klaipėdos miesto savivaldybės skelbtų darbų rangos konkursų: J. Lideikio gatvės rekonstrukcija ir naujo tilto per geležinkelį statyba, Pėsčiųjų tilto per geležinkelį statyba, minėtosios AB „Klaipėdos vanduo“, kuriai vadovauja kaimynas, pirmosios vandenvietės rekonstrukcija, Pilies tilto rekonstrukcija, Atliekų rūšiavimo gamyklos Dumpių sąvartyne, kurios operatorė yra KRATC, statyba. Net nereikia stebėtis, kad „Hidrostatyba“ yra nuolatinė Pilies džiazo festivalio rėmėja. Graži kaimynystė ar ne?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažesnės aštuonkojo „kojelės“

Pilies džiazo festivalio prezidentė – Inga Grubliauskienė, mero Vytauto Grubliausko, Liberalų sąjūdžio nario, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdybos nario žmona.

Beje, Džiazo festivalį taip pat nuolat remia AB „Klaipėdos vanduo“, AB „Klaipėdos energija“, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė, UAB „Hidrostatyba“. Ar šiaip jau įsivaizduojate kokią svarbią Klaipėdos įmonę, ypač gaunančią užsakymus iš savivaldybės, ir atsisakančią remti žaviosios merienės festivalius?

REKLAMA

Štai savivaldybės veteranė Aldona Špučienė, Klaipėdos miesto savivaldybės Finansų departamento direktorė, reguliuojanti pinigų srautus. O jos vyras Algirdas Špučys, AB „Klaipėdos vanduo“ gamybos direktorius. Dar vienas mažas, bet svarbus interesas, kad vandens tiekėjų ūkis klestėtų.

Judita Simonavičiūtė, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė, jos vyras Giunteris Zauka dirba UAB „Klaipėdos energija“, kurios akcininkė yra ir Savivaldybė, vairuotoju. Ir nežinia kodėl visiems peršasi mintis, jog šis darbas buvo gautas dėka garsiosios žmonos.

REKLAMA

Svajonių stotelė - KRATC

Klaipėdos miesto savivaldybė yra UAB KRATC (Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro) pagrindinė akcininkė. Bendrovei vadovauja konservatorius Šarūnas Reikalas, o pavaduotoju dirba Arūnas Danielius (buvęs FNTT Klaipėdos viršininkas, tarnybą palikęs, kai STT susidomėjo jo galbūt neteisėtu praturtėjimu).

Galima tik spėti, kad buvęs finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos viršininkas senų pažinčių neišsižadėjo, o jo kolegos buvusios savo ruožtu taip pat nelies.

Šiai grupelei labai tinka geras žmogus Rimantas Gedrimas, Girulių bendruomenės, kur gyvena vadinamasis Klaipėdos elitas, pirmininkas. Šie ponai užsimojo patraukti geležinkelį, kuris jiems esą trukdo ilsėtis. Dėl grietinėlės ramybės mūsiškiai pasiryžę iškirsti keliasdešimt hektarų Girulių miško. Tačiau tie ponai neskuba imtis jokių priemonių, kad tokią pačią ramybę turėtų Nemuno gatvės 113 ir 133 namų gyventojai. Juk jie nepriklauso Aštuonkojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisės skyriaus viršininku KRATC smagiai dirba buvęs Savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas, Arūnas Žičkus. Iki atsirandant savivaldybėje jis jau buvo žinomas kaip labai svarbaus, su privatizavimu mieste susijusio, žmogaus Žentas. Vėliau išgarsėjęs žemės sklypų sandoriais su Anapilin iškeliavusiu prokuroru, visuomenėje prisistatė net gelbėtoju. Tiesa, gelbėjo ne skęstančius žmones, bet „Meridiano‘ burlaivį. Dėkui Dievui, legendinę barkentiną nuo supjaustymo išgelbėjo ir miestui suremontavę dovanojo kiti asmenys.

REKLAMA

Paklausiu Jūsų, gal žinote, kur karjeros daryti nukeliavo buvęs savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjęs, jaunas vyras Tomas Mataitis? Tik nesufleruokite neteisingai - tikrai ne į Seimą... Yra magiškasis KRATC. Ponas Tomas viešus dalykus išmanė, patirtį turėjo, tad šiukšlių bendrovėje tapo viešųjų pirkimų ir administracijos skyriaus viršininku. Dėl tų „auksinių atliekų“ darbuotojai palieka net prestižines valstybines tarnybas, kaip jau atsitiko su Arūnu Danieliumi. Kas galėtų paneigti, kad atsitiktinai KRATC įsidarbino ir dabartinio FNTT Klaipėdos valdybos viršininko žmonos sesuo?

REKLAMA

Dar viena Aštuonkojo naujokė - UAB „Žemkasa“, kuri į rinką įsiveržė be jokios patirties ir reikiamos technikos, tačiau tapo nuolatine savivaldybės skelbiamų konkursų laimėtoja. „Žemkasos“ vadovas Dainius Zokas (nesumaišykite su Zuoku, kuris nori būti šalies prezidentu) be didelių laimėjimų iki tol kukliai dirbo „Lemininkainen“ bendrovėje tiekėju. Tačiau vėliau!.. Štai laimi „Žemkasa“ tokius stambius konkursus, kaip J. Janonio ir Joniškės gatvių rekonstrukcijos. Po viso to bendrovė tampa Liberalų ir centro sąjungos rėmėja. Laimi – partiją paremi, liberalai laimės – ir jie savųjų „dosniukų“ nepamirš. Juk tie konkursai - ne grybų sezonas, nuo lietaus nepriklauso, jų nuolat būna.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nėra ko taukšti liežuviais, įtarinėti, kad jei nesi liberalas, tai konkursų nelaimėsi. Su tuo nesutiktų gal vienas - kitas savivaldybės skelbtuose konkursuose dalyvavęs verslininkas. Jie, nabagai, į šią partiją neįstoję, jos rėmėjais netapę ir pavargę nuo užsitęsusių bei darbą trukdančių, konkursų laimėtojus ginčijančių teismų procesų, tiesiog kelia savo verslus į kitus didmiesčius.

Lilija PETRAITIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų