REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išardytas prekeivių žmonėmis susivienijimas

Per mėnesį Vokietijos gatvėse būdavo parduodama nuo 1,5 iki 2 kilogramų heroino

Po kantraus ir ilgo darbo Panevėžio policija suėmė brolius Remigijų (33 m.) ir Darių (35 m.) Vaivadas bei keletą jų vadovaujamos gaujos narių. Ši gauja maždaug 10 metų užsiėmė prekyba žmonėmis ir narkotikais. Nusikalstama veikla buvo vykdoma Vokietijoje (prekyba narkotikais) ir Nyderlanduose (prekyba žmonėmis).

Dalis bylos – į teismą

Tarptautiniu mastu veikusį nusikalstamą susivienijimą, sudarė apie 30 įvairaus amžiaus asmenų. Šio susivienijimo veikla buvo valdoma iš Aukštaitijos sostinės ir glaudžiai siejosi su Vokietijos nusikalstamo pasaulio atstovais.

Kaip praėjusią savaitę per spaudos konferenciją pranešė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aurelijus Navickas, byla buvo sudėtinga, nes visos nusikalstamos veikos buvo daromos ne Lietuvoje, o Vokietijoje ir Niderlanduose. Todėl į teismą keliauja tik dalis bylos dėl prekybos žmonėmis ir narkotikų platinimo.

Pasak pareigūnų, nusikalstamam susivienijimui vadovavo iš Panevėžio krašto kilę broliai D. ir R. Vaivados. Paskutiniu metu jie gyveno ir buvo sulaikyti Dzūkijoje. Iki šiol broliai į policijos pareigūnų akiratį buvo patekę, tik dėl smulkių administracinės teisės pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Kriminalistų tyrimas atskleidė, kad nusikalstamas susivienijimas savo „darbą“ pradėjo dar 2002-aisiais, susibūręs Vokietijoje ir ėmęs platinti heroiną šioje šalyje. Kvaišalai buvo platinami iki 2012-ųjų, kol Lietuvoje buvo sulaikyti pagrindiniai gaujos lyderiai.

REKLAMA

Ieško įtariamųjų

„Per mėnesį Vokietijos gatvėse būdavo parduodama nuo 1,5 iki 2 kilogramų heroino. Vieno kilogramo kaina gatvės rinkoje – apie 30 000 eurų. Šiuos pinigus nusikaltėliai investavo į prekybą žmonėmis – į legalius ir nelegalius Nyderlandų viešnamius gabeno merginas. Kai kurios iš jų buvo nepilnametės. Viena mergina per dieną uždirbdavo nuo 800 iki 900 eurų“, – papasakojo Panevėžio apskrities VPK Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro (ONTB) viršininkas Ramūnas Sarapas.

Vokietijos pareigūnai ilgą laiką tyrę prekybą narkotikais, niekaip negalėjo identifikuoti, iš kurios šalies kilę įtariami asmenys. Prieš trejus metus prie vokiečių prisijungus lietuviams, tyrimas pajudėjo iš aklavietės. Bylą yra sunku tirti, nes tyrimas vyksta keliose šalyse. Pasak pareigūnų, dalis asmenų yra pasislėpę.

REKLAMA
REKLAMA

Du nusikalstamo susivienijimo nariai, padėję pareigūnams atskleisti nusikalstamos gaujos „darbelius“, buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Dviejų įtariamųjų pareigūnai dar tebeieško. „Jų atžvilgiu yra išskirtas ikiteisminis tyrimas. Prašome visuomenės ir žiniasklaidos pagalbos ieškant Manto Barkausko (27 m.) ir Viačeslavo Jasudavičiaus (32 m.)“, – kreipėsi į žurnalistus prokuroras A. Navickas.

Merginas – į viešnamius

Pareigūnai teigia, jog šiuo metu yra 4 nukentėjusiosios, iš kurių dvi nepilnametės – 16 ir 17 metų merginos. Nukentėjusiais pripažinti ir trys, narkotikus platinti privalėję vyrai. Manoma, kad tolesnio tyrimo metu aukų skaičius gali didėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neviešinsime, kaip buvo elgiamasi su merginomis, bet tai, ką sužinojome, mus pribloškė. Iki tol neteko girdėti tokių būdų, kaip galima palaužti žmogų. Kai kurios merginos pabėgo, kitos kreipėsi į įvairias organizacijas“, – aiškino situaciją R. Sarapas.

Pasak ONTB viršininko, aukos buvo baudžiamos fizinėmis bausmėmis ir piniginėmis baudomis. Kai kurios moterys į Nyderlandus vyko žinodamos, kad dirbs prostitutėmis, tačiau nesitikėjo tokių sąlygų ir vergovės.

„Jos nežinojo, kiek valandų joms teks dirbti ir, kad visi pinigai atiteks suteneriui. Merginos gaudavo maisto, o iš per dieną uždirbamų maždaug 900 eurų joms buvo paliekama vos 50 eurų, – pasakojo R. Sarapas. – Aukos už šiuos pinigus mokėdavo buto nuomą, pirkdavo higienos priemones. Jei moterys per dieną uždirbdavo mažiau, jas mušdavo, žemindavo, grasindavo, kad kitą dieną ta suma būtų didesnė. Poilsio dienų beveik nebūdavo“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų