• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikai, kai moterys turėdavo vienos rūpintis kontracepcija, jau praėjo. Šiandien vyrai dalijasi atsakomybe dėl kontracepcijos metodų, apsisaugojimo nuo nepageidaujamo nėštumo ir, žinoma, lytiniu keliu plintančių ligų. Žinoma, vyriška kontracepcija yra žymiai paprastesnė negu moteriška. Vyriškus kontracepcijos metodus tyrinėjantys mokslininkai dar neatrado tiek būdų, kiek jų turi moterys, tačiau vyrai taip pat turi iš ko rinktis.

REKLAMA
REKLAMA

Mechaniniai kontracepcijos metodai

Prezervatyvai

Prezervatyvai gaminami iš plonos gumos ir maunami ant varpos, esančios erekcijos būsenoje. Prezervatyvą reikia mauti nusmaukus apyvarpę, kad lytinio akto metu prezervatyvas neplyštų nuo trinties. Ši apsisaugojimo priemonė rekomenduojama žmonėms, kurie mylisi retai arba daro kontraceptinių tablečių vartojimo pertrauką. Didžiausias prezervatyvo privalumas – tai, kad jis apsaugo nuo lytiniu keliu plintančių ligų, o trūkumas, kad jis riboja lytinio akto pozų galimybes. Kai kurie prezervatyvai yra sutepti lubrikantu, o kiti turi papildomos erdvės spermai. Prezervatyvų patikimumas yra 90 – 97 %.  

REKLAMA

Akto nutraukimas

Lytinio akto nutraukimo metodas yra būdas neleisti spermai patekti į makštį, todėl vyras prieš ejakuliaciją turi ištraukti varpą. Metodas reikalauja savikontrolės ir mažina sekso teikiamą malonumą ir yra nepatikimas. Spermatozoidų gali būti ir „aistros lašuose“, todėl moteris gaili neplanuotai pastoti.

Vazektomija – sterilizacija

Tai chirurginė procedūra, kurios metu yra perpjaunami arba perrišami vyro sėkliniai latakai. Spermiai nustoja gamintis, todėl apvaisinimas yra nebeįmanomas. Procedūra nekeičia vyro seksualinio potraukio ar erekcijos. Vienintelis būdas sužinoti, kad nesigamina spermiai, yra mikroskopinis tyrimas. Vazektomija atliekama su vietine anestezija, įpjaunant sėklidžių odą. Procedūra užtrunka vos keliolika minučių, tačiau šis kontracepcijos būdas yra negrįžtamas, todėl reikia gerai apsispręsti, ar ateityje vyras nenorės susilaukti vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Ateities hormoninė kontracepcija

Kontraceptinės tabletės

Kontraceptinės tabletės vyrams – tik ateityje, tačiau tai laiko klausimas. Mėginama išrasti vaistą, stabdanti spermatogenezę. Tabletės pagrindu manoma laikyti testosteroną, kad neatsirastų steroidinis poveikis. Ekspertai teigia, kad tabletės turės ne tik kontraceptinį poveikį, bet didins raumenų ir kaulų masę. Manoma, kad tabletės pasieks rinką po penkerių metų.  

Žvilgsnis į ateitį Nepaisant tablečių, mokslininkai jau ieško naujų kontracepcijos metodų vyrams, kurie padėtų moterims daugiau atsipalaiduoti ir mažiau galvoti apie apsaugos priemones: • Adjudin – tai spermių gamybą silpninanti priemonė; • Risug – daro spermą nepavojinga; • Intra Vac Device (IVD) – tai spermius blokuojantis vamzdelis; • Nifedrinas – aukštą kraujospūdį koreguojanti tabletė, sukelianti nevaisingumą; • Karštis (sušildykite sėklides). Saugu, patikima ir ypač abipusė kontracepcija įpareigoja abu partnerius planuoti seksualinį ir šeimyninį gyvenimą. Pabaiga vertėtų pastebėti, kad tai tik kukli kontracepcijos metodų apžvalga, o ne nurodymai, kaip naudoti vieną ar kitą apsaugos priemonę. Daugiau naudingos informacijos visada suteiks Jūsų gydytojas. Ji ar ji visada suteiks Jums gerų patarimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų