REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būti taupia ir apskaičiuojančia dabar madinga. Ir ne tik dėl pasaulinės ekonomikos krizės. Dar pernai pasaulyje atsirado nauja sąvoka – kūrybingas vartojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugybė žmonių suvokė, kad apgalvotas prekes įsigyti naudingiau, o minimalizuoti savo išlaidas – visai smagus užsiėmimas. Tinklalapis Passion.ru siūlo keletą idėjų tiems, kas nori liautis neapdairiai švaistyti pinigus.

REKLAMA

Pirkti pigiau

Nesidrovėk ieškoti taupesnių variantų: net labai turtingi žmonės lankosi išpardavimuose bei teiraujasi pardavėjo nuolaidų.

1. Du už vieno kainą. Didelėse parduotuvėse ir optikos salonuose ne tokios jau retos akcijos „2 produktai už 1 kainą“. Pasidomėk pasiūlymu – jis gali būti net labai naudingas. Jei antrosios priemonės tau nereikia – pasiteirauk draugių, galbūt kuriai iš jų reikia kaip tik antrojo produkto? Galėsite sumokėti už prekę per pusę.

REKLAMA
REKLAMA

2. Du viename. Plataus vartojimo kosmetika gali būti ne prastesnė už liukso klasę, bet jei esi pripratusi vartoti itin brangius gaminius, pravartu įsigyti kelias funkcijas atliekančius daiktus (pvz. tušas+akių apvadai, šešėliai+skaistalai, lūpų blizgesys+lūpdažis) ir panašiai.

3. Gamintojų parduotuvės. Pigiausiai trokštamą prekę galima įsigyti firminėse pačių gamintojų įsteigtose parduotuvėse, o jei turi tokią galimybę – apsilankyk konkrečioje gamykloje esančioje parduotuvėje.

4. Išparduotuvės. Tai jokiu būdu ne parduotuvės skurdžiams – tai prekybos taškai, kur suvežami praėjusio sezono kolekcijų likučiai, neparduoti daiktai. Šiose parduotuvėse taikomos nuolaidos išties įspūdingos – net iki 70 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Išpardavimas ir kolekcijos likvidacija. Čia nuolaidos taip pat didelės, tai leis sutaupyti. Tiesa, geresni rūbai čia iššluojami jau per pirmą išpardavimo dieną. Todėl pasiteirauk tau patinkančiose parduotuvėse, ar jie nesiunčia informacijos apie išpardavimus ir naujienas SMS žinute arba el. paštu. Jei ne – susitark su draugėmis, kad nuolat operatyviai informuosite viena kitą apie regėtus išpardavimus.

6. Rūbų nuoma. Jei esi pakviesta į prabangų vakarėlį, tikriausiai susidūrei su dilema; ar pirkti kokį nors naują, įspūdingą ir brangų rūbą, ar atsisakyti kvietimo? Nei vienaip, nei kitaip. Pasidomėk, ką siūlo tavo mieste esantys proginių drabužių salonai. Daugelyje jų gali išsinuomoti ne tik „tortinę“ vestuvių suknelę, bet ir elegantišką iškilmingam vakaru skirtą rūbą.

REKLAMA

7. Turgus. Čia galima ne tik įsigyti šviežiausių maisto produktų, bet ir nusiderėti. Lengviausia tai padaryti tada, kai turgaus darbo laikas eina į pabaigą. Pavargę pardavėjai, skubėdami išparduoti likusias prekes, net patys pasiūlo atiduoti 2 kg bulvių ar morkų už vieno kainą.

Parduok kas nereikalinga

„Kad parduotum tai, kas nereikalinga, visų pirma reikia nupirkti tai, kas nereikalinga“ – savo išmintį kadaise žarstė animacinio filmuko personažas Dėdė Fiodoras iš Rūgpienių kaimo.

Tačiau tau tikriausiai tokių problemų nekyla, ir taip turi pakankamai nereikalingų daiktų. Ir vis dar tiki, kad jų kada nors prireiks? O gal geriau pažvelk realiai ir visa tai parduok?

REKLAMA

9. Skelbimai. Registruokis skelbimų laikraštyje, įdėk skelbimą internete – ir tau nereikalingi daiktai būtinai atras savo pirkėją. Beje, skelbdamasi internete nepamiršk ir reklamos kūrimo pradžiamokslio: kuo patraukliau pristatysi savo prekes, tuo daugiau atsiras norinčiųjų jas pirkti. Kita vertus, sutik: net simbolinė pinigų suma rankoje yra geriau, nei 1 kvadratinis metras nereikalingų daiktų tavo bute.

10. Komisas. Manei, kad šios įstaigos išnyko kartu su Sovietų Sąjunga? Klysti, komisai tebeegzistuoja ir netgi klesti! Susirask artimiausiojo adresą ir pirmyn, prisirinkus glėbį rūbų, kuriuos tebuvai apsivilkusi 1 ar 2 kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taupus vartojimas

Kuo taupiau vartosi tai, ką perki, tuo mažiau reikės pirkti.

11. Griežtas NE nereikalingiems produktams. Jei tavo šaldytuvas jau tapo pasenusių produktų kapinėmis – kuo skubiau analizuok susidariusią situaciją. Kas būtent jame sugenda dažniausiai? Veikiausiai to daikto tau visai nereikia arba jo nusiperki daugiau, nei pajėgi suvartoti.

12. Neišmesk maisto. Mūsų močiutės ir prosenelės tikriausiai nualptų pamatę, kiek maisto keliauja į šiukšlių dėžę tavo namuose. O ką daryti? Visų pirma – pažvelk į šį reikalą kūrybingai. Galbūt sugižusį pieną gali nuvežti į kaimą ir pagirdyti į tetulės kiemą vis atklystantį katiną? O duona, apipjausčius nuo kraštų pelėsį, galima pašerti tvenkinyje plaukiojančias antis ar miesto parke skraidančius balandžius. Taip bent jau nebūsi paleidusi pinigų visai vėjais, be to, kitą kartą galbūt labiau rūpinsiesi šaldytuvo turiniu ir nebeleisi jam sugesti.

REKLAMA

Gudri buitis

Kasdieniuose buitiniuose reikaluose taip pat galima nemažai sutaupyti, svarbiausia – žinoti galimybes ir viską gerai apgalvoti.

13. Sąskaita už vandenį. Jei tau nėra būtina įsigyti vandens skaitiklį, gerai pagalvok, kaip tau naudingiau mokėti už vandenį? Jei jūsų šeimoje nėra mažų vaikų, o namiškiai čia sugrįžta tik pernakvoti, skalbi kartą per savaitę ir nesiprausi po dušu ilgiau nei pusvalandį, vandens skaitiklis atsipirks jau per pirmuosius metus ir ateity padės nemažai sutaupyti.

14. Taupi technika. Elektros energijos suvartojimą padės mažinti invektoriniai buities prietaisai: jie naudoja tik tiek energijos, kiek būtina esamu momentu.

REKLAMA

Pirkdama naują šaldytuvą ar skalbimo mašiną atkreipk dėmesį ir į energijos efektyvumo rodiklį. Mažiausiai energijos sunaudoja A++, A+, A klasės technika, daugiau – B, C, D, ir t.t.

15. Elektros skaitiklis. Kai kur elektros tarifai skiriasi priklausomai nuo paros laiko. Tokiu atveju naudingiau bus įsitaisyti ir daugiatarifį skaitiklį – jei dieną būni darbe, o namuose daugiausia elektros sunaudoji vėlai vakare, už elektrą naktinis skaitiklis leis mokėti mažiau.

16. Energiją tausojančios lemputės. Jos kainuoja brangiau nei įprastos, bet dega apie 8 kartus ilgiau ir šviečia ryškiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šimtas litų ar šimtas draugų?

Bendravimas – tikras idėjų lobynas taupantiems. Jei turi virtualių ar realių draugų – gali keistis su jais informacija apie nuolaidas ir akcijas bei... keistis daiktais,

17. Mainai. Keiskis diskais, knygomis, filmais, vadovėliais, naudingais namų ūkio daiktais. Kam kaskart pirkti ką nors naujo, jei gali pasinaudoti tuo, ką jau kažkas nusipirko.

18. Paslaugų mainai. Nagi, prisimink, kas iš tavo draugių turi kokį nors talentą? Be abejo, keistis su ja bus įmanoma tik tuo atveju, jei kokį nors talentą turi ir tu. Pavyzdžiui, gal tavo kaimynė yra baigusi masažo kursus, o tu moki padaryti idealų manikiūrą? Susibėkite paplepėti ir apsikeiskite paslaugomis. Abi tik išlošite!

REKLAMA

19. Mados draugė. Tai variantas, kuriuo neatsisako pasinaudoti net daugybė Holivudo žvaigždžių. Tai galimybė įsigyti supermadingą daiktą už pusę kainos. Net ir pačiame sezono įkarštyje. Kaip? Pirkti jį per pusę su drauge (kaimyne, sese). Jei jūsų skoniai ir stiliai panašūs – kodėl gi nepabandžius? Madinga rankinė, išskirtinis diržas, rankų darbo papuošalai... Svarbi sąlyga – turite abi viena kita pasitikėti (kad bičiulė nepradings iš akiračio su įsigytu daiktu) ir iš anksto aptarti sąlygas, kaip daiktu naudositės: ar keisitės iš eilės kas tam tikrą laiką, ar dalinsitės pagal kokį nors kitokį grafiką. Beje, taip galima keistis ir buities prietaisais ar grožio puoselėjimo technika. Vėliau, kai daikto nebereikės arba jis pabos, galėsite jį parduoti, o gautus pinigus pasidalinti.

REKLAMA

Nemokamas sūris... ne tik pelėkautuose

Manai, kad už viską reikia mokėti? Tiesa, bet tik iš dalies.

20. Mėginukai. Neatsisakyk jų! Visų pirma, jie padės tau sužinoti, ar išsirinkta priemonė tau tinka ir yra reikalinga. Antra, mėginukus labai patogu naudoti kelionėse, jie neapkrauna tavo lagamino kaip normalaus dydžio šampūno buteliukai ir kremo indeliai. Tas pats pasakytina ir apie viešbučiuose siūlomus šampūnus ir kitus higienos produktus.

21. Dovanų galima ieškoti. Jei dažnai paskaitinėji interneto skelbimus, tikriausiai esi pastebėjusi, jog daug ką žmonės tiesiog dovanoja. Pvz., senus baldus ar buitinę techniką, vaikų rūbelius. Kai finansinė padėtis išties kritinė, tokios dovanos gali net labai praversti.

REKLAMA
REKLAMA

22. Konkursų prizai. Jei moki fotografuoti ar kurti šmaikščius ketureilius, turi kantrybės rinkti produktų etiketes arba skambinti į radijo stotis – kodėl gi nesudalyvavus įvairiausiuose konkursuose? Taip gali laimėti išties vertingų prizų arba šiaip mielų smulkmenų, pavyzdžiui, pakuotę kavos ar picą į namus.

23. Dovanos. Visi mes kartkartėmis gauname dovanų. Nesidrovėk draugams ir artimiesiems užsiminti, ką norėtum gauti. Paklausta, ko norėtum dovanų, nekoketuok ir pasakyk tiesiai šviesiai. Taip gausi ne ilgai ieškotą, bet tau visai nereikalingą suvenyrą, o daiktą, kuris suteiks tau džiaugsmo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų