• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) po pertraukos pakeitė savo sprendimą dėl referendumo - patvirtino, kad pateikta ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.

 

Už tokį komisijos sprendimą pirmadienį balsavo 12 VRK narių prieš buvo trys. Klausimas perduodamas Seimui.

Anksčiau VRK pirmadienį pirmu balsavimu nepatvirtino pažymos, kad iniciatoriai surinko 300 tūkst. 61 įstatymo reikalavimus atitinkantį parašą. Už tokį sprendimą tuomet balsavo šeši komisijos nariai, prieš buvo vienas, susilaikė 7 komisijos nariai.

VRK sprendimo prie pastato laukė kelios dešimtys referendumo rėmėjų. Į vidų pagal sąrašą buvo įleisti tik iniciatyvinės grupės nariai.

Kad referendumas būtų surengtas, tinkamais turi būti pripažinti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

REKLAMA
REKLAMA

Iniciatyvinė grupė siūlė Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

REKLAMA

Kritikai sako, kad toks referendumas gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai ir Lietuvos įsipareigojimams Europos Sąjungai, kurioje garantuojamas laisvas prekių, paslaugų, kapitalo ir asmenų judėjimas. Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams, ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Referendumo iniciatoriai teigia, kad žemės pardavimas užsieniečiams "pažeidžia Lietuvos teritorijos vientisumą", o užsieniečiai gali supirkti daug žemės, kuri Lietuvoje pigesnė nei Vakarų Europoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų