• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisiami paauglį ketinę parduoti šilutiškiai

„Jei nesutiksi, „uždubasinsim“...

Pareigūnai tvirtina, jog iš mūsų šalies vergijon išvežama labai daug žmonių. Aukomis tampa ne tik merginos, bet ir suaugę vyrai, ir paaugliai. Tokie „vergai“ papildo Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Olandijos, Ispanijos, Skandinavijos šalių nelegalių beteisių pastumdėlių gretas. Vieni jų verčiami užsiimti prostitucija, kiti – vagiliauti ar elgetauti, treti – pardavinėti narkotikus ar sukčiauti.

Taikinys – globos namai

Kaip teigia visuomeninės organizacijos „Caritas“ projektų vadovė Kristina Mišinienė, puikiausias tokių „vergvaldžių“ taikinys – beglobiai vaikai. „Ne tik tokie beglobiai, kurie turi namus ir kurių neprižiūri tėvai. Nusikaltėliai dažnai nusitaiko į tikruosius beglobius – vaikų globos namų auklėtinius, – konstatuoja padėtį šimtams nukentėjusiųjų padėjusios vėl grįžti į normalų gyvenimą organizacijos, projekto „Pagalba prekybos žmonėmis aukoms“ koordinatorė ir vadovė. – Pikčiausia, kad tokių įstaigų vadovai ir socialiniai darbuotojai abejingai stebi, kaip aplink vaikų globos namus sukiojasi įtartini asmenys, kurie bet kokiomis priemonėmis stengiasi į savo spąstus įvilioti labiausiai pažeidžiamą visuomenės sluoksnį – paauglius. Tuos, kurie neturi patirties nei įgūdžių, nei jiems artimų, juos saugančių žmonių. Tokius galima lengvai paveikti: juos galima įbauginti, apgauti, suvilioti gražiais žodžiais ir pan. Jau įsitikinome, kad pakliuvęs į bėdą paauglys paliekamas bėdoje vienas“, – negailėjo piktų žodžių K. Mišinienė. Ir kad įrodytų savo žodžių teisingumą, pakvietė dalyvauti teisme, kuriame teisiami keturi 22-26 metų jaunuoliai, ketinę „darbams“ į Škotiją išvežti šešiolikmetį Saugų vaikų globos namų (Šilutės raj.) auklėtinį.

Skolos už narkotikus Iš tikrųjų Klaipėdos apygardos teisme neseniai pradėta nagrinėti prekybos žmonėmis byla. Keturi šilutiškiai sėdo į kaltinamųjų suolą už tai, kad ketino išvežti jiems prasiskolinusį vaikų globos namų auklėtinį, šešiolikmetį Justą (vardas pakeistas – aut. past.) į Škotiją vagiliauti. Ir, ko gero, būtų išvežę, tačiau įbaugintas paauglys, nesulaukęs jokios pagalbos iš vaikų globos namų personalo, apie prekeivių narkotikais ketinimus pranešė policijos pareigūnams.

REKLAMA
REKLAMA

Tad pernai balandį per bendrą Šilutės, Klaipėdos rajonų bei Tauragės apskrities VPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnų operaciją buvo sulaikytas Žygimantas Vaičiukas (26 m.), Deivydas Irasikas (22 m.), Tomas Bartkus (25 m.) ir Lukas Maksimavičius (24 m.), kurie ir ketino „įdarbinę“ nepilnametį Škotijoje, atsiimti skolą ...už narkotikus. Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo ir dar du prekeiviai, tik jie suspėjo pasislėpti nuo teisėsaugos.

REKLAMA

Į tokią bjaurią situaciją paauglys pakliuvo, kai apsimetę draugais D. Irasikas su L. Maksimavičiumi ir kitais savo sėbrais, atvažiuodavo „pavaišinti“ Saugų vaikų globos auklėtinių „žole“. Justas prisipažino, jog neatsilaikęs ir jis – pabandęs kvaišalų. Užtat labai greitai sulaukė reikalavimo už tokį „malonumą“ atidirbti – platinti narkotikus (beje, tai tarp narkotikų prekeivių paplitusi schema: „užauginama“ tariamam vartotojui skola, o vėliau jis priverčiamas kvaišalus platinti – aut. past.) .

„Atvažiavo dviese prie mokyklos ir pasikvietė mane, – teisme prisiminė pirmąjį pasiūlymą platinti narkotikus Justas. – Į kišenę įkišo maišelį ir pasakė: „Parduosi – 300 litų mums atiduosi, o 100 gali pasilikti sau“. Narkotikai buvo susukti į keletą folijos juostelių. Tačiau ne kartą per televiziją mačiau, kaip gaudo tokius platintojus, tai narkotikus išmečiau į konteinerį“...

REKLAMA
REKLAMA

Narkotikų prekeiviai tokio Justo akibrokšto nesitikėjo. Atvažiavę savo „dalies“ ir išgirdę, jog šis kvaišalų nepardavė, o išmetė, gerokai paauglį apstumdė. L. Maksimavičius patarė rimtai pagalvoti, kaip padengti skolą ir davė naują „porciją“ narkotikų – 10 „dozių“, kurias privalėjo parduoti ir taip „išlyginti skolą“. Tačiau paauglys ir vėl dalį jų nepardavinėjo: dalį išmetė, dalį – su draugais surūkė.

„Važiuosi atidirbti“

Kai dar maždaug po mėnesio L. Maksimavičius ir D. Irasikas su savo draugeliais susirado Justą, kalba buvo žymiai rimtesnė – už neparduotus narkotikus ir negražintus pinigus Justas buvo įgrūstas į automobilį ir nuvežtas į Petrelių mišką. Čia trumpai drūtai buvo liepta paaugliui „iš kur nori“ gauti pinigų ir padengti susidariusią skolą – 600 litų. O jei ne – teks važiuoti į užsienį ir „atidirbti“ – vogti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Justo, jis dar paprieštaravęs – girdi, esąs nepilnametis ir jo per sieną niekas nepraleis. Tačiau jam buvo atkirsta: tu tik pasą pasiimk, o mes jau viskuo pasirūpinsime...

Suvokęs, jog viskas gali baigtis blogai, vaikinukas ėmė slapstytis nuo nuolat prie mokyklos atvažiuojančių kvaišalų prekeivių, kurie per draugus vis ragino gražinti skolą. Jie nuolat siuntė žinutes mobiliuoju telefonu ir Justą spaudė. „Tu esi durnas – tokioj skoloj sėdi, kad nieko kito nelieka – tik važiuoti atidirbti“, – į Justo mobilųjį skriejo tokio ir panašaus turinio žinutės. – „Bilietas jau nupirktas, niekur nesidėsi“, „Jei nesutiksi, „uždubasinsim“...

REKLAMA

Paauglį išvežti į užsienį sumąstę jaunuoliai rimtai ėmėsi įgyvendinti savo ketinimus: vienoje tautiečius į Edinburgą (ir kitus Didžiosios Britanijos miestus – aut. past.) vežančioje įmonėje 2013 metų balandžio 5 dienai rezervavo 2 vietas. Užsakymų priėmėjai paskambinęs vyras pranešė, jog į Škotiją važiuos du jo pažįstami, kuriuos reikės paimti ties Dituva esančioje Trevernos degalinėje. Justui buvo liepta susiruošti – 5 valandą ryto būsiąs įsodintas į autobusą, kuris nuveš „kur reikia“.

Kreipėsi į policiją

Išsigandęs paauglys pirmiausiai kreipėsi į Saugų vaikų globos namų (Šilutės raj.) direktorių Eugenijų Judeikį. Tačiau, pasak Justo, direktorius nepanoro kištis į jo reikalus ir pasakė: „Prisidirbai, tai pats ir tvarkykis“...

REKLAMA

„Akistatos“ kalbintas minėtų vaikų globos namų direktorius neigė paauglio žodžius. „ Aš pats palydėjau jį iki Šilutės policijos kimisariato, – tvirtino E. Judeikis. – Tačiau Justas kategoriškai atsisakė, kad aš dalyvaučiau apklausoje. Jis pareiškė, kad man girdint jokių parodymų neduosiąs“...

Keista, kad direktorius paauglį paliko prie komisariato durų tarsi pasiklydusį šunelį – girdi, gal kas padės... Juk vaikų globos namų darbuotojai atsako už savo globotinius, privalo rūpintis jais ir padėti bet kokioje situacijoje...

Tad pareigūnams nieko kito neliko kaip išsikviesti Vaikų teisių apsaugos tarnybos specialistą, nes pagal įstatymą, tyrėjas negali apklausti nepilnamečio, kai nedalyvauja šio įstatyminis globėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Laimė, kad pareigūnai patikėjo įbaugintu paaugliu ir ėmėsi reikiamų veiksmų, kad išvilktų tuos prekeivius į dienos šviesą“, – pasakojo K. Mišinienė.

Pareigūnai greitai sudarė operatyvinės veiklos planą. Justui buvo pasiūlyta dalyvauti prekeivių suėmimo operacijoje – paauglys turėjo sutikti su prekeivių pasiūlymu ir važiuoti kartu su jais. O tuo tarpu pareigūnai ėmė sekti nusikaltėlius.

Balandžio 5-osios naktį D. Irasikas su dar dviem sėbrais atvažiavo prie Saugų vaikų globos namų ir įsisodino Justą į automobilį. Visi pasuko prie Trevenos degalinės, kur turėjo atvažiuoti žmones į Edinburgą vežantis mikroautobusas. „Atsisveikinimui“ D. Irasikas iš kišenės išsitraukė „žolės“ ir, įdėjęs į plastikinį butelį, padarė neva „taikos pypkę“ – visi parūkė. „Negalėjau atsisakyti, nes būtų įtarę arba vistiek privertę, – teisme pasakojo Justas. – Po to liepė persėsti į mikroautobusą. Čia jau sėdėjo T. Bartkus, kuris sakėsi palydėsiąs mane „į vietą“ – jis žinojo adresą, kuriuo turi mane pristatyti“.

REKLAMA

Buvo sulaikyti

Tačiau paauglys Škotijos nepasiekė. Vos pajudėjus, mikroautobusas buvo sustabdytas policijos pareigūnų ir T. Bartkus su Justu išlaipinti. O lengvuoju automobiliu atvežusius D. Irasiką bei kartu su juo važiavusį Ž. Vaičiuką sulaikė kitas policijos ekipažas. Vyrukai, pasirodo, buvo apsiginklavę, pas juos rasta narkotikų.

Šiuo metu į teismo posėdžius iš tardymo izoliatoriaus vežiojamas tik vienas įtariamasis – D. Irasikas. Šiam jaunuoliui iškelta dar viena byla – dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti.

Kiti įtariamieji nuosprendžio laukia laisvėje. Klaipėdos apygardos prokratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas, surašęs kaltinamąjį aktą dėl vaiko pardavimo, sako, jog surinkta pakankamai duomenų, liudijančių, kad nukentėjęs paauglys nemeluoja. „Teismas įvertins įrodymus ir parodymus ir nuspręs, kas ištikrųjų meluoja, o kas – kaltas“, – sakė R. Ušinskas.

REKLAMA

Situacija nevaldoma

Šiuo metu Justą globoja „Carito“ atstovės. Jos pasirūpino, kad šis paauglys būtų perkeltas į saugią terpę – toli nuo vietos, kurioje jis pakliuvo į bėdą. K. Mišinienė džiaugiasi, kad Justas atsigavo, ėmė daugiau pasitikėti savimi, naujoje vietoje susirado draugų.

Saugų vaikų globos namų direktorius E. Judeikis paklaustas, kas daroma, kad apie vaikų globos namus nesisukiotų kvaišalus brukantis jaunimas, suskubo aiškinti, kad jų globos namuose tik kokie penki paaugliai kelia problemų. O dėl važinėjančių aplink, girdi, jie informavę Šilutės policiją. Tačiau, į klausimą kodėl Justas pateko į tokią situaciją ir ar ne darbuotojų pareiga ginti savo auklėtinius, direktorius nieko konkretaus negalėjo pasakyti. Girdi, įtartini vaikai testuojami (ar jie vartoję narkotikus), kad su jais kalbasi specialistai, bet, kad va, tie vaikai visiškai nieko nenori girdėti...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pikti liežuviai plaka, kad direktorius toks nekalbus ir neveiklus dėlto, kad Justo pardavėjus su kai kuriais vaikų globos namų darbuotojais sieja giminystės ryšiai (ištikrųjų vieno teisiamojo tėvas dirba vienoje mokykloje mokytoju – aut. past.)...

Aplinkiniai gyventojai tvirtina, kad apie globos namus nuolat sukiojasi įtartini automobiliai, kuriais atvažiuojantys jauni žmonės medžioja ne tik paauglius (pratina juos prie kvaišalų, o paskui verčia juos pardavinėti), bet ir paaugles, dažnai jas pradangindami net keletui dienų...

Prekeivius žmonėmis gal ir nuteis. Tačiau ar nukris bent vienas plaukas nuo galvų tų žmonių, kurie atsakingi, kad tokie atvejai ne tik nepasikartotų, bet apskritai nevyktų?

REKLAMA

Beje, tai ne pirmas atvejis Tauragės apskrityje, kai vaikai ne tik ketinti išvežti, bet ir buvę išvežti. Prieš porą metų du prekeivius žmonėmis – tauragiškius Sergejų Šavriną (35 m.) ir Valdą Laugalį (29 m.) – už grotų sukišo Norvegijos pareigūnai. Šie niekdariai iš asocialių šeimų prisikalbino 3 paaugles ir vieną vaikinuką, kuriuos išvežė į užsienį ir vertė vogti...

Aurelija ŽUTAUTIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų