REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirijos režimas grasina trauktis iš taikos derybų

Sirijos režimas grasina trauktis iš taikos derybų

REKLAMA

Sirijos vyriausybė penktadienį pagrasino pasitraukti iš taikos derybų Ženevoje, kaltindama opoziciją, kad ši nėra nei rimta, nei pasirengusi deryboms, pranešė valstybinė televizija.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministras Walidas „Muallemas (Validas Mualemas) pasakė Jungtinių Tautų ir Arabų Lygos pasiuntiniui Lakhdarui Brahimi (Lachdarui Brahimiui), kad jei iki rytojaus neįvyks rimtų posėdžių, oficiali Sirijos delegacija išvyks iš Ženevos“, informavo televizija.

REKLAMA

W.Muallemas sakė pasiuntiniui L.Brahimi, kad „Sirijos delegacija yra rimta ir pasirengusi pradėti (derybas), o kita pusė – ne“.

Ženevoje Sirijos valdančiojo režimo delegacijai artimas šaltinis, prašęs neminėti jo pavardės, sakė naujienų agentūrai AFP, kad toks perspėjimas „nėra grasinimas, o paraginimas L.Brahimiui paspausti opoziciją, kad ši rodytų daugiau rimtumo“.

Lig šiol Jungtinėms Tautoms nesiseka prikalbinti abi konflikto puses susėsti toje pačioje patalpoje per konferenciją, kuri prasidėjo trečiadienį ir kuria siekiama nutraukti trejus metus nesiliaujantį pilietinį karą, nusinešusį apie 130 tūkstančių gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio rytą L.Brahimi susitiko su W.Muallemu ir kitais pastarojo delegacijos nariais, o 16 val. (17 val. Lietuvos laiku) numatytas susitikimas su sukilėlių koalicijos atstovaus, sakė JT atstovas.

JT pasiuntinys pradėjo derybas su Sirijos delegacija

Jungtinių Tautų pasiuntinys Lakhdaras Brahimi (Lachdaras Brahimis) ir Sirijos delegacija, vadovaujama užsienio reikalų ministro Walido al Moualemo (Valido Mualemo), penktadienį pradėjo derybas JT biure Ženevoje, pranešė liudininkai.

Vėliau L.Brahimi planuoja atskirai susitikti su Sirijos opozicijos delegacija. Šis susitikimas numatytas 16 val. Lietuvos laiku, pranešė JT atstovė spaudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Abu susitikimai yra privataus pobūdžio“, – nurodoma JT pareiškime.

Pasaulinės organizacijos atstovė patvirtino, kad L.Brahimi ir Damasko režimo delegacijos derybos prasidėjo.

Sirijos opozicijos atstovai agentūrai „Reuters“ sakė, kad opozicija nesusitiks su Sirijos vyriausybės delegacija, kol ši nepareikš pritarimo 2012 metų birželio 30 dieną priimtam Ženevos komunikatui, kuriame raginama Sirijoje suformuoti pereinamojo laikotarpio vadovybę.

JT mėgina įtikinti Sirijos režimo ir opozicijos atstovus susėsti prie bendro derybų stalo

Jungtinių Tautų pasiuntinys Lakhdaras Brahimi (Lachdaras Brahimis) ketvirtadienį už uždarų durų susitiko su Sirijos priešiškų stovyklų delegatais, atlikdamas parengiamąjį darbą prieš jų tiesiogines derybas, kai pirmoji tarptautinės taikos konferencijos diena baigėsi piktų abipusių kaltinimų lavina.

REKLAMA

Prieš penktadienį numatytas tiesiogines derybas L.Brahimi Ženevoje atskirai susitiko su Sirijos opozicijos ir prezidento Basharo al-Assado (Bašaro Asado) režimo delegacijomis

Po L.Brahimi susitikimų nebuvo aišku, ar konflikto pusės sutiks susitikti akis į akį, ar ves derybas per tarpininkus.

Po susitikimo su JT pasiuntiniu Sirijos opozicijos delegacijos vadovas Ahmadas Jarba (Ahmadas Džarba) sakė, kad režimas tapo „politiniu lavonu“.

„Dabar pasaulis yra tikras, kad Assadas negali likti ir neliks“, – sakė jis.

JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas sakė, kad L.Brahimi penktadienį ryte vėl susitiks su abiejų stovyklų atstovais ir pamėgins įtikinti juos susėsti prie bendro derybų stalo.

REKLAMA

„Jis viliasi ryt susodinti juos prie bendro stalo, ir mes pamatysime, kas nutiks, – sakė pareigūnas, pageidavęs neskelbti savo pavardės. – Žinome, jog tai nebus lengvas procesas“.

„Žinome, jog tam reikės kažkiek laiko, jei reikės papildomos diena, lai taip būna“, – pridūrė jis.

JT remiama Sirijos taikos konferencija, kuri yra kol kas rimčiausias diplomatinis mėginiams nutraukti kruviną pilietinį karą šioje šalyje, prasidėjo trečiadienį Šveicarijos Montrė mieste aštriais nesutarimais tarp priešiškų Sirijos stovyklų ir pasaulio galių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diplomatiniai pareigūnai nepuoselėja didelių vilčių pasiekti šioje konferencijoje esminį persilaužimą, tačiau susirinko į ją tikėdami, kad pagaliau susodinus prie bendro stalo Damasko režimo ir opozicijos atstovus, bus žengtas pirmas svarbus žingsnis, atversiantis kelią galimai tolesnei pažangai siekiant taikaus konflikto sureguliavimo.

„Pradėjome procesą. (Konflikto) šalių sukvietimas į vieną kambarį yra svarbus, jų buvimas Ženevoje yra svarbus“, – sakė minėtas amerikiečių pareigūnas.

Abi pusės aiškiai parodė, jog nėra pasirengusios rimtoms nuolaidoms, todėl tarpininkai sieks trumpalaikių susitarimų, kad procesas tęstųsi. Tai gali būti susitarimai dėl vadinamųjų lokalinių paliaubų, koridorių humanitarinei pagalbai ar apsikeitimo kaliniais.

L.Brahimi sakė „matęs ženklų“, kad abi pusės nori aptarti šiuos klausimus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų