REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskva nemato pagrindo bendradarbiauti su Jungtinėmis Valstijomis kuriant priešraketinės gynybos (PRG) sistemos dalis Rytų Europoje, nors tam tikrų signalų gauta iš Vašingtono, pareiškė Rusijos URM atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

"Nors pastarosiomis dienomis Amerika davė tam tikrų signalų, kad būtų galima bendradarbiauti, plačiau žvelgti į kooperavimąsi, politinio pagrindo bendradarbiavimui aš nematau", - penktadienį Maskvoje sakė URM Europos bendradarbiavimo departamento direktorius Sergejus Riabovas.

REKLAMA

Jis pareiškė, kad PRG trečiojo pozicinio rajono kūrimo Rytų Europoje Rusija negali nevertinti "kaip tam tikro potencialo, į kurį mes priversti atsižvelgti savo strateginiame planavime".

S.Riabovas pareiškė, kad planai dislokuoti Amerikos PRG dalis Rytų Europoje - "tai tiesioginis smūgis Rusijos saugumo interesams".

"Kyla klausimas, kaip tokio pobūdžio sistemos atsiradimas atitinka Rusijos ir NATO santykių pagrindų akto nuostatas nedislokuoti svarbios ginkluotės (NATO) naujų narių teritorijoje", - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Lenkijos užsienio reikalų ministrė Anna Fotyga (Ana Fotyga) ketvirtadienį pranešė, kad Varšuva balandį pradės formalias derybas su JAV dėl Amerikos PRG sistemos dalių dislokavimo savo teritorijoje.

Ji pažymėjo, kad derybos gali trukti "kelis mėnesius" ir kad derybų procesas yra gana sudėtingas "techniniu požiūriu".

Ministrė pabrėžė, jog Varšuva suinteresuota dvišaliu susitarimu su Vašingtonu saugumo klausimais. "Varšuva tiki, jog PRG sistema gins visą Europą ir kitas NATO valstybes, ir kada nors (ateityje) gali būti integruota su NATO", - sakė A.Fotyga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos URM vadovė pridūrė, kad nesupranta JAV priešraketinio skydo dislokavimo kritikų Europoje, kurie mano, kad ši PRG pradės naują ginklavimosi varžybų etapą arba pakenks santykiams su Rusija.

Lenkijos ministras pirmininkas Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) vasario mėnesį sakė, kad Amerikos PRG bazės dislokavimas garantuos, kad Lenkija jau nebebus Rusijos įtakos sferoje.

"Turimas omenyje Lenkijos statusas ir Rusijos viltys, kad Lenkija vėl atsidurs (Maskvos) įtakos sferoje", - paaiškino jis.

Pasak jo, tai galėtų būti "įtaka, galimybė daryti spaudimą, sudarymas tokios situacijos, kai Varšuvai pagrindinis adresatas bus Maskva. Tačiau čia dislokavus PRG bazę, tokios įtakos galimybės bent keliems dešimtmečiams smarkiai sumažėja".

JAV kuria PRG sistemą, kad galėtų apsiginti nuo numanomo kurios nors vadinamosios blogio ašies valstybės užpuolimo. Prie šių valstybių Vašingtonas priskiria Šiaurės Korėją ir Iraną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų