• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiems, kurie prieš pirkdami norėtų sužinoti, ar maisto produktuose yra konservantų, kiek ir kokių yra E indeksu žymimų priedų bei kitų cheminių medžiagų, netrukus galės patenkinti savo smalsumą net neskaitydami etikečių. Bendrovė „TellSpec“ išrado kišeninį maisto skenerį, kurio lazeris skenuoja dominančius maisto produktus, o spektrometro išanalizuota jų cheminė sudėtis pateikiama su juo susieto išmaniojo telefono ekrane.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak gamintojų, „TellSpec“ pavadintas nešiojamasis įrenginys yra kompaktiškas Ramano lazerinių spektrometrų, įvairių objektų cheminę sudėtį nustatančių prietaisų, paprastai naudojamų laboratorijose, variantas. Tereikia nukreipti „TellSpec“ lazerio spindulį į parduodamus maisto produktus ar pagamintus patiekalus, ir bus pateikta išsami informacija apie jų cheminę sudėtį: baltymų, angliavandenių, riebalų kiekį, įvairias sudėtyje esančias chemines medžiagas bei alergenus. „TellSpec“ apskaičiuoja ir konkretaus maisto produkto kaloringumą.

REKLAMA

Gamintojų teigimu, pernai jų išradimas sulaukė didelio susidomėjimo „Indiegogo“ kolektyvinio finansavimo portale ir surinko serijinei jo gamybai pradėti būtiną pinigų sumą - daugiau nei 380 000 JAV dolerių. Bendrovė „TellSpec“ žada jau šiemet pradėti jo gamybą. Pateikusieji išankstinius prietaiso užsakymus projekto rėmėjai galės jį įsigyti už 150 JAV dol.

Pranešama, kad „TellSpec“ itin tiksliai nustato angliavandenius, baltymus, riebalus bei apskaičiuoja kalorijas, nors alergenų atveju tikslumas dar nėra priimtinas. Bendrovės specialistai tobulina alergenus identifikuojančius algoritmus ir žada pateikti atnaujintą skenerio programinę įrangą dar iki jį pateikiant rinkai.

REKLAMA
REKLAMA

„TellSpec“ maisto produktų ir patiekalų duomenų bazėje jau yra daugiau nei 3 000 įrašų, ir ji vis plečiama. Pirmieji maisto skenerio prototipai bandytojams bus pateikti balandžio mėnesį, o iki metų pabaigos bendrovė planuoja pradėti ir serijinę jo gamybą.

„TellSpec“ skeneris belaidžiu ryšiu susietas su išmaniuoju telefonu, o atitinkama aplikacija pateikia vartotojui skenavimo metu surinktus duomenis. Jei koks nors maisto priedas ar cheminis junginys bus įvardintas, pavyzdžiui, mažai suprantamu žodžiu „Tartazinas“, pakaks tik vieno spustelėjimo, ir aplikacija susisieks su duomenų baze ir informuos, jog tai yra „Geltonas dažiklis Nr.5“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų