REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytautas Kleinauskas / CargoNEWS

Sausio 15 d. plenarinės sesijos metu Europos Parlamentas patvirtino naują tachografų naudojimą apibrėžiantį reglamentą, kuris pakeis šiuo metu galiojantį 1985 m. priimtą reglamentą. Naujo teisės akto tikslas – pasiekti, kad sukčiauti būtų sudėtingiau, būtų geriau įgyvendinamos socialinės taisyklės ir sumažėtų administracinė našta, visiškai išnaudojant naujas technologijas ir nustatant tam tikras naujas reguliavimo priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Išmanusis tachografas vidutinės trukmės bei ilgalaikiu laikotarpiu padės sumažinti administracinę naštą, susijusią su prievolėmis, tenkančiomis tachografą naudojančioms transporto įmonėms. Aiškiai nurodoma, jog būtina užtikrinti, kad tachografas būtų efektyvus, bet kartu ir prieinamas.

REKLAMA

Europos parlamentas pasisakė „už“

Europos parlamento narys Marino Baldinis prieš balsavimą pastebėjo, kad naujasis reglamentas reikalingas siekiant užtikrinti ir saugumą keliuose: „Kasmet susidūrus su vilkikais žūsta 6 tūkst. žmonių. Dabar naudojama sistema yra senstelėjusi ir ją reikia modernizuoti. Galime tobulinti infrastruktūrą ir gerinti automobilius, bet žmogiškasis faktorius išlieka, jį reikia kontroliuoti“ Jo kolega Plenkovičius Andrejus pritarė naujam teisės aktui ir pateikė įdomų faktą susijusį su dabar naudojamais tachografais: „Šiuo metu Europoje transporto priemonėse yra apie 6 mln. tachografų, ketvirtadalio duomenys bent kartą buvo klastoti.“

REKLAMA
REKLAMA

Kitas Europos parlamento narys Kamallas Syedas pabrėžė, kad naujoji tvarka neturi apkrauti verslo: „Reikia pasirūpinti, kad su naujais tachografais susijusios išlaidos nebūtų užkrautos verslui. Tai kas tinka didelėms bendrovėms, nebūtinai tinka mažam verslui. Problemą reikia spręsti, bet nepamirškime kiek tai kainuos verslui. Reikia užtikrinti ir duomenų apsaugą ir duomenis naudoti tik tam, kam jie numatyti.“

Naujovės

Išmanusis tachografas turės dvi naujas esmines funkcijas: nuotolinio ryšio funkciją ir buvimo vietos duomenų įrašymo funkciją. Numatytos ne tik naujos garantijos, susijusios su duomenų apsauga ir privatumu, bet ir išsamiau detalizuotos šios funkcijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmanieji tachografai automatiškai fiksuos greitį ir atstumą, taip pat maršruto pradžią ir pabaigą. Jie taip pat leis išsiųsti duomenis bei tikrinti vairuotojus per atstumą naudojantis belaidžio duomenų perdavimo įranga. Nors baudos ar sankcijos negalės būti skiriamos vien pagal tachografo duomenis, naujoji sistema leis sumažinti taisyklių besilaikančių bendrovių automobilių patikrinimus keliuose ir sutekti dėmesį į potencialius pažeidėjus. Nuotoliniu ryšiu, kuris bus naudojamas kontrolės tikslams, bus pateikiamas išsamus kontrolės pareigūnams perduodamų duomenų sąrašas. Valstybėms narės turės iki nustatyto termino savo kontrolės pareigūnams užtikrinti galimybę naudotis nuotoliniu ryšiu.

REKLAMA

Buvimo vietos duomenų įrašymas užtikrins efektyvesnę kontrolę. Nustatyta daugiau reikalavimų nei vien kasdienio darbo laiko pradžios ir pabaigos fiksavimas. Įrašymas vyks automatiškai, po trijų nepertraukiamo važiavimo valandų. Naudotinas palydovinis signalas nieko nekainuos. Palydovinės navigacijos sistemos integravimas leistų rankinį duomenų įrašymą pakeisti automatiniu. Tachografo duomenys nuotoliniu būdu būtų siunčiami ir tikrinami specialiuose centruose. Nereiktų kas keletą mėnesių nurašinėti vilkiko tachografo duomenų. Juos automatiškai gautų ir vilkiką eksploatuojanti įmonė ir kelių inspektoriai.

REKLAMA

Kiti aspektai Išmanieji tachografai rinkoje pasirodyti turi per 38 mėn. Laikui bėgant išmanūs tachografai pakeis rinkoje esančius analoginius ir skaitmeninius tachografus. Šį tikslą tikimasi pasiekti po 15 metų nuo tos dienos, kai rinkai bus pristatyti išmanieji tachografai. Nauji tachografai turės būti įrengti (arba atitinkamai modifikuoti esami) daugumoje transporto priemonių, naudojamų krovinių gabenimui.

Įtraukus naują specialų straipsnį, sustiprintas kontrolės pareigūnų vaidmuo. Siekiama panaikinti esamas problemas, susijusias su teisės aktų taikymo skirtumais, kuriuos lemia labai skirtingas kontrolės pareigūnų mokymo lygis ES. Komisija nustatys šio mokymo turinį, kuris apims bendrą teisės aktų aiškinimą visose ES šalyse. Svarbus ir programinės įrangos, kurią tachografo duomenų nuskaitymui naudoja inspektoriai, suvienodinimas visoje ES taikant standartinę patikrinimo procedūrą. Tikslinga būtų ir numatyti vienodas sankcijas už sunkius nusižengimus.

Diskutuojant dėl naujųjų tachografų, buvo pasiūlymas sujungti vairuotojų pažymėjimus ir vairuotojų korteles, tačiau šis pasiūlymas buvo įvertintas kaip pateiktas per anksti ir kol kas tokio reikalavimo nebus. Nauji teisės aktai bus taikomi tik profesionaliems vairuotojams. Bus neprivaloma naudoti tachografų mažiau nei 7,5 t sveriančiuose sunkvežimiuose, vežančiuose medžiagas, įrangą ar mašinas, kurias vairuotojas naudoja savo darbe, ne toliau kaip 100 km. spinduliu nuo įmonės buvimo vietos, visada su sąlyga, kad transporto priemonės vairavimas nėra pagrindinė vairuotojo veikla.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų