REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus rajono savivaldybės tarybos komitetams teikiami svarstyti bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2012–2015 metais pakeitimai. Jeigu jiems pritars taryba, nuo ateinančių mokslo metų rajone nebeliks dviejų mokyklų arba didesnių ugdymo įstaigų skyrių. Šioje situacijoje keistokai atrodo kitas vietinių politikų užmojis – rajono ugdymo įstaigų vadovams padidinti atlyginimus.

Likimas buvo seniai aiškus

Alytaus rajono mokyklose jau daugiau kaip penkeri metai kasmet mokinių sumažėja maždaug po 200. Dabar jose yra 2 tūkst. 50 mokinių. Prieš pernykštį rugsėjį, kaip įtariama, rajono vadovams paskleidus mintis apie neišliksiančias mokyklas, mokinių nesusirinko į Vaisodžių, Nemunaičio ir Venciūnų pagrindines mokyklas. Todėl Butrimonių gimnazijos Vaisodžių pagrindinio ugdymo skyrius buvo uždarytas, Nemunaičio mokykla tapo Makniūnų pagrindinio ugdymo mokyklos-daugiafunkcio centro neformaliojo ugdymo skyriumi, o Venciūnuose liko tik Alovės pagrindinei mokyklai pavaldžios pradinės klasės. Po tokios pertvarkos daugelis švietimo darbuotojų ir nemažai vietinių politikų prognozavo, kad artimiausiu metu bus visiškai uždaroma mokykla Venciūnuose.

O prieš pernykštį rugsėjį neleidus formuoti dešimtos klasės Santaikos pagrindinėje mokykloje, veikiančioje kaip Simno gimnazijos skyrius, jau buvo aišku, kad ir šiai mokyklai nebus lemta ilgai gyvuoti. Dabar rajono tarybos komitetams teikiamuose svarstyti bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2012–2015 metais pakeitimuose siūloma nuo ateinančių mokslo metų uždaryti Alovės pagrindinei mokyklai pavaldų Venciūnų pradinio ugdymo skyrių ir Simno gimnazijos Santaikos pagrindinio ugdymo skyrių. Pasak rajono tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto nario Arvydo Balčiūno, Santaikos mokykloje dešimtos klasės komplektas dar galėjo veikti, bet Simno gimnazijos vadovai su direktoriumi Evaldu Jakubavičiumi priešakyje prieš pat mokslo metus šios mokyklos mokytojams ir mokinių tėvams pranešė, kad dešimtokų nebeliks. Ir mokiniai išsiskirstė – kas į Simną, kas į Alytų.

REKLAMA
REKLAMA

„Santaikos mokyklos likimas buvo nulemtas dar prieš penkerius metus, ją padarius Simno gimnazijos skyriumi, – nė vienas didesnės mokyklos skyrius rajone ilgai neišsilaikė. Venciūnuose nebelikus pagrindinio ugdymo klasių, daugeliui buvo aišku, kad ir pradinukai nebeilgai čia užsibus. Pas mus rajone jau susiklostė tarsi tradicija dėl mokyklų uždarymo – jos, kiek suprantu, pačios rajono valdžios iniciatyva iš pradžių imamos mažinti ar jungti prie didesnių mokyklų, o, mokiniams išsiskirsčius į kitas mokyklas, neretai Alytaus miesto, taryba pastatoma prieš faktą. Vaikų nėra, mokyklas reikia uždaryti. Dabar rajono vadovus reikėtų pagirti nebent už tai, kad Santaikos ir Venciūnų mokyklų uždarymas planuojamas iš anksto, ne taip, kaip pernai, – prieš pat rugsėjį“, – tvirtino rajono savivaldybės tarybos narys A.Balčiūnas.

REKLAMA

Meras – apie mokyklų bendruomenių raštus

Šiandien Santaikos mokykloje mokosi 39 mokiniai. Ateinantiems mokslo metams planuojama 30. Į Venciūnus mokslo metų pradžioje atėjo 8 pradinukai, dabar beliko 6. Mokinių mažėjimą lemia ir tarybos nario išvardytos priežastys, ir apskritai rajone mažėjantis mokinių skaičius. Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas sakė, kad gauti Simno gimnazijos ir Alovės pagrindinės mokyklos bendruomenių raštai dėl mažėjančio mokinių skaičiaus panaikinti skyrius Santaikoje ir Venciūnuose. Tokie raštai traktuojami kaip pritarimai šiam procesui. Vargu ar savivaldybei pavaldžių ugdymo įstaigų vadovai gali nepritarti vietinių politikų užmojams. Planuojama, kad šįmet rajono ugdymo įstaigoms užteks skirto mokinio krepšelio lėšų, daugiau kaip 12 mln. litų. Pernai savivaldybei iš savo biudžeto prie mokinio krepšelio teko prisidėti 500 tūkst. litų. Uždarius mokyklas Santaikoje ir Venciūnuose, be darbo kartu su mokytojais antraeilininkais ir ūkiniais darbuotojais liks per 20 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Numatomas atlyginimų didinimas

Šiandien paradoksaliai atrodo du Alytaus rajono savivaldybės politikų ketinimai: uždaryti dvi mokyklas ir kartu padidinti atlyginimus visų ugdymo įstaigų vadovams. Pastarąjį žingsnį numatoma žengti vadovaujantis švietimo ir mokslo ministro patvirtintu nauju Švietimo įstaigų pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo aprašu. „Mes nesiūlom maksimumo, šiek tiek kilo algos valstybės tarnautojams, ir mokyklų vadovams atlyginimus turim kažkiek padidinti. Nedaug jie padidės, šimtu ar dviem šimtais litų“, – teigė Alytaus rajono meras. Visiems rajono ugdymo įstaigų vadovams planuojama tarnybinių atlyginimų koeficientus pakelti pustrečio bazinės mėnesinės algos dydžio, kuris vienas dabar yra 122 litai, išskyrus Simno gimnazijos direktorių. Jo algos koeficientas turėtų didėti trimis bazinėmis mėnesinėmis algomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keistai atrodo mokyklų vadovų algų didinimas mažėjant mokinių skaičiui. Nesuprantu Simno gimnazijos direktoriaus išskirtinumo. Matyt, atlyginama už gerą pasidarbavimą sunaikinant Santaikos skyrių“, – atviravo rajono tarybos narys A.Balčiūnas. Rajono meras numatomą ugdymo įstaigų vadovų atlyginimų didinimą gina ir kitu argumentu: „Jau apsispręsta nuo vasario mokyklose sumažinti direktorių pavaduotojų etatų – kai kur po visą, kai kur po pusę.“ Tikėtina, kad direktorių atlyginimai didės pavaldinių sąskaita. Klausimas, ar šiandien jie apskritai turėtų būti keliami, kai rajono tarybos posėdžiuose bent iki šiol nuolat akcentuota švietimui stingant lėšų.

Alma MOSTEIKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų