• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išaugęs darbuotojų sergamumas, gamybos ir paslaugų teikimo trikdžiai, smunkanti darbo atlikimo kokybė – tik keletas gripo sezonu darbdavį ištinkančių problemų. Artėjantis laikotarpis negąsdina tik laikinojo įdarbinimo bei gydymo paslaugas teikiančių įmonių – šiuo metu teikiamų paslaugų poreikis ženkliai išauga.

Išaugęs darbuotojų sergamumas, gamybos ir paslaugų teikimo trikdžiai, smunkanti darbo atlikimo kokybė – tik keletas gripo sezonu darbdavį ištinkančių problemų. Artėjantis laikotarpis negąsdina tik laikinojo įdarbinimo bei gydymo paslaugas teikiančių įmonių – šiuo metu teikiamų paslaugų poreikis ženkliai išauga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2012 m. per 11 mėnesių buvo registruoti 2,631 gripo atvejai, 2013 m. – beveik 20 kartų daugiau – 49,895 .Ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos atvejų praėjusiais metais užfiksuota net 25 proc. daugiau nei 2012 m. Ekspertai vieningai nesutaria, kas lėmė tokį sergamumo augimą praėjusiais metais, tačiau viena iš galimų priežasčių – piktnaudžiavimas darbdavio mokama pašalpa už pirmąsias 2 kalendorines dienas.

REKLAMA

Klientai reaguoja jautriai

Gripo sezonas verslui yra rimta problema. Dažnu atveju, daliai darbuotojų susirgus, sveikiesiems neproporcingai išauga darbo krūvis, dėl to kenčia įmonės veiklos efektyvumas, produktų ir teikiamų paslaugų kokybė.

Didžiausios Lietuvoje laikinojo įdarbinimo įmonės „Biuro“ vadovas Valdas Strazdas teigia, jog šiandieninė rinka reikalauja ieškoti sprendimų nemalonumams išvengti. „Užsakovai yra reiklūs, todėl nelauks, kol įmonė išsispręs vidines problemas – jie atsisuks į tuos, kurie jų neturi ir gali patenkinti poreikius greičiau. Galimi keli sprendimai: pasirūpinti darbuotojų sveikata iš anksto, juos skatinti rūpintis savo sveikata bei skiepyti nuo gripo arba ieškoti alternatyvų laikinam darbuotojų pakeitimui.“

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl tokių sunkiai numatomų svyravimų dalis mūsų klientų nusprendė įmonėje pasilikti tam tikrą dalį nuolat nuomojamų darbuotojų, kurių trumpalaikis pakeitimas ligos atveju yra daug paprastesnis. Laikinojo įdarbinimo įmonė įsipareigoja pakeisti darbuotoją jam susirgus, netinkamai atliekant pareigas ir kitais atvejais, kuomet konkretus žmogus dirbti nebegali, tačiau darbo jėga yra reikalinga“, – sako V. Strazdas.

Vienas iš sprendimų – skiepai

Pagal besiskiepijančių gyventojų skaičių, esame vieni iš mažiausiai besiskiepijančių – Lietuvoje infekcinėmis kvėpavimo takų ligomis kasmet suserga apie 400 tūkst. žmonių, tačiau skiepijasi tik apie 7 proc. lietuvių, o Vakaruose šis skaičius sudaro apie 70 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos skiepus pripažįsta pagrindine ir efektyviausia gripo specifine profilaktikos priemone. Vienos didžiausių ligų profilaktikos laboratorijų „Endemik“ direktoriaus pavaduotojas docentas Robertas Petkevičius tvirtina, jog skiepydamiesi apsisaugome ne tik nuo gripo, bet ir nuo jo sukeliamų komplikacijų: plaučių uždegimo, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui adaptuotomis vakcinomis yra pats veiksmingiausia ir vienintelė gripo profilaktikos priemonė, apsauganti nuo konkrečios viruso padermės, cirkuliuojančios esamą sezoną.

REKLAMA

„Be skiepų yra ir kitų, nespecifinių gripo profilaktikos metodų – grūdinimasis, subalansuota mityba – tačiau šios profilaktikos gerina tik bendrą žmogaus imunitetą. Siekiant išvengti konkretaus šį sezoną siaučiančio viruso, skiepai nuo gripo neišvengiami.“, – teigė docentas Robertas Petkevičius.

Kenčia darbo kokybė

Dirbantieji dažnu atveju ne tik serga patys, tačiau turi ir vaikų, todėl galima tvirtinti, jog ligų sezonas dėl to pailgėja dvigubai“, – patirtimi dalijais V.Strazdas.

„Kai profilaktika neefektyvi arba jos paprasčiausiai nėra, reikia ieškoti jau problemos sprendimų – papildomos darbo jėgos. Dalį sergančiojo darbų gali perimti kolegos, tačiau tokiu atveju dėl per didelio krūvio kenčia ir jų darbo kokybė, todėl reikalingi papildomi darbuotojai. Įdarbinti papildomus darbuotojus gripo sezono metu darbdaviui nėra daug galimybių arba paprasčiausiai trūksta laiko, todėl laikinieji darbuotojai – paprasčiausia ir efektyviausia išeitis.“

REKLAMA

Anot „Biuro“ vadovo, laikinojo įdarbinimo nauda puikiai atsiskleidžia ligų sezono metu. „Laikinojo įdarbinimo įmonei darbuotojų paieška, atranka ir administravimas yra nuolatinis nenutrūkstamas procesas, todėl kalbant apie darbuotojų suradimo operatyvumą, dažnai esame ženkliai pranašesni už darbdavį.“, – teigia V. Strazdas.

Apie „Biuro“

Dešimtus metus veikianti „Biuro“ yra didžiausia laikinojo įdarbinimo įmonė Lietuvoje. „Biuro“ padaliniai veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Utenoje, Šilutėje ir Plungėje, todėl laikinojo įdarbinimo ir personalo atrankos projektai vykdomi visoje Lietuvoje. Latvijoje „Biuro“ padaliniai įsikūrę Rygoje ir Cesyje, Estijoje – Taline.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų