REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pakvietė Vokietijos kanclerę Angelą Merkel atvykti į Vašingtoną, tikėdamasis pataisyti dvišalius santykius, kurie pašlijo paaiškėjus, kad Amerikos žvalgyba klausėsi jos pokalbių mobiliuoju telefonu.

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pakvietė Vokietijos kanclerę Angelą Merkel atvykti į Vašingtoną, tikėdamasis pataisyti dvišalius santykius, kurie pašlijo paaiškėjus, kad Amerikos žvalgyba klausėsi jos pokalbių mobiliuoju telefonu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Obama paskambino A. Merkel palinkėti jai greičiau pasveikti po neseniai slidinėjant patirtos traumos ir pakvietė kanclerę atvykti vizito „abiems pusėms tinkamu metu artimiausiais mėnesiais“, rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

REKLAMA

A. Merkel pernai piktai reagavo į pasirodžiusius pranešimus, esą Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) klausėsi jos pokalbių mobiliuoju telefonu. Spalį ji B. Obamai pareiškė, jog tai sugriovė pasitikėjimą tarp abiejų sąjungininkių.

Žiniasklaidos paviešinta informacija apie amerikiečių vykdomą šnipinėjimą paremta dokumentais, kuriuos nutekino NSA kontraktininkas Edwardas Snowdenas. Tai smarkiai pakenkė JAV santykiams su svarbiomis sąjungininkėmis ir tapo asmeniniu bei politiniu konfūzu B. Obamai.

REKLAMA
REKLAMA

Vašingtonas niekada oficialiai nepatvirtino, jog buvo klausomasi poklabių telefonu, tačiau netiesiogiai patvirtino šių pranešimų patikimumą savo atsargiai formuluojamais atsakymais į žurnalistų klausimus ta tema.

Baltieji rūmai nurodė, kad JAV žvalgyba šiuo metu nesiklauso A. Merkel pokalbių telefonu ir nedarys to ateityje, tačiau nekomentuos praeityje vykdytos šnipinėjimo veiklos.

A. Merkel pakviesta į Vašingtoną tokiu metu, kai Baltieji rūmai stengiasi padėti tašką E. Snowdeno istorijoje. Šį mėnesį B. Obama rengiasi pasakyti kalbą, kurioje detaliai išdėstys, kaip ketinama reformuoti NSA duomenų rinkimo ir telefonų pasiklausymo veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentas šiandien pasikalbėjo su kanclere A.Merkel ir palinkėjo jai greičiau pasveikti po patirtos traumos bei pasveikino suformavus naują kabinetą“, – rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

„Abu lyderiai aptarė 2014-ųjų darbotvarkę, įskaitant derybas dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (T-TIP) bei NATO viršūnių susitikimą, ir nekantriai laukia, kai galės drauge glaudžiai dirbti, siekdami mūsų bendrų interesų“, – pažymima pareiškime.

A.Merkel kanceliarija paskelbtame pareiškime patvirtino, kad kanclerė priims B.Obamos kvietimą atvykti į Jungtines Valstijas, tačiau kaip ir Baltieji rūmai nenurodė galimos vizito datos.

REKLAMA

„Tai geriausias būdas pamėginti pataisyti dėl to NSA reikalo pašlijusius santykius“, – sakė Vokietijos Marshallo (Maršalo) fondo Jungtinėse Valstijose ekspertas Stephenas Szabo.

Pasak jo, pastarosios pastangos atkurti draugiškus ryšius gerokai nuo padėties, kuri susiklostė, kai Vašingtono ir Berlyno santykiai smarkiai atšalo dėl tuometinio JAV prezidento George'o W. Busho ir tuometinio Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio nesutarimų Irako klausimu.

„Šįkart abi vyriausybės nori pataisyti santykius, kurie dabar yra atšalę netgi labiau, nei tuomet, dėl Irako“, – S. Szabo.

REKLAMA

Bendravimo įtampa tarp B. Obamos ir A. Merkel, kurią išprovokavo NSA šnipinėjimo skandalas, yra dar labiau matoma turint galvoje tai, kad JAV prezidentas privačiuose pokalbiuose yra užsiminęs, jog Vokietijos kanclerė yra viena iš labiausiai jo gerbiamų užsienio lyderių.

B. Obama 2011-aisiais priėmė A. Merkel Baltuosiuose rūmuose, kur jos garbei buvo surengti valstybiniai pietūs. Kanclerė turėjo galimybę parodyti jam savo svetingumą pernai, kai prezidentas atvyko į Berlyną seniai laukto vizito, kurio metu pasakė įkvepiančią kalbą prie istorinių Brandenburgo vartų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų