• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edita KARKLELIENĖ

2014 metų pirmosiomis dienomis Šiauliuose vėl užderėjo sukčiavimų. Aferistai vėl įgudo skambinti gyventojams ir šiurpinti juos pranešdami apie artimuosius ištikusias nelaimes. Praėjusią parą sukčiams pavyko išvilioti šešis tūkstančius litų.

REKLAMA
REKLAMA

Vėl pranešimai apie „nelaimes“

Pirmadienį, po 16 valandos, 84 metų šiaulietė, S. Šalkauskio gatvės gyventoja, fiksuotojo ryšio telefonu sulaukė nepažįstamo vyriškio skambučio.

REKLAMA

Skambintojas prisistatė policijos pareigūnu ir šiaulietei pranešė, kad jos anūkė sužalojo mergaitę. Dabar neva reikia 5000 litų žalai atlyginti.

Išsigandusi moteris prašomą sumą atidavė į namus atėjusiam nepažįstamam vyriškiui.

Pirmadienį nepasisekė ir 78 metų šiauliečiui, Klevų gatvės gyventojui. Vyrui fiksuotojo ryšio telefonu apie 20 valandą paskambinęs asmuo prisistatė policijos pareigūnų ir pranešė, kad jo sesuo sužalojo mergaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Apgavikas iš garbaus amžiaus šiauliečio išviliojo tūkstantį litų.

Dar vieno sukčiavimo būta sekmadienį. 79-erių šiaulietei paskambinusi moteris prisistatė esanti anūkė ir apgaule išviliojo tūkstantį litų.

Pinigus, atvykęs į namus, paėmė nepažįstamas vyriškis.

Policija visais atvejais pradėjo ikiteisminius tyrimus dėl sukčiavimo. Baudžiamasis kodeksas asmenims, apgaule įgijusiems svetimą turtą, numato viešuosius darbus, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Sukčių fantazija – beribė

Šiaulių apskrities policijoje praėjusiais metais pradėti 392 ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo, iš jų Šiaulių mieste – 190.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sukčiai gyventojus pernai mulkino įvairiais būdais – pradedant pranešimais apie artimuosius užklupusias nelaimes, apgavikų, prisistatančių „Šiaulių vandenų“, „Sodros“, kitų institucijų, vizitais ir baigiant pranešimais apie loterijas, kuriose mainais už laimėjimus tereikėję papildyti telefoninių pokalbių sąskaitas.

„Ant bangos“ buvo ir aferos, kai skambinusieji informavo žmones apie banko sąskaitose plaunamus pinigus ir prašė padiktuoti konfidencialius internetinės bankininkystės duomenis. Pasekmės – ištuštintos sąskaitos ir jų turėtojų vardu paimti greitieji kreditai.

REKLAMA

Ne išimtis ir aferos internetinėje erdvėje – socialiniuose tinklalapiuose, taip pat skelbimų portaluose. Pernai užfiksuotas ne vienas sandoris, kai suderėję dėl vienos ar kitos prekės šiauliečiai į nurodytą sąskaitą pervedė pinigus, tačiau pirkinio taip ir nesulaukė.

Patiklūs, dažniausiai garbaus amžiaus gyventojai sukčiams pernai atidavė dešimtis tūkstančių litų.

Policijos tyrimai rodo, kad aferų iniciatoriai – dažniausiai bausmes už kitus nusikaltimus nelaisvėje atliekantys asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų