• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jolanta Paškevičiūtė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Jungtinės Valstijos pasiuntė į Antarktį savo sunkųjį ledlaužį „Polar Star“, kuris turės išvaduoti leduose įstrigusius Rusijos ir Kinijos laivus. Australija paprašė amerikiečių pagalbos, nes būgštaujama, kad patiems laivams nepavyks ištrūkti.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių ledlaužis sekmadienį ryte paliko Sidnėjų. Gruodį išplaukęs iš Jungtinių Valstijų jis valydavo kelią laivams, plaukiantiems į amerikiečių tyrimų stotį Antarktyje. Daugiau negu 120 metrų ilgio laivas plaukdamas gali įveikti beveik dviejų metrų, o sutriuškinti net šešių metrų ledą. Tačiau reikės savaitės, kad jis pasiektų laivus, kuriuos reikia išvaduoti.

REKLAMA

Ledų nelaisvės saga prasidėjo per Kalėdas, kai Rusijos laivą „Akademik Šokalskij“ su Australijos ir Naujosios Zelandijos ekspedicijos nariais paprašė pagalbos užspaustas ledais. Į pagalbą skubėjo trys ledlaužiai, bet nė vienam nepavyko prasibrauti.

Maža to, prancūzams, australams ir kinams teko nutraukti tyrimus, dėl kurių jie buvo atplaukę į Antarktį, todėl dabar keiksnoja „Akademik Šokalskij“. Ypač Australijos laivas, kuris turi plukdyti 52 sraigtasparniu iš Rusijos laivo iškeltus keleivius. Dabar jis pakeliui į Australijos tyrimų bazę, o paskui plauks į Hobarto uostą, kur išlaipins keleivius.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Rusijos ekspedicijų laivą ir jam į pagalbą atplaukusį Kinijos ledlaužį „Sniego drakonas“ supa iki keturių metrų storio ledas, o iki vandens – 21 km.

„Išgyvename sunkumų dėl trijų dalykų: atšiaurios sąlygos, ledas aplink mus trijų, o kai kur keturių metrų, įgulos psichologinė būklė sudėtinga – jūroje esame daugiau negu du mėnesius. Bet svarbiausia tai, kad neturime užtektinai informacijos, nes tai ne mūsų maršrutas“, – sako Xu Ting, Kinijos Antarkties ekspedicijos vadovas.

Kinų laive yra apie šimtą žmonių, Rusijos laive iškėlus ekspedicijos dalyvius, žurnalistus ir turistus liko 22 įgulos nariai.

Kinai tikisi, kad pirmadienį pagerės oro sąlygos, vėjai nupūs ledų sangrūdą, kuri trukdo išplaukti, bet greičiausiai teks laukti amerikiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų