• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos bankininkystės institucijos (EBI) atliktas tyrimas parodė, kad stambiausiems Europos sąjungos bankams pavyko reikšmingai pagerinti savo balansų rodiklius.

Europos bankininkystės institucijos (EBI) atliktas tyrimas parodė, kad stambiausiems Europos sąjungos bankams pavyko reikšmingai pagerinti savo balansų rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EBI ataskaitoje nurodoma, kad nuo 2011 m. gruodžio iki 2013 m. birželio 64 stambiausių ES bankų pritraukto kapitalo apimtis siekė 80 mlrd. eurų, o pagal riziką įvertinto kapitalo apimtys sumažintos 10 kartų arba 817 mlrd. eurų.

REKLAMA

64 Europos bankų, kuriems tenka 65 proc. ES bankinio turto, kapitalo pakankamumo rodiklis šių metų liepos pabaigoje pasiekė 11,7 proc., lyginant su 10 proc., buvusių 2011 m. gruodį (minimalus šio rodiklio dydis – 8 proc.).

Kapitalo pakankamumo rodiklio pagerinimas Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Italijos bankuose buvo pasiektas, sumažinus pagal riziką įvertinto kapitalo apimtis. Prancūzijos, Ispanijos ir Portugalijos finansų įstaigos minėto rodiklio pagerėjimo pasiekė, pritraukdamos papildomo kapitalo.

REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausias vidutinis kapitalo pakankamumo rodiklis užfiksuotas Danijoje – 17,2 proc., Didžiosios Britanijos bankai atitinkamai pademonstravo 11,7 proc. šio rodiklio reikšmę, prasčiausias rezultatas buvo Slovėnijoje – 8 proc.

„Blogų paskolų“ apimtys minėtu laikotarpiu bankuose kiek padidėjo: nuo 3 proc. iki 3,8 proc.

Nežiūrint reikšmingai pagerėjusios Europos bankų finansinės padėties, EBI atliktas tyrimas atskleidžia eilę su bankų pažeidžiamumu susijusių rizikos veiksnių. Pavyzdžiui, finansiniai ryšiai tarp finansų rinkų dalyvių ir valstybinių, nagrinėjamu laikotarpiu sustiprėjo, nepaisant visų Europos politikų pastangų kurti Bankų sąjungą ir tokiu būdu šiuos ryšius mažinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

EBI nurodo, kad 2011 metais bankų investicijos į savo šalių vyriausybių obligacijas sumažėjo 9,3 proc., tačiau vėliau padidėjo 9,5 proc. Šių metų birželio pabaigoje Europos bankai savo sąskaitose turėjo vyriausybių obligacijų, kurių bendra nominali vertė siekė 1,7 trilijono eurų.

Tuo pačiu EBI tyrimas parodė, kad Italijos, Ispanijos, Portugalijos ir kitų finansinių problemų turinčių ES šalių vietiniams bankams priklausanti vyriausybinių obligacijų dalis padidėjo. Pavyzdžiui, 2010 metų pabaigoje Italijos bankų portfeliuose buvo sutelkta 59 proc. visų Italijos vyriausybės išleistų obligacijų, o 2013 m. birželį šis rodiklis pasiekė 71 proc. reikšmę. Portugalijoje minėtas rodiklis padidėjo nuo 54 proc. iki 71 proc. EBI tikisi, kad jos tyrimas padės bankams atskleisti potencialią su jų veikla susijusią riziką ir paskatins imtis priemonių iškeltoms problemoms spręsti. Tinkamas minėtų problemų sprendimas turėtų padėti bankams sėkmingai atlaikyti testavimą nepalankiausiomis sąlygomis, kurį Europos centrinis bankas (ECB) planuoja įgyvendinti 2014 m. pradžioje.

REKLAMA

EBI vadovas Andrea Enria pažymėjo, kad patikima ir palyginama informacija apie Europos bankų finansinę padėtį didina investuotojų pasitikėjimą, o taip pat palaiko tinkamą finansų rinkos veikimą.

Nuo kitų metų pagrindine Europos bankų priežiūros institucija taps ECB, kuris jau anksčiau rinkos dalyviams leido suprasti, kad testavimo nepalankiausiomis sąlygomis pagalba ketina ištirti bankų kreditų portfelius, ypač tą jų dalį, kuri susijusi su komercinio nekilnojamojo turto ir laivų statybos finansavimu.

Romualdas Antoniukas, TeleTrade analitikas

Užsakymo nr. 3102_55

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų