REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ekonomika augs bent kelerius metus

Skolinimosi kainos nedidės

Vismantas Žuklevičius

Lietuvos ekonomika jau pribrendo aktyvesniam augimui. Tai patvirtina BVP augimas, atlyginimų kilimas, didėjanti gyventojų perkamoji galia. Pasak „Nordea“ banko vyriausiojo ekonomisto Lietuvoje Žygimanto Maurico, auganti Lietuvos ekonomika bent kelis metus augins ir nekilnojamojo turto (NT) sektorių.

REKLAMA
REKLAMA

Ž.Mauricas teigia, kad tarpbankinės palūkanų normos turėtų kilti 0,3–0,4 proc. punkto, kadangi komerciniai bankai grąžina pinigus centriniam bankui, o skolinimosi kainos yra palyginus nedidelės ir dar nedidės bent kelerius metus“, – per „Ekspozonos“ ir advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ konferenciją “Investicijos į nekilnojamąjį turtą: ko tikėtis 2014 m.?“ sakė „Nordea“ ekonomistas.

REKLAMA

Paklaustas apie Lietuvos demografinę situaciją, Ž.Mauricas, nepaisant didelio emigracijos srauto, netikėtai pasidžiaugė, jog artimiausius 3–4 metus „ji bus labai gera“.

„Bent jau kol kas 20–35 metų amžiaus gyventojų mūsų šalyje yra nepilnai 20 proc., o Vilniuje darbingiausi piliečiai sudaro net 25 proc., t.y. ketvirtadalį visų sostinės gyventojų – tai yra vienas geriausių rodiklių pasaulyje!“, – sakė Ž.Mauricas.

Jo teigimu, tokio amžiaus gyventojai yra ne tik potencialūs verslo įkūrėjai ar samdomi darbuotojai, bet ir būsto pirkėjai“, – šviesią ateitį NT vystytojams prognozavo ekonomistas ir pridūrė, kad po 4 metų situacija turėtų pablogėti, mat šio amžiaus gyventojų neišvengiamai mažės.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ekonomisto, verslo sektoriui ir NT vystymuisi šalyje labiausiai koją kiš ne demografinės situacijos prastėjimas, o bene opiausia problema jau gerą dešimtmetį – emigracija.

Lietuva dėl neigiamų demografinių rodiklių (daugiau gyventojų miršta, nei gimsta) kasmet vidutiniškai praranda iki 10 tūkst. gyventojų, o štai dėl emigracijos šis skaičius išauga net iki 80 tūkst.“, – portalui Ekonomika.lt sakė Ž.Mauricas.

Įvairūs skaičiavimai ir statistikos duomenys rodo, kad šiais metais emigracija iš Lietuvos jau „išvijo“ 18 tūkst. darbingo amžiaus piliečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų