• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Ukrainos likimas: milicija šturmavo opozicijos partijos ir žiniasklaidos priemonių būstines

papildyta nuotraukomis

Protestuojančiame Kijeve ir toliau auga įtampa. Pranešama apie į miestą atvykusias specialiąsias pajėgas, kurios visiškai užblokavo Maidaną, ir užminuotą metro. Vienas opozicijos lyderių Vitalijus Kličko paragino saugumo sumetimais iš protestų pasitraukti moterims ir vaikams.

Protestuojančiame Kijeve ir toliau auga įtampa. Pranešama apie į miestą atvykusias specialiąsias pajėgas, kurios visiškai užblokavo Maidaną, ir užminuotą metro. Vienas opozicijos lyderių Vitalijus Kličko paragino saugumo sumetimais iš protestų pasitraukti moterims ir vaikams.

REKLAMA

(Papildyta 19.34) Ukrainos teisėsaugininkai nusiaubė "Batkivščyna" ir žiniasklaidos priemonių būstines

Ukrainos parlamento frakcijos „Batkivščyna“ lyderis Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad teisėsaugos organai atlieka kratą ir laužia duris partijos būstinėje Turovo gatvėje Kijeve.

„Nusiaubė visą serverinę... Daromos kratos ir laužiamos durys partijos „Batkivščyna“ ofise“, – sakė jis per spaudos konferenciją pirmadienį Nacionalinio pasipriešinimo štabo spaudos centre Kijeve ir dar pridūrė, kad „kol kas nieko iš liaudies deputatų į ofisą neleidžia“.

Pasak A.Jaceniuko, specialiojo būrio „Berkut“ atstovai sudaužė visą įrangą kabinetuose, kur yra laikraščių „Večernije vesti“ ir „Cenzor.net“ redakcijos. „Sudaužyta visa įranga“, – sakė frakcijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo nuomone, su šiuo pogromu susijęs asmeniškai pats prezidentas Viktoras Janukovyčius.

A.Jaceniukas pabrėžė, kad opozicija nereaguos į jokias provokacijas, ir nurodė, kad kol kas „nėra nė vienos provokacijos, nė vieno mušimo“.

REKLAMA

Anksčiau Kijevo milicija neigė, kad buvo puolamas šios opozicinės partijos štabas.

„Nei Kijevo milicija, nei „Berkut“ kariai nevykdo jokių priemonių Turovo gatvėje partijos „Batkivščyna“ ofise“, – pareiškė milicijos atstovė Olha Bilyk.

Naujienų agentūra „Interfax“ sužinojo, kad Turovo gatvėje yra Ukrainos saugumo tarnybos (UST) pareigūnai.

Tačiau oficialiai UST spaudos tarnyba pareiškė nekomentuosianti šios informacijos.

Taip pat buvo pranešta, kad Kijeve telkiamos specialiosios pajėgos. Kai kurie pareigūnai apsupo opozicijos šalininkų palapines, kurias jie pasistatė prie vyriausybinių pastatų, ir pradėjo ardyti barikadas, kurias surentė protestuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Protestai prieš prezidentą V.Janukovyčių prasidėjo prieš tris savaites, kai jis atšaukė pasiruošimą Ukrainos ir Europos Sąjungos asociacijos sutarčiai ir pasirinko Rusijos partnerystę.

Šeštadienį UST Vyriausioji tyrimų valdyba pareiškė tirianti baudžiamąją bylą dėl veiksmų, kuriais siekiama užgrobti valdžią šalyje.

„Pagal faktą apie veiksmus valdžiai šalyje užgrobti Ukrainos saugumo tarnybos Vyriausioji tyrimų valdyba tiria baudžiamąją bylą. Gruodžio 8 dieną į Vieningąjį ikiteisminių tyrimų rejestrą įtraukti duomenys apie kai kurių politikų atliktus neteisėtus veiksmus, kuriais siekiama užgrobti valdžią valstybėje“, – naujienų agentūrai „Interfax“ buvo paaiškinta UST spaudos centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baudžiamasis persekiojimas pradėtas pagal atitinkamą Baudžiamojo kodekso 109-ąjį straipsnį, kuriame už valdžios užgrobimą numatyta bausmė kalėti nuo 5 iki 10 metų.

Ukrainos Baudžiamajame kodekse šis nusikaltimas siejamas su šalies nacionaliniu saugumu.

(Papildyta 18.44) Ukrainos milicija įsakyta šiąnakt išvaikyti demonstrantus iš Kijevo administracijos rūmų ir Profsąjungos rūmų

Pareigūnai gavo nurodymą šią naktį išvaikyti žmones iš Kijevo administracijos pastato ir Profsąjungos rūmų, praneša LIGABiznesInform šaltiniai Ukrainos VRM.

(Papildyta 18.07) Liudininkai teigia, kad į pastatą įsiveržę "Berkut" laužo baldus ir muša žmones nepaisydami deputatų pažymėjimų.

REKLAMA

(Papildyta 17.59) "Berkut" šturmuoja opozicinės partijos "Batkivčina" būstinę.

Pranešama, kad iš pastato niekas neišleidžiama, o ginkluoti automatais milicininkai laužia duris ir veržiasi į vidų. 

(Papildyta 17.22) Milicija užpylė vandeniu laužus, šalia kurių šildėsi protestuotojai

cenzor.net.ua praneša, kad "Berkut" milicininkai užtvėrė protestuotojams kelią į Krepostnaja gatvę, kurioje vyksta barikadų šturmas.

Tuo pačiu metu milicininkai prasiveržė į palapines prie Maidano aikštės ir užpylė vandeniu laužus, šalia kurių šildėsi mitinguotojai.

(Papildyta 17.07) Milicija pradėjo griauti užkardas

Milicija pradėjo griauti užkardas Gruševskio, Institutskaja ir Liuteranskaja gatvėse, praneša vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas.

REKLAMA

(Papildyta 16.35) Cenzor.net žurnalistas Vitalijus Portnikovas praneša, kad milicija pradėjo šturmą

(Papildyta 16.35) Mitinguotojai mano, kad sukarinto „Berkut“ padalinio karius atveš metro.

Mitinguotojai užbarikadavo visus įėjimus į požemines perėjas, kurios veda į metro, baimindamiesi milicijos šturmo.

(Papildyta 15.59) V. Janukovyčius sukvietė jėgos struktūrų vadovus aptarti padėtį Kijeve

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius savo rezidencijoje „Mežyhirja“ sušaukė pasitarimą, kuriame dalyvavo jėgos ministerijų ir struktūrų vadovai.

Pasak Ukrainos žiniasklaidos, kuri remiasi informuotais šaltiniais, buvo aptariami „padėties nukreipimo į konstitucinę vagą“ planai, pagal kuriuos būtų „išvalytas“ Euromaidanas, išlaisvinti mitinguotojų užimti administraciniai pastatai Kijevo centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitarime dalyvavo ir Vidaus reikalų ministerijos (VRM), Valstybės apsaugos valdybos, Generalinės prokuratūros vadovai, taip pat ministras pirmininkas Mykola Azarovas, Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Andrijus Kliujevas.

Dėl šio pasitarimo buvo atšauktas savaitinis ministrų posėdis N. Azarovo būstinėje.

Pasak VRM šaltinio, „ryžtingų veiksmų parengimas padėčiai nukreipti į konstitucinę vagą, tikriausiai, bus atidėtas iki apskritojo stalo“ pasitarimo.

(Papildyta 15:29 val.)  Kijevo metro spūstys ir panika

Kijevo metro, dėl trijų centrinių stočių uždarymo, susidarė didžiulės žmonių spūstys kitose stotyse. Primename, kad dėl tariamos informacijos apie sprogmenį buvo uždarytos trys miesto centre esančios metro stotys „Teatralnaja“, „Kreščatik“ ir „Nepriklausomybės maidanas“. Perpildytose aplinkinėse metro stotyse susidarė spūstys, prasidėjo keleivių panika.

REKLAMA

(Papildyta 15:22 val.) Epidemijos grėsmės nėra – Ukrainos sveikatos ministerija

Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad mieste kol kas nenustatyta epidemijos apraiškų. Pranešama, kad yra nuolatos yra tikrinamos žmonių susibūrimo vietos, tarp jų ir opozicijos užimtas miesto administracijos pastatas bei profsąjungų rūmai, rašo segodnya.ua.

(Papildyta 14:27 val.) Specialiosios pajėgos Maidano nešturmuos?

Vidaus kariuomenės pajėgų vadas Aleksandras Olešenka pareiškė, kad jo pajėgos negavo įsakymo šturmuoti Nepriklausomybės Maidaną. „Neturi vidaus pajėgos tokio uždavinio“, – pareiškė jis.

(Papildyta 14:04 val.) V. Janukovyčius sutinka derėtis su opozicija

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius palaiko idėją surengti apskrito stalo diskusiją su valdžios ir opozicijos atstovais, siekiant rasti šalyje kompromisą. Apie tai pirmadienį pranešama prezidento tinklapyje.

REKLAMA

Surengti derybas pasiūlė trys buvę Ukrainos lyderiai – Leonidas Kravčiukas, Leonidas Kučma ir Viktoras Juščenka. Su šiais trimis asmenimis V. Janukovyčius susitiks antradienį ir aptars svarbiausius Ukrainos klausimus.

(Papildyta 15:53 val.) Maidanas užblokuotas

Portalas lenta.ru praneša, kad saugumo struktūrų atstovai visiškai užblokavo Nepriklausomybės Maidaną, kuriame yra protestuotojai. Portalo korespondentas praneša, kad visi įėjimai ir į aikštę ir išėjimai iš jos yra užblokuoti, metro uždarytas. Miesto centre – daugybė karių ir sunkvežimių.

Kijeve – specialiosios pajėgos

Portalas zn.ua praneša, kad į Kijevą jau atvyksta specialieji Ukrainos kariuomenės padaliniai, kurie ketina prasibrauti iki miesto centro, nepaisant protestuotojų blokadų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, kad specialiųjų pajėgų koloną sudaro apie 20 autobusų ir sunkvežimių. Socialiniuose tinkluose pasirodo vis daugiau nuotraukų, kuriuose matomi į Ukrainos sostinę atvykę kariuomenės atstovai.

Portalas lenta.ru praneša, kad į Kijevą atvyko specialusis padalinys „Tigr“, kuris sugebėjo sėkmingai pramušti protestuotojų blokadas.

Pasak naujausių pranešimų iš Kijevo, trys riaušių malšinimo būriai jau yra prie Maidano.

V. Kličko baiminasi dėl moterų ir vaikų saugumo

Vienas iš Ukrainos opozicijos lyderių ir partijos „UDAR“ pirmininkas V. Kličko paprašė moterų ir vaikų palikti Nepriklausomybės Maidaną saugumo sumetimais. Pasak jo, protestų epicentro link juda specialiosios pajėgos, kurios kelia grėsmę jų saugumui.

REKLAMA

V. Kličko taip pat paragino specialiąsias tarnybas nevykdyti „nusikalstamų įsakymų“. „Jūs – tokie patys piliečiai, kaip tie, kurie stovi Maidane (...) Čia stovi taikūs žmonės su taikiu protestu, čia nėra kovotojų, nėra žmonių, kurie atėjo pažeisti įstatymo“, – pirmadienį pareiškė V. Kličko.

Užminuotas metro?

Pirmadienį Kijevo policija taip pat gavo pranešimą apie užminuotas tris centre esančias metro stoteles.

Policija evakavo „Kreščiatiko“, „Teatro“ ir „Nepriklausomybės aikštės“ stoteles. Metro dirba išminuotojai ir kriminalistai. Kol kas neaišku, ar pranešimas nėra melagingas.

(nuolat pildoma)  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų