• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Taikos pastangų simboliu laikomo velionio Nelsono Mandelos portretai penktadienį pateko į Pietų Afrikos Respublikos (PAR) laikraščių pirmuosius puslapius, šalies žiniasklaidai pabrėžiant, kad buvusio lyderio mirtis yra pasaulinės reikšmės įvykis.

Taikos pastangų simboliu laikomo velionio Nelsono Mandelos portretai penktadienį pateko į Pietų Afrikos Respublikos (PAR) laikraščių pirmuosius puslapius, šalies žiniasklaidai pabrėžiant, kad buvusio lyderio mirtis yra pasaulinės reikšmės įvykis.

REKLAMA

Daugelis leidinių, komentuodami 95 metų N.Mandelos mirtį ketvirtadienio vakarą, linkėjo „Hamba kahle Madiba“ (Keliauk laimingai, Madiba) jo gimtąją kosų kalba, iš pagarbos vartodami vardą, kuriuo šis veikėjas žinomas savo gentyje.

Afrikanerių kalba leidžiamo laikraščio „Die Burger“ antraštė buvo lakoniška: „Hy is weg“ („Jo nebėra“). Anglų kalba leidžiamas dienraštis „The Sowetan“ atsisveikino: „Sudie, seneli“.

Šalyje paskelbus gedulą, daugumos laikraščių antraštės buvo išspausdintos juodame fone. „Pasaulis rauda“, – rašo nacionalinis dienraštis „The Star“, atkreipęs dėmesį į visame pasaulyje dėl šio Nobelio taikos premijos laureato mirties reiškiamą pagarbą ir sielvartą.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis laikraščių pabrėžėo, kokį didžiulį vaidmenį N. Mandela atliko diegiant demokratiją jo šalyje, taip pat ragino PAR, kuri praėjus 20 metų po apartheido žlugimo vis dar sunkiai ieško savojo kelio, pasimokyti iš jo gyvenimo.

REKLAMA

N. Mandela 27 metus praleido kalėjime dėl savo kovos su baltųjų viršenybės šalininkų režimu, o 1994 metais buvo išrinktas šalies prezidentu per pirmąjį balsavimą, kuriame galėjo dalyvauti visų rasių PAR piliečiai. Vėliau jis pademonstravo kilniaširdiškumą, susitaikydamas su buvusiais juodaodžių engėjais.

„Jis žinojo, kad susitaikyti įmanoma, ir, svarbiausia, pasižymėjo charakterio stiprybe, kad pripažintų, jog kompromisas yra būtinas kaip tvirta linija derybose su apartheido režimu“, – rašoma dienraščio „Business Day“ vedamajame.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsistatydinimas po vos vienos kadencijos pasiuntė stiprią žinią PAR ir visai Afrikai, kad demokratijos principai yra aukštesni negu bet kuris vienas žmogus“, – pridūrė laikraštis.

Politikams derėtų „vengti išnaudoti emocijas dėl šalies patirtos netekties, siekiant pigiai susikrauti politinių taškų, nes tai gali provokuoti konfrontaciją“, perspėjo „Business Day“, stiprėjant rasinį krūvį turinčiai retorikai prieš visuotinius rinkimus, kurie vyks ateinančiais metais.

Dienraštis „Cape Argus“ savo vedamajame pažymėjo, kad „būtent jo bendros mirtingojo savybės, jo paprastas žmogiškumas, jo trūkumai ir silpnybės labiau įkvėpdavo imtis veiksmų negu vien pasyviai arba smalsiai žavėtis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas PAR žiniasklaidos švyturių – dienraštis „Cape Times“ – keturių puslapių specialiame numeryje, kurio pirmąjį puslapį užėmė N. Mandelos portretas, rašo, kad 95 metų veikėjas „gyvenimą baigė taip pat, kaip ir gyveno – kovodamas“. Per pastaruosius dvejus metus N. Mandelos sveikata ne kartą buvo smarkiai pašlijusi, tačiau jis nuolat įstengdavo išsikapstyti.

Nors N. Mandelos bus ilgimasi, jo šalis per pastaruosius 20 metų nuėjo pakankamai toli, nešdama jo palikimą, pabrėžė laikraščiai

„Per paskutinius ilgus mėnesius pietų afrikiečiai pamažu suvokė, kad galime apsieiti be jo buvimo tarp mūsų“, – rašo spauda.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų