• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buitinės technikos siaubas – nevalyvi šeimininkai

Pigi buitinė technika dažniausiai veikia tiek, kiek laiko gamintojas jai suteikia garantiją

Natalija Kondrotienė

Šiaulietis Aušrius Valantinas, ne pirmus metus remontuojantis buitinę techniką, pastebi, kad ji gaminama kiekvienais metais vis prastesnė. Dažniausiai veikia, kol tęsiasi gamintojo suteiktas garantinis laikotarpis. Veikimo trukmę trumpina riebalai, neatsakingas naudojimas bei šeimininkų nevalyvumas.

Pasigendama kokybės

Meistras Aušrius Valantinas sako, kad labiausiai gendanti buitinė technika – skalbimo mašinos. Jos ima gesti vos tik pasibaigia gamintojo suteiktas garantinis laikas, dažniausiai sugenda elektroninė valdymo plokštė.

Po panašaus tarnavimo laiko sugenda ir šaldytuvai. Dažnai juos tenka remontuoti dar nepasibaigus garantijai.

„Dabar gaminama buitinė technika retai būna kokybiška. Tokią nusipirkti, lyg loterijoje laimėti. Žmonės iki šiol labai tiki akcijomis ir reklamomis. Naivu. Pigus daiktas niekada nebus geras“, – įsitikinęs meistras.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš dešimtmetį pagaminti šaldytuvai, skalbimo mašinos bei kita buitinė technika yra gerokai kokybiškesnė. Anksčiau lyg kokybės garantas buvo vokiečių gamintojų kokybė, tačiau ir tai nebeteko savo vardo.

REKLAMA

Lietuvių gamintojų šaldytuvus pavadina vienais patikimiausių ir kokybiškiausių, kurie retai genda ir tarnauja kelis dešimtmečius.

„Skalbimo mašinos, šaldytuvai gaminami iš labai nekokybiško metalo, dedamos nepatvarios detalės. Skatinamas vartojimas“, – sako meistras. Kaip tai vyksta?

„Atitarnavo porą metų ir meti į šiukšlyną, nes, kai kurie žmonės pasiskaičiuoja, kad jiems geriau pirkti akcinę kitą prekę, negu remontuoti nuolat gendantį daiktą, – pasakoja A. Valantinas. – Tokia mada atėjo iš užsienio, kur prieš šventes išmetama šiek tiek panaudota buitinė technika ir perkama nauja“.

REKLAMA
REKLAMA

Skalbti pataria atsakingai

Meistro teigimu, reklamos apie kalkių tirpiklius, kurių reikia dėti kiekvieno skalbimo metu, tik iš dalies teisingos. Didesnė nauda bus jei specialios nukalkinimo priemonės į skalbimo mašiną bus įdėta „tuščio“ skalbimo metu (kai skalbimo programa įjungiama be skalbinių).

„Seni žmonės nukalkinimui naudoja citrinos rūgštelę ar actą, tai – veiksmingos, vienkartinės ir pigios priemonės“, – sako A. Valantinas.

Skalbimo mašinai įtakos turi ir skalbinių kiekis, ir skalbimų intensyvumas: kuo didesniu „apkrovimu“ dirba, tuo trumpiau ir prasčiau ji tarnaus.

„Instrukcijose rašoma, kad galima sudėti apie penkis kilogramus skalbinių. O jūs pabandykit tiek prigrūsti! Tokio kiekio drabužių mašina gerai neišskalbs“, – žino meistras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimininkėms pataria gerai patikrinti vyrų, vaikų kišenes, nes jose likę daiktai skalbimo metu gali pakenkti mašinos būgnui. Prisimena atvejį, kai teko važiuoti remontuoti skalbimo mašinos, kurios būgną perrėžė vinis, atsitiktinai likusi šeimininko kišenėje.

Prieš skalbiant liemenėles pataria jas sudėti į specialų maišelį, nes atitrūkusios sagtelės gali patekti į tarpus, kojines skalbti taip pat sudėtas į maišelį.

Meistras rekomenduoja mašinos dangčio neuždaryti, o laikyti atvirą, kad drėgmė sklaidytųsi ir neprasidėtų pelėjimo procesai.

Švara – prevencija

Viena iš dažniausių virtuvinės technikos gedimo priežasčių, meistro žodžiais, yra susikaupę riebalai ir nešvarumai, gaminto maisto nubėgimai per buitinės technikos tarpus.

REKLAMA

„Jei šeimininkės kruopščiai susitvarkytų po kiekvieno gaminimo, tiek riebalų ir nešvarumų nesusikauptų. Patenka riebalų, skysčių į virykles, orkaites, mikrobangų krosneles, o tada įvyksta įvairūs gedimai“, – vardija A. Valantinas.

Garintuvuose, pasak meistro, kartais perdega varikliukai, tačiau tai retas gedimas. Garintuvų filtrus pataria periodiškai keisti, tam pritaikytus išplauti su nuriebinimo priemonėmis. Filtruose kaupiasi riebalai, dulkės ir kiti nešvarumai, kurie apsunkina ir pablogina įrenginio darbą.

Indaploves siūloma periodiškai išvalyti specialiomis priemonėmis, nes to nepadarius užsikiša cirkuliacijos takai.

„Kai užsikiša cirkuliacija, atsiguli prie tos indaplovės ir tris valandas ją remontuoji. Žmonės nesupranta, kiek įdėta darbo, nepagalvoja, kad per tą laiką būčiau tris skalbimo mašinas suremontavęs, – pasakoja meistras. – Nesinori įžeisti šeimininkų, tačiau atėjus remontuoti susiduriu su didele nešvara, nesupratimu ir net nemandagumu“.

REKLAMA

Klientų požiūris ir elgesys skiriasi

„Žmonės įžūlėja, yra nemandagūs ir itin reiklūs. Ateini remontuoti ir iškart pajunti nuostatą, kad esi jo darbininkas, kuris privalo vykdyti jo pageidavimus, – sako A. Valantinas. – Kartą dėl skalbimo mašinos gedimo buvo kalta užsikišusi kriauklė, teko atkišti“.

Važiuodamas į kaimus ir miestelius remontuoti buitinės technikos susiduria su kitokiais žmonėmis: nuoširdžiais, kurie ne nurodinėja ir vadovauja darbams, o leidžia meistrui dirbti savo darbą. Nusišypso, kad po kelių valandų darbo tokie žmonės pasiūlys bent arbatos.

„Kuo turtingesnis žmogus, tuo jis įnoringesnis, reiklesnis, šykštesnis, mažiau pagarbos iš tokio sulauksi. Kartą kolegai, važiuojančiam į namus pas klientą remontuoti, paskambino šeimininkas ir perspėjo būti atsargesniam – nesubraižyti namie baldų“, – juokiasi prisiminęs meistras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų