REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Štai kaip turi atrodyti vėlyvas ruduo. Žvalgomės ir esame įsitikinę, kad šiemet jis yra puikus – toks, kokį galima tik įsivaizduoti. Sakysite, trūksta saulės? Tačiau lapkričio pabaigoje ji visada būna lyg reta viešnia.

REKLAMA
REKLAMA

Gamta savo vaikus ruošia ilgam poilsiui, tad perėjimas į ramybės būseną nuo to ir pradedamas – trumpinant dieną. Kalendorius rudeniui skiria dar dešimt dienų. Kiek ruduo truks iš tikrųjų, prognozuoti ar spėlioti sunku. Ir ar verta?

REKLAMA

Prieš keletą dienų išvydome pirmąjį sniegelį. Ne visur ir nedaug jo buvo. Išsilaikė keletą valandų. Toks snigimas turėjo du svarbius tikslus. Visų pirma mes buvome sugrąžinti realybėn – mums buvo priminta, kad žiema tikrai bus. Be to, sniegelio tirpsmas yra naudingas neįšalusiam dirvožemiui, nes jo vanduo ne nuteka pašaliais, o susigeria čia pat. Iki rudens vidurio daug kur drėgmės buvo mažoka, tad šio sniegelio tirpsmo vanduo – lašas į ištroškusį dirvožemį.

REKLAMA
REKLAMA

Daug kas klausia, ar jau metas skaičiuoti šių metų viščiukus, taigi įvertinti metų sėkmę. Nors išlydėjome paskutinius paukščius, žiemos guolin suguldėme roplius ir varliagyvius, ežius, skubėti neturėtume. Kai kas dar visai sėkmingai grybauja, renka spanguoles, gano laukuose gyvulius, žvejoja ir medžioja, keliauja po gamtą. Išeitų, gamtos vertybes naudojame aktyviai ir jų aruodo dugno dar nematome.

Paukščių migracija, vėlavusi visu mėnesiu, pasibaigė. Tačiau iš laukų prie mūsų namų, sodybų patraukė pelės ir pelėnai. O paskui graužikus atkeliavo šeškai ir kiaunės. Šie žvėreliai gamtoje yra patys didžiausi graužikų naikintojai. Tiesa, jie neatsisako naminių paukščių, balandžių. Gauname daug pranešimų apie sandėliuose, rūsiuose apsigyvenusius šeškus ir kiaunes, kurių kaimynystės žmonės nepageidauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti tokiais atvejais? Jei patalpos nėra sandarios ir kiaunės dydžio gyvūnas gali į jas patekti, galima pastatyti gyvagaudžius spąstus ir į juos pakliuvusius gyvūnus išvežus išleisti arba sunaikinti. Toks veiksmas neprieštarauja medžioklės taisyklių nuostatoms, tačiau ne visi savo valdose nori užsiimti tokia medžiokle.

Graužikų gausai reguliuoti dabar siūloma daug priemonių. Tačiau kai kurias jų, ypač cheminius preparatus, naudoti reikėtų apdairiai. Neretai šį jauką suėda naminiai gyvūnai, sulesa paukščiai, todėl juos naudoti reikia tik ten, kur bus išvengta tokių atvejų. Beje, paskui graužikus prie sodybų atkeliauja pelėdos, naktimis pakiemiais slampinėja lapės. Apnuodyti graužikai gali būti joms pavojingi.

Brendame vis gilyn į rudenį ir tamsą. Iki Kalėdų ir naujos atgimstančios šviesos lieka mėnuo. Vadinasi, visai nedaug.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų