REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Zigmantas Vaitkus

Šiuo metu Lietuvoje, kaip ir kitose technologiškai dinamiškose arba siekiančiose tokiomis tapti valstybėse, vis labiau siekiama suartinti verslo ir mokslo organizacijas bendriems projektams. Studijų, mokslinių tyrimų ir verslo integracijos procesai būtini kiekvienai šaliai, kurios darnaus vystymosi prioritetas yra žinių visuomenė ir konkurencinga ekonomika.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyvesnis verslo įmonių ir mokslo institucijų bendradarbiavimas Lietuvoje pamažu įsibėgėja. Siekdama populiarinti šių dviejų sričių bendrą darbą, skatindama inovacijų kūrimą, mokslinių tyrimų ir technologijų plėtrą bei jų pritaikymą versle, Ūkio ministerija jau trečią kartą organizuoja konkursą „Verslo ir mokslo partnerystė“. Konkurse kviečiamos dalyvauti visos įmonės ir organizacijos, mokslo įstaigos, vykdančios mokslinius tyrimus ir jų pritaikymą versle.

REKLAMA

Svarbu šalies konkurencingumui

Konkurse pagerbiami ir įvertinami ne tik geriausi metų inovacijų projektai ir jų autoriai, bet ir pristatomos inovacijų kūrimo ir diegimo versle tendencijos, sėkmingi pavyzdžiai, kai mokslininkų sukurtus naujus produktus vietos bei užsienio rinkose realizuoja Lietuvos verslo bendrovės.

„Šiuo metu konkurencinis Lietuvos pranašumas yra nedidelės darbo jėgos sąnaudos, tačiau laikui bėgant šio pranašumo šalis gali netekti, todėl skiriame daug dėmesio bendram verslo ir mokslo darbui. Siekiame, kad Lietuva galėtų konkuruoti ne tik aukštos kokybės tradiciniais gaminiais, bet ir inovatyviais sprendimais“, - sako ūkio viceministras Marius Skarupskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo žodžiais tariant, nauji produktai ar paslaugos daugiausiai kuriami naudojantis technologinėmis, praktinėmis ir verslo žiniomis. „Tačiau didžiausios pridėtinės vertės produktus kuria būtent mokslo žiniomis grįstas verslas“, - teigė viceministras.

Pirmieji laureatai

Praėjusiais metais konkurso nugalėtoju tapo bendrovė „Precizika Metrology“, kartu su Kauno technologijos, Vilniaus Gedimino technikos universitetais ir Fizinių ir technologijos mokslų centru, sukūrusi linijinių matų gamybos technologijų ir poslinkių matavimo sistemą. Ši sistema naudojama, kai reikia labai tiksliai išmatuoti linijinį ar kampinį poslinkį. Toks tikslumas reikalingas technologiniuose įrenginiuose, pavyzdžiui, automatiniuose metalo ir kitų medžiagų apdirbimo centruose, matavimo, nanotechnologijos ir daugelyje kitų įrenginių, kuriuose yra daug tiksliai judančių sistemų bei mazgų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 metais surengto konkurso „Verslo ir mokslo partnerystė“ laureate tapo Lietuvos kosmetikos gamintoja BIOK laboratorija, bendradarbiaudama su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu, sukūrusi ir rinkai pristačiusi pirmąją ekologišką lietuvišką dantų pastą „Ecodenta“. Ji, pagaminta naudojant pažangų kalcio kompleksą „Kalident“ ir natūralias sudedamąsias dalis, sėkmingai prigijo šalies rinkoje – šią dantų pastą galima rasti daugelyje prekybos vietų. Kūrėjai siekė, kad naujasis produktas būtų ne tik prieinamas Lietuvos vartotojams, bet ir konkurencingas užsienio rinkose.

REKLAMA

Laukia naujų sėkmės istorijų

Tradiciniu tapusiame konkurse Ūkio ministerija ir šiais metais rinks sėkmingiausius bendradarbiavimo su mokslo įstaigomis metu įgyvendintus projektus.

Konkursui pateiktas paraiškas vertins specialiai tam sudaryta komisija. Ji atsižvelgs į kiekybinius ir kokybinius naujo produkto rodiklius - į verslo ir mokslo bendradarbiavimo intensyvumą, projekto veiklos rezultatus, jų inovatyvumą, sukurto produkto ar paslaugos konkurencingumą. Komisija vertins ir gautas pajamas įgyvendinus projektą, rinkai pateiktą produktą ar paslaugą, sukurtų darbo vietų skaičių.

REKLAMA

Konkurso „Verslo ir mokslo partnerystė 2013“ nugalėtojas bus paskelbtas ir apdovanotas gruodžio 4 dieną vyksiančioje tarptautinėje inovacijų konferencijoje „Vilniaus inovacijų forumas. Innovation drift 2013“, kurioje pranešimus skaitys ir diskusijas moderuos daugiau kaip 25 žymiausi verslo bei mokslo inovacijų lyderiai iš viso pasaulio. Į konferenciją laukiama atvykstant apie 600 svečių iš ES šalių ir kitų valstybių.

Šis forumas yra vienas svarbiausių inovacijų srityje Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu vyksiančių renginių. Konkurso rengėjai paraiškų laukia iki šių metų lapkričio 24 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija

www.ukmin.lt/partneryste

Norintys dalyvauti konkurse kviečiami pateikti užpildytas paraiškos formas iki 2013 m. lapkričio 24 d. el. pašto adresu [email protected] arba faksu 8 706 64 762. Papildomos informacijos ir paraiškos formą rasite Ūkio ministerijos interneto svetainėje adresu www.ukmin.lt/partneryste.  

Užsakymo nr. 3988

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų