REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad ikiteisminiame tyrime dėl valstybės paslapties atskleidimo nustatyta, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo.

Įtarimai šiuo metu dar niekam nėra pateikti, tyrimas tęsiamas.

"Gauti duomenys, kurie leidžia konstatuoti, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo", - rašoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Anot prokuratūros, ketvirtadienį apie tyrimo rezultatus informuotos atitinkamos valstybės institucijos, kurios turėtų priimti sprendimus dėl leidimų dirbti su įslaptinta informacija bei toliau eiti pareigas. Taip pat kreiptasi į Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją prašant pateikti išvadą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) suteiktos informacijos slaptumo žymos pagrįstumo.

"Tik tuomet, kai tokia išvada bus pateikta, bus galima tinkamai įvertinti ir pagal Baudžiamąjį kodeksą kvalifikuoti padarytą veiką", - nurodo prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA

Anot pranešimo, atsižvelgiant į tai, kad šis nebaigtas ikiteisminis tyrimas yra susijęs su valstybės paslaptį sudarančia informacija, svarbūs procesiniai sprendimai dar bus priimami, taip pat siekiant užtikrinti nekaltumo prezumpciją visų jame dalyvaujančių proceso dalyvių atžvilgiu, tyrimui vadovaujančio prokuroro Ginto Ivanausko sprendimu detalesnė informacija apie tyrimą šiuo metu negali būti teikiama bei viešinama "kaip kenkianti tyrimo sėkmei".

REKLAMA

Ketvirtadienio vakarą šiuo klausimu Generalinėje prokuratūroje buvo surengta spaudos konferencija, bet prokurorai daugiau komentarų nepateikė, tik perskaitė išplatintą pranešimą.

Tyrimas dėl valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente pradėtas šių metų spalio 31 dieną, jį atlikti pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Tyrimas pradėtas, kai BNS pranešė apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus kelioms valandoms, prezidentė patvirtino, kad VSD ją informavo apie provokacijas prieš Lietuvą, Europos Sąjungos (ES) Rytų partneres ir ją asmeniškai.

Po BNS pranešimo STT kelis vykdė kratas BNS redaktorės namuose, apklausai iškvietė šešis BNS darbuotojus, buvo paimti keli kompiuteriai. Ikiteisminio tyrimo metu teisėjas įpareigojo BNS redaktorę atskleisti informacijos šaltinį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų