REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad 2013 m. gruodžio 1 d. baigiasi terminas įgyvendinti biologinės saugos priemonių reikalavimus (toliau – Reikalavimai) kiaulių laikymo vietose buferinėse afrikinio kiaulių maro zonose.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba parengė įsakymo „Dėl buferinės afrikinio kiaulių maro zonos nustatymo“ pakeitimo projektą ir pateikė derinti su visuomene. Informaciją apie tai galima rasti adresu: http://www.lrs.lt/pls/proj/dokpaieska.showdoc_l?p_id=207982&p_org=2476&p_fix=y).

REKLAMA

Minėtas pakeitimas nustato, kad kiaulių laikytojai, kurių kiaulių laikymo vietos patenka į buferinę zoną ir neatitinka nustatytų Reikalavimų, ne vėliau kaip iki 2013 m. gruodžio 16 d. turi paskersti ar parduoti kiaules, arba jas nugaišinti ir perduoti gaišenas šalutinių gyvūninių produktų tvarkytojams. Kiaulių laikytojai prieš skerdžiant, parduodant ar nugaišinant gyvulius, turės apie tai informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas ar įgaliotus veterinarijos gydytojus, kurie privalės paimti mėginius afrikinio kiaulių maro tyrimams. Po 2013 m. gruodžio 16 dienos iki buferinės zonos atšaukimo bus draudžiama laikyti kiaules vietose, neatitinkančiose Reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad nuostoliai, patirti įgyvendinant prevencines priemones buferinėje zonoje, kiaulių savininkams bus kompensuojami vadovaujantis ,,Nuostolių, kuriuos patyrė gyvūnų savininkai vykdydami gyvūnų užkrečiamųjų ligų židinių likvidavimo ir šių ligų prevencijos priemones, kompensavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Žemės ūkio ministro 2008 m. gruodžio 2 d. įsakymu Nr. 3D-646 (Žin., 2008, Nr. 141-5600; 2013, Nr. 114-5709).

Asmenys, laikantys kiaules buferinėje zonoje Reikalavimų neatitinkančiose laikymo vietose, bus baudžiami administracinėmis nuobaudomis pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK). Pagal šį kodeksą, Veterinarijos įstatymą ir kitus teisės aktus, gyvūnų užkrečiamųjų ligų likvidavimo pažeidimai užtraukia įspėjimą arba baudą: piliečiams – iki 1 tūkst. litų, pareigūnams – iki 5 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia dėmesį į tai, kad kiekviena kiaulių laikymo vieta ir banda turi būti registruota Ūkinių gyvūnų registro centrinėje duomenų bazėje (CDB), vadovaujantis Ūkinių gyvūnų laikymo vietų registravimo ir jose laikomų ūkinių gyvūnų ženklinimo ir apskaitos tvarkos aprašu, (Aprašu), patvirtintu Žemės ūkio ministro 2003m. birželio 16 d. įsakymu Nr. 3D-234 (Žin., 2003, Nr. 60-2734; 2012, Nr. 23-1092). Pagal šio Aprašo reikalavimus, duomenis į CDB privaloma suvesti kiekvienų metų sausio ir liepos mėn., jei kiaulių laikytojai nereikalauja valstybės pagalbos ir kiekvieną metų ketvirtį, kai laikytojai siekia valstybės pagalbos. Turi būti nurodyta žinios apie kiaulių laikytoją, laikymo vietą, kiaulių skaičių.

REKLAMA

Atliekant kiaulių laikymo vietų patikrinimus, atsižvelgiama, ar kiaulių laikymo vieta registruota CDB. Nustačius, kad vieta neregistruota ar duomenys apie kiaules nepateikti pagal Aprašo reikalavimus, numatyta administracinė atsakomybė pagal ATPK ar bauda iki 200 litų.

Už trukdymą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnams atlikti jiems pavestas pareigas arba jų teisėtų reikalavimų nevykdymą, asmenims gali būti taikoma administracinė atsakomybė pagal ATPK ar baudos: piliečiams – iki 500 litų, pareigūnams – iki 2 tūkst. litų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų