REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vienas iš stipriausių kada nors užfiksuotų taifūnų penktadienį siaubė Filipinus – stichija pareikalavo jau mažiausiai keturių žmonių gyvybių, smarkūs vėjai plėšė pastatų stogus, o milžiniškos bangos šlavė palaikius namus pakrantėse.

Vienas iš stipriausių kada nors užfiksuotų taifūnų penktadienį siaubė Filipinus – stichija pareikalavo jau mažiausiai keturių žmonių gyvybių, smarkūs vėjai plėšė pastatų stogus, o milžiniškos bangos šlavė palaikius namus pakrantėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Supertaifūnas „Haiyan“ penktadienį paryčiais smogė žvejų gyvenvietėms centrinėje Samaro saloje, esančioje už maždaug 600 kilometrų į pietryčius nuo sostinės Manilos, kai didžiausias pastovus vėjo greitis siekė 315 kilometrų per valandą.

REKLAMA

„Mums pranešama apie išvartytus medžius, labai stiprius vėjus ... ir apgadintus namus, pastatytus iš lengvų medžiagų“, – Filipinų Raudonojo Kryžiaus vadovas Gwendolynas Pangas (Gvendolinas Pangas) sakė naujienų agentūrai AFP penktadienio popietę, kai „Haiyan“ slinko virš šalies centrinių ir pietinių salų.

Vyriausybė pranešė, kad patvirtinta keturių žmonių žūtis: du žmonės nutrenkė elektra, kai ciklonas nutraukė laidus, dar vienas žuvo nuo žaibo iškrovos, o ketvirtąjį užmušė nuvirtęs medis.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik 720 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš miestų ir kaimų, atsidūrusių taifūno kelyje vidurio Filipinuose, nurodė Nacionalinė stichinių nelaimių rizikos mažinimo ir valdymo taryba.

Tarp jų buvo tūkstančiai gyventojų Boholo provincijoje, kurie gyveno palapinėse ir kitokiuose improvizuotuose būstuose, likę be pastogės po praeitą mėnesį jų salą supurčiusio 7,2 balo žemės drebėjimo.

Pietų Leitės provincijos gubernatorius Rogeris Mercado (Rodžeris Merkadas) sakė, kad prieš atslenkant supertaifūnui 31 tūkst. žmonių buvo evakuoti iš kalnuotų vietovių, kuriose dažnai įvyksta žemės nuošliaužų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjusi audra gadino elektros linijas, sukėlė nedidelių nuošliaužų, užblokavusių kelius kaimiškose vietovėse, išvartė daug medžių ir nuplėšė namų stogus aplink gubernatoriaus rezidenciją, pasakojo jis.

R.Mercado pridūrė, kad dėl tirštų debesų ir liūties lauke buvo tamsu kaip naktį.

„Kai susiduri su tokiu scenarijumi, belieka melstis, melstis ir melstis“, – R.Mercado sakė telefonu naujienų agentūrai „The Associated Press“, pridūręs, kad jo provincijos miestų merai kol kas nepranešė apie didesnę žalą.

REKLAMA

„Tikiuosi, jog tai reiškia, kad mūsų pasigailėjo, o ne atvirkščiai, – sakė jis. – Labiausiai bijau, kad neteksime daug gyvybių ir turto.“

Televizijos reportažuose iš Taklobano miesto Leitės saloje matėsi, kad gatves užliejo beveik iki kelių siekiantis vanduo, nešantis nuolaužas, kurias blaškė smarkus vėjas. Ore skriejo skardos lakštai, nuplėšti nuo pastatų stogų.

Matomumas buvo toks prastas, kad per liūtį matėsi tik vieno vietos žurnalisto siluetas.

Meteorologai nurodė, kad „Haiyan“ pasiekus sausumą, taifūno nuolatinis vėjo greitis buvo apie 235 kilometrai per valandą, o gūsių – iki 275 kilometrų per valandą. Tai reiškia, kad ši audra yra smarkiausias šių metų taifūnas, sakė vyriausybinio meteorologijos biuro atstovas Aldczaras Aurelio (Aldčaras Aurelijus).

REKLAMA

Kitas sinoptikas Generas Quitlongas (Cheneras Kitlongas) nurodė, kad audra kol kas pastebimai nesusilpnėjo, nes ji nepasiekė didelės sausumos masės. Be to, to regiono salose nėra aukštų kalnų.

Taifūnas, tapęs jau 24-ąją Filipinus šiais metais užgriuvusia smarkia audra, šeštadienį tikriausiai nuslinks į Pietų Kinijos jūrą, artėdamas prie Vietnamo.

Meteorologas Jeffas Mastersas (Džefas Mastersas), orų portalo „Weather Underground“ meteorologijos direktorius, sakė, kad ši audra tikriausiai yra smarkiausia iš sausumą pasiekusių atogrąžų ciklonų. Jis perspėjo, kad supertaifūnas gali padaryti „katastrofinės žalos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis pridūrė, jog Filipinai galbūt išvengs blogiausio scenarijaus, nes taifūnas slenka labai greitai, tad jo nešamos liūtys tikriausiai nesukels didelių potvynių, nusinešančių daugiausiai žmonių gyvybių toje šalyje.

Artėdamas prie Filipinų „Haiyan“ buvo smarkiausia kada nors stebėta audra.

JAV karinių jūrų pajėgų Jungtinis taifūnų perspėjimo centras paskelbė, kad taifūnui dar nepasiekus sausumos smarkiausio pastovaus vėjo greitis penktadienio rytą buvo 315 kilometrų per valandą, o gūsių – siekdavo 379 kilometrus per valandą. Šie duomenys skyrėsi nuo pateiktų vietos agentūrų, nes JAV meteorologai vidutinį vėjo greitį matuoja minutę, o Filipinų sinoptikai – 10 minučių.

REKLAMA

Iki šiol rekordiniu laikyto uragano „Camille“, kuris siautėjo Jungtinėse Valstijose 1969 metais, vėjo greitis siekė 305 kilometrus per valandą, nurodė J.Mastersas.

Sebu provincijos pareigūnai išjungė elektrą šiaurinėje šio regiono dalyje, kad žmonės nebūtų nutrenkti srovės, nugriuvus elektros linijų atramoms, sakė regiono civilinės saugos viršininko pavaduotojas Floras Gaviola.

Prezidentas Benigno Aquino (Beninjas Akvinas) informavo visuomenę, kad šalies tarnybos ėmėsi veiksmų, panašių į pasiruošimus karui: gelbėjimo operacijoms parengti trys karinių oro pajėgų transporto lėktuvai C-130 ir 32 kariniai sraigtasparniai ir lėktuvai, taip pat 20 karinių jūrų pajėgų laivų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų