• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gausybė psichologų sutinka, kad žaidimai vaikui yra gyvybiškai svarbūs - būtent žaisdami mūsų (o ir kitų gyvūnų taip pat) mažyliai išmoksta savo pirmąsias gyvenimo pamokas, lavina įgūdžius. Pateikiame keletą žaidimų, kurie padės jūsų mažyliams lavinti kalbą, mokytis naujų žodžių.

REKLAMA
REKLAMA

Alio! Alio!

Toks toks žaidimas tinkamas 2-3 metų, jau kalbančiam, tačiau dar ir pirštais baksnojančiam, rankutėmis ir veidu emocijas rodančiam vaikučiui. Susitarkite su tėčiu, močiute, teta ar bet kuo iš suaugusiųjų, kurie sutiktų vaikui paskambinti ir su juo pakalbėti labai paprastai, leisti jam kažką papasakoti. Tai labai naudinga, kadangi kalbėdamas telefonu vaikas supras, kad rankutėm jau nieko neparodysi, reikia pašnekovui viską išpasakoti tik žodžiais. Jūsų vaidmuo tiesiog būti šalia ir stebėti, jeigu vaikas neranda kokio žodžio, tai jį pasufleruoti.

REKLAMA

Kas ir kaip?

Toks žaidimas tinkamas vaikams nuo 3 metų. Jis puikiai papildo žodyną. Pasiimkite, pavyzdžiui, žalią obuolį ir klauskite vaiko, kokie dar dalykai gali būti žali (žolė, gėlė, medis, agurkas). Jeigu vaikelis nieko nesugalvoja, tai galite jam arba patarti, arba pradėti naują temą ir klausti, kokie dalykai būna minkšti, kieti, šalti ir t.t. Vėliau galima pereiti ir prie būdvardžių ir klausti, pavyzdžiui, koks gali būti vaikelis? Geras, liūdnas, linksmas, verkiantis ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausiai, o paskui...

Šis žaidimas tinka jau truputį vyresniems 3-4 metų vaikams. Jis skirtas ne tik kalbai, bet ir logikai, veiksmų sekos suvokimui lavinti. Jūsų darbas yra pradėti sakinį, o jūsų atžala turi jam sumąstyti logišką pabaigą (arba kelias pabaigas, jeigu jos galimos).

Pirmiausiai berniukas apsiauna batukus, o paskui... eina į lauką. Pirmiausiai išsivalome dantukus, o paskui... gulamės į lovytę. Pirmiausiai einame į darželį, o paskui... grįžtame namo.

Ką matai? Ko nematai?

Šis žaidimas taip pat tinkamesnis 3-4 metų vaikams. Paprašykite vaiko pavardinti daiktus, kuriuos jis mato toje aplinkoje, kur jūs esate - spinta, lova, stalas, šaldytuvas, viryklė, langas, medis, šuo ir t.t. Jeigu vaikas pasako tokį daiktą, kuriame potencialiai gali būti kitų daiktų, tai dar paklauskite vaiko, ar ten, viduje nėra dar daiktų, kurių jis nemato. Pavyzdžiui, šaldytuve gali būti pieno, kiaušinių, dešros, o duoninėje - duonos, spintoje - megztinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas ir du

Mažesnieji kartais painiojasi vienaskaitoje ir daugistoje, jeigu ir jūsų atžala turi tokią bėdelę, tai žaiskite vienas ir du žaidimą. Tiesiog sakykite vienas obuolys, o du... ir vaikas turi atsakyti obuoliai, viena katė ir dvi katės.

Vyresnėliams padedame mokytis kalbų

Visi šie žaidimai tinkami ir pradinukams, kurie jau, kaip taisyklė, pradeda mokytis užsienio kalbos. Jeigu kalbą mokate pati ar moka kiti giminaičiai, gal vyresni vaikai, tai šaunu šiuos žaidimus perkelti į užsienio kalbos lygmenį. Vaikui bus smagiau ir lengviau mokytis naujų žodžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų