REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės Baltarusijos Jungtinės piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedko sako nematantis didelio skirtumo, kas jo šaliai atstovaus Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje lapkričio pabaigoje - jo teigimu, svarbiausia, kad ES pareikalautų prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo paleisti politinius kalinius ir surengti laisvus rinkimus.

Opozicinės Baltarusijos Jungtinės piliečių partijos vadovas Anatolijus Lebedko sako nematantis didelio skirtumo, kas jo šaliai atstovaus Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje lapkričio pabaigoje - jo teigimu, svarbiausia, kad ES pareikalautų prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo paleisti politinius kalinius ir surengti laisvus rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jei šis Viršūnių susitikimas atidarys duris Ukrainai, Moldovai, Gruzijai, tai bus istorinis dalykas. Mes balsuojam už, nes tai bus pavyzdys, ko gali laukti ir Baltarusija, jeigu mes kažką darysime. Nebe žodžiais, o praktikoje. Ir mes galėsime pasakyti tavo tautiečiams - jeigu darysime taip ir taip, eis tokie žingsniais, durys atsivers, matoma perspektyva, tai labai svarbu", - interviu BNS sakė Vilniuje viešėjęs A.Lebedko.

REKLAMA

"Kas atvyks iš Baltarusijos - nesvarbu, svarbu tai, kokią žinią Vilniuje perduos tam paštininkui, kad jis nuneštų A.Lukašenkai. Čia, mano manymu, turi būti tiksli pozicija - paleidimas ir reabilitavimas politinių kalinių ir laisvi nepriklausomi rinkimai", - dėstė jis.

Tačiau Baltarusijos opozicijos politikas aiškino kritiškai vertinantis galimybę, kad į Viršūnių susitikimą būtų pakviestas užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus, kuriam vasarą ES suspendavo sankcijas, taikomas daugeliui aukštų Baltarusjos pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA

"A.Lukašenkos viršūnių susitikime nebus, o visi kiti - beveik nesvarbu kas. Nes tai bus paštininkas. Net V.Makėjus - tai ne užsienio reikalų ministras, tai paštininkas, kuris atveža A.Lukašenkos laišką ir nuveža atgal. Kitas klausimas, kad V.Makėjus buvo tame sąraše ir specialiai buvo pakeista procedūra jį iš ten išbraukiant. Tai blogas pavyzdys, nes paaiškėjo, kad išimtis iš taisyklės stipresnė už pačią taisyklę. Politiškai tai buvo ne pats stipriausias žingsnis, man atrodo", - svarstė A.Lebedko.

ES Baltarusijai taikomus ribojimus A.Lebedko sakė apskritai vertinantis teigiamai, nors aiškino, kad sankcijomis jų vadinti nereikėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Žodį "sankcijos" Baltarusijos propaganda labai aktyviai naudoja žmonių gąsdinimui - žiūrėkite, kokia bloga Amerika, kokia bjauri Europos Sąjunga, jie nori sankcijomis laisvę mylinčią Baltarusijos tautą parklupdyti. Todėl aš kategoriškai prieš to žodžio naudojimą. Yra tiksliniai ribojimai - vizų, finansiniai - atskiriems žmonėms, bet ne visai šaliai, ne Baltarusijai. Tai požiūris į biurokratus, kurie pažeidžia Baltarusijos Konstituciją ir šalies tarptautinius įsipareigojimus. Tai visai kitas dalykas nei sankcija. Lukašenka gauna tokį pat kiekį valiutos iš prekybos su Europos Sąjunga kaip ir su Rusija. Tai kokios dar sankcijos?", - klausė jis.

REKLAMA

Anot jo, ribojimai, taikomi aukštiems pareigūnams, yra efektyvūs, tačiau vadinamasis "juodasis sąrašas" turi būti gyvas - atnaujinamas iš karto, kai yra pažeidžiamos žmogaus teisės, spaudos laisvė.

"Tas sąrašas, mano manymu, yra efektyvus. Jis neišsprendžia visų problemų, bet tai sulaikantis faktas, tai sulaiko biurokratus nuo buvimo tokiais brutaliais Konstitucijos ir įstatymų atžvilgiu, kitaip jie jaustųsi visai nebaudžiami. Viduje jų neįmanoma patraukti atsakomybėn, kadangi teismas - tie patys žmonės, ten kolektyvinė atsakomybė, tiesiog yra grupė žmonių, kurie užgrobė valdžią ir išlaiko tą jėga", - teigė jis.

REKLAMA

Jo įsitikinimu, tik po laisvų rinkimų Baltarusijoje būtų galima kalbėti apie glaudesnius valdžios ryšius su Europa. Jis taip pat tikas, kad laisvų rinkimų A.Lukašenka nelaimėtų.

"Jis negali laimėti sąžiningų laisvų rinkimų. A.Lukašenka nebeturi tokių finansinių galimybių, kad papirktų žmones, žmonės neturi tikėjimo rytojumi. Žmonės tiesiog pavargo nuo A.Lukašenkos. Net nuo gerų lyderių žmonės pavargsta, net kai juos laisvai renka, nuo jų pavargsta. Tai išėjo Margaret Tečer, Helmutas Kolis. Nuo A.Lukašenkos žmonės tiesiog pavargo, o kada jis dar siūlo blogą ekonominę politiką, auga protesto nuotaikos", - pasakojo A.Lebedko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kol kas Europos Sąjunga Baltarusijoje turėtų daugiau veikti per paprastus žmonės. Vienu iš tokio veikimo pavyzdžių jis įvardijo vizų piginimą.

"Šešiasdešimt eurų, kada pradedantis mokytojas gauna apie 150 eurų algą, yra didžiuliai pinigai", - sakė jis.

Pasak politiko, nors sociologiniais tyrimais Baltarusijoje nereikėtų visiškai pasitikėti,bent pusė Baltarusijos gyventojų net ir viešojoje erdvėje "matydami vienus ūsus" pasisako už europietiškus standartus. Tačiau Baltarusijos europietiškėjimą jis mato tik su valdžios pasikeitimo sąlyga.

REKLAMA

"Bendradarbiavimas su A.Lukašenka, mano manymu, neįmanomas, neįmanoma partnerystė. Nes kai jūs sėdate žaisti šachmatais, galvojate, kad judinsime figūras lentoje, o A.Lukašenka žaidžia visai kitaip - jis paima lentą ir ja oponentui tranko galvą. Tai, jo supratimu, yra žaidimas šachmatais. Todėl kaip eina kalba apie Rytų partnerystę, kyla klausiams - kur partneriai. Partnerio Baltarusijos valdžioje arba nėra, arba jis nepasirengęs ir nenori kalbėti nepatogiomis temomis", - BNS sakė jis.

ES antradienį dar metams pratęsė Baltarusijai taikomas sankcijas dėl represijų prieš opoziciją ir žmogaus teisių aktyvistus - į ES ir toliau bus draudžiama atvykti daugiau kaip 200 režimui artimų asmenų.

REKLAMA

Toks sprendimas priimtas, nes "ne visi politiniai kaliniai buvo paleisti, paleistieji nebuvo reabilituoti, o pagarba žmogaus teisėms ir teisės viršenybei bei demokratiniams principams Baltarusijoje nepadidėjo", rašoma ES Tarybos pranešime spaudai.

Po peržiūros ES "juodajame sąraše" yra 232 su prezidento A.Lukašenkos režimu siejami asmenys, kuriems draudžiama atvykti į ES ir kurių sąskaitos ES įšaldytos. ES sankcijos taip pat taikomos 25 Baltarusijos juridiniams asmenims.

Lietuvos ir ES institucijų vadovai pakvietė Baltarusiją į lapkritį Vilniuje vyksiantį ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą. Tačiau prezidentas A.Lukašenka į jį atvykti negalės, nes yra ES "juodajame sąraše", sudarytame, kai valdžia ėmėsi represijų 2010 metų gruodį po prezidento rinkimų. Stebėtojų teigimu, tikėtina, kad Minskui atstovaus užsienio reikalų ministras.

Lietuva šių metų antrąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai. Vilnius remia tikslines ES sankcijas režimo pareigūnams, bet pasisako prieš rimtas ekonomines sankcijas. Lietuvos pareigūnai teigia, kad jos gali sukelti sunkumų eiliniams baltarusiams, be to, tokios priemonės gali pakenkti ir Lietuvos verslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų