• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Čekijos sostinė Praha tikrai turi ką pasiūlyti turistams. Jei tikitės suplanuoti kelionę į šį miestą „pasibaigus sezonui“, nuvilsime – sezono pabaigos čia nėra, mat turistai čia vyksta kiaurus metus. Praha garsėja ne tik įspūdinga architektūra, triukšmingu naktiniu gyvenimu, čia kasmet vyksta ir daugybę turistų sutraukiančios žiemos švenčių mugės.

Šį miestą iš Vilniaus galima pasiekti keliaujant automobiliu ar autobusu arba skrendant. Patogumas ir kaina, žinoma, priklauso nuo galimybių, mat miestus skiria 1050 kilometrų atstumas, tad tiesioginis skrydis truks kiek daugiau nei pusantros valandos, o keliaudami kitu transportui sugaišite apie 8–10 ar ant daugiau valandų. Kelionė automobiliu turi ir privalumų – laisvas maršruto ir poilsio vietų pasirinkimas.

Prahos miesto viešasis transportas puikiai išvystytas – miesto centre itin patogu keliauti tramvajais ar metro, kurių vieno bilieto kaina – 24 Čekijos kronos (apie 1 eurą). Nors oficiali Čekijos valiuta yra Čekijos krona ir pinigų keityklų esama po kelias ant kiekvieno kampo, turistinėje zonoje nekils jokių problemų atsiskaitant eurais, bet čia jau teks pasitelkti skaičiavimo mintinai gebėjimus.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nereiktų nustebti, jei mažose ir dažniausiai imigrantams iš Azijos priklausančiose maisto prekių parduotuvėlėse pardavėjas ne tik atsisakys priimti eurus, bet ir nesuteiks galimybės atsiskaityti už pirkinius kortele.

REKLAMA

Esama ir nemokamų pramogų

Prahoje yra daugybė turistų lankomų vietų ir pramogų, kurios jums nekainuos nieko. Viena populiariausių – Prahos astronominis laikrodis, kuris yra vienas iš seniausių ir sudėtingiausių kada nors sukurtų laikrodžių.

Laikrodis susideda iš trijų pagrindinių dalių: astronominio ciferblato, vaizduojančio saulės ir mėnulio poziciją danguje ir rodančio įvairias astronomines detales; „Apaštalų eisenos”, laikrodžio mechanizmo, kas valandą rodančio apaštalų figūras ir kitas judančias skulptūras; ir kalendorinio ciferblato su medalionais, žyminčiais mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Kasdien nuo devintos valandos ryto iki devintos valandos vakaro laikrodis kas valandą „surengia“ smalsuoliams pasirodymą: mirties figūra skambina varpu ir viršuje pasirodo 12 apaštalų. Užgieda gaidys ir baigiasi laikas mistinėms figūroms – Turkui, kuris purto galvą netikėdamas, Šykštuoliui, kuris apžiūrinėja savo aukso maišą ir Tuštybei, kuri gėrisi savimi veidrodyje. Kas kartą minią tokią atrakciją palydi plojimais. Senojoje Prahos miesto aikštėje taip pat dažnai vyksta įvairūs renginiai, mugės. Dar vienas svarbus objektas – Karolio tiltas, kuris turėtų būti pirmasis punktas įdomybių sąraše. Čią įsikūrę gausybė suvenyrų kioskų, gatvės muzikantų ir juntama nepaprasta miesto dvasia.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas turistų gausiai lankomas objektas – Prahos pilis. Tai istorinių pastatų kompleksas, įsikūręs ant didelio kalno ant kairiojo Vltavos kranto. Daugybę turistų iš viso pasaulio žavi šv. Vito katedra, kurios istorija mena XIV a. Nuo pilies komplekso prieigų atsiveria užburianti miesto panorama. Sotaus maisto karalystė Čekija – tai svajonių kraštas mėgstantiems skaniai ir sočiai pavalgyti. Nemažai įtakos nacionalinės čekų virtuvės susiformavimui turėjo vokiečių, austrų bei vengrų maisto gaminimo tradicijos, tačiau esama ir tam tikrų, tik čekų virtuvei būdingų išskirtinumų. Čekai mėgsta gana riebiai pavalgyti ir įvairūs mėsos patiekalai yra labai populiarūs. Nenustebkite, jei prie mėsos patiekalo jums bus patiekti duonos virtinukai (Houskové knedlķky). Tai dažniausiai reikelėmis pjaustytas patiekalas, kokio paskirtis – sugerti visas mėsos sultis ar padažą, kuris yra lėkštėje. Šiuo duonos virtinukus Čekijoje gausite kaip garnyrą kur kas dažniau nei bulves ar kitą maistą.

REKLAMA

Egzistuoja „turisto“ mokestis

 Kainos kavinėse ir restoranuose Prahoje – labai įvairios. Suprantama, turistinėje zonoje jos gana aukštos, mat puodelis kavos kavinėje centre gali kainuoti apie 8–9 litus, tačiau jei lankysitės stambiųjų tinklų maitinimo įstaigose, žinoma, mokėsite pigiau – apie 4–5 litus. Pietus asmeniui su sriuba ir karštuoju patiekalu vidutiniškai kainuos apie 30 litų, o alaus bokalas nuo 3,50 iki 7 litų. Tiesa, čekiškas alus labai populiarus ir tarp vietinių, tad išdrįsę praverti kokios nors aludės duris nenustebkite išgirdę kalbant tik čekiškai, mat po darbo čekai mėgsta atsipalaiduoti vietiniuose baruose. Degustuojant čekišką alų, nereikėtų pamiršti pasimėgauti ir užkandžiais, tokiais akip kepta karka ar kiaulės koja. Mėgstantys absentą Prahokja taip pat bus maloniai nustebinti, mat šis gėrimas ir specifinės jo patiekimo tradicijos čia populiarios, juo labiau kad, be importuojamo, Čekijoje galima pasivaišinti ir vietoje gaminamu absentu ar absento kokteiliu.

 

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų