• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

22 metai karjeros, daugybė titulų ir planetos rekordų – tai, ką 38-erių galiūnas Žydrūnas Savickas paliks baigęs profesionalo karjerą. Balsas.lt vaizdo konferencijoje sportininkas pasakojo apie savaitgalį Vilniuje vyksiantį sporto festivalį, rekordus, sveikatą ir paskutinio ilgos karjeros sezono planus.

Stipriausiu planetos žmogumi tituluojamas Ž. Savickas savaitgalį Vilniuje vyksiančiame Tarptautiniame sporto festivalyje ne tik žada kovoti dėl pergalių, bet ir siekti planetos rekordų. Kitais metais profesionalo karjerą baigti žadantis stipruolis nusiteikęs pagerinti pasaulio rąsto kėlimo rekordą: „Tam esu pasirengęs. Per treniruotę kėliau 222 kg, o per varžybas paprastai pakeliu daugiau.“

Tarptautinis sporto festivalis vyksta jau antrus metus iš eilės. Ar yra naujovių?

– Pagrindinės sporto šakos tos pačios. Šįmet prisidėjo imtynininkai. Vyks jaunimo ir sunkiasvorių gigantų dvikovos. Bus įdomu pasižiūrėti galingiausius imtynininkus.

REKLAMA
REKLAMA

– Kokius dar renginius pamatys žiūrovai?

– Europos galiūnų čempionatas, pasaulio rąsto kėlimo čempionatas ir Galiūnų Čempionų lygos etapas. Trys varžybos, kuriose dalyvaus pajėgiausi pasaulio galiūnai. Taip pat bus rankų lenkimas, štangos spaudimas, kultūrizmo, kūno kultūros ir bikinio varžybos. Šįmet tikrai bus daugiau dalyvių nei pernai. Šįkart komandos bus didesnės. Jei visi atvažiuos, bus svečių iš 20 valstybių. Tikimės, kad šįmet bus daugiau dalyvių „Spausk ir bėk“ varžybose. Pernai žmonėms labai patiko. Reikės spausti savo kūno svorio štangą ir bėgti 5 km. Taip išsiaiškins, kas stipriausias, ištvermingiausias ir greičiausias vienu metu.

REKLAMA

– Be galiūnų varžybų, kokioms festivalio sporto šakoms ar rungtims simpatizuojate?

– Visos jos įdomios. Man patinka daug sporto šakų. Ypač tos, kurios susijusios su štanga. Visi šio festivalio dalyviai šiek tiek kilnoja mažesnius ar didesnius svorius. Viskas juk prasidėjo nuo svorio kilnojimo – kai gimė tos sporto šakos. Vėliau jos išsivystė ir išsiskaidė. Tai gerai, nes kiekvienas randa tą sporto šaką, kuri jam priimtiniausia. Kuo didesnis pasirinkimas, tuo mielesnis užsiėmimas.

– Kokie Ž. Savicko tikslai savaitgalį?

– Norėtųsi ketvirtą kartą laimėti pasaulio rąsto kėlimo čempionatą. Norėtųsi pasaulio rąsto kėlimo čempionate pagerinti planetos rekordą. Kol kas rekordus gerindavau pasaulio ir Europos čempionatuose, kur būna daugiau rungčių, kur tikrai nėra palankiausia vieta rekordams gerinti. Sezono pabaigoje vis vykdavo pasaulio rąsto kėlimo čempionatai, o tuo metu sportinė forma nebuvo patik geriausia. Šįmet mano sezonas labiau orientuotas į antrąjį pusmetį ir sportinė forma pakankama, kad rekordą pasiekčiau.

REKLAMA
REKLAMA

– Šiuo metu jums priklausantis pasaulio rąsto kėlimo rekordas – 221 kg. Svajonė – 225 kg?

– Svajonė didesnė. Mūsų sporte labai svarbus skaičius 227,5 kg, o tai yra 500 svarų. Amerikoje tai – riba, kuri nustebintų. Tikslas šįmet mano buvo ir 230 kg, bet taip yra, kad sezonas ilgas ir planai pasikeitė. Pasaulio čempionate šios rungties nebuvo. Galbūt šį didelį tikslą atidėsiu kitiems metams. O šį savaitgalį būtų puiku pasiekti naują pasaulio rekordą – 222,5 kg. Jei pavyktų padaryti lengvai, tuomet pamėginčiau ir didesnį svorį. Treniruotėje esu iškėlęs 222 kg, tai kaip ir esu tam pasirengęs.

– Galiūnų Čempionų lygoje titulo apginti nepavyks?

– Tikslas vienas – laimėti namie. Šįmet daug etapų nedalyvavau. Visus laimėjau, Lenkijoje teko užimti antrą vietą, buvau peršalęs, prastai jaučiausi. Namie norėtųsi laimėti. Bus galingi sportininkai. Atvyksta Islandijos galiūnas Hafthoras Bjornssonas, jau dukart pasaulio čempionate užėmęs trečią vietą. Įspūdingas sportininkas – 205 cm ūgio, 200 kg svorio. Jis jaunas – 24 metai ir ateityje bus vienas geriausių pasaulio galiūnų, sparčiai progresuoja. Čempionų lygos lyderis Lenkas Krzysztofas Radzikowskis taip pat norės kuo greičiau užsigarantuoti nugalėtojo titulą. Šie varžovai bus pagrindiniai. Nepamirškime, kad namie taip pat stiprūs bus mūsų sportininkai Vidas Blekaitis ir Saulius Brusokas. Yra ir naujų veidų iš Norvegijos, Suomijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Šįmet pasaulio čempionų titulo nepavyko apginti...

– Priežasčių gali būti daug, bet pagrindinė – reikia būti stipresniam. Atrodo, buvau geriausios sportinės formos. Galbūt šiek tiek psichologiškai po pirmos rungties palūžau, nesusiklostė pirmoji diena. Kitą dieną atsirado puiki galimybė laimėti varžybas, bet ta kovinė ugnelė buvo prislopusi. Pritrūko vieno taško. Kita priežastis – pasaulio čempionatus daugiausiai organizuoja amerikiečiai ir nori kad jų sportininkai laimėtų. Rungtys buvo identiškos 2011 metų varžyboms JAV, kai laimėjo amerikietis Brianas Show. Viena rungtis – rąsto kėlimas, kur jis prarado daug taškų, buvo išmesta. B. Show naujoje rungtyje užėmė trečią vietą, sutaupė tris taškus. Toks matematinis paskaičiavimas jiems pasiteisino.

REKLAMA

– Šįmet laukia dar du Čempionų lygos etapai?

– Brazilijoje bus Čempionų lygos pusfinalis, o Malaizijoje – finalas. Tai bus sezono uždarymas. Kitas sezonas prasideda jau kovo mėnesį, tai labai didelio poilsio nebus. Pagal mano planus, kitas sezonas turėtų būti man paskutinis.

– Prestižinėse „Arnold Classic“ varžybose triumfavote šešis kartus. Septintas titulas vis dar „kabo“ ore?

– Devynis kartus dalyvavau šiose varžybose, reikėtų ir dešimtą. Šansas realiausias kitais metais. Norėčiau kitais metais baigti su profesionaliu sportu. Norisi ir pailsėti, bet po lapkričio mėnesio dar pamąstysiu. Šiaip pagrindinis tikslas kitais metais bus pasaulio čempionatas. Reikia pasistengti laimėti dar kartą. Pagal medalių kiekį esu pirmoje vietoje, norėtųsi ją ir įtvirtinti.

REKLAMA

– Kas paskatino galvoti apie karjeros pabaigą?

– Kažkada reikia pabaigti ir daryti kitus dalykus gyvenime. Dalyvauju galiūnų varžybose jau 22 sezonus, tai labai ilgas laikas. Paskutiniame pasaulio čempionate pradėjo trūkti ir šiek tiek motyvacijos. Jei to trūksta, reikia kažką kito veikti. O veikti tikrai turiu ką, reikės ieškoti net, kaip surasti ir sau laiko.

– Ž. Savickas – žmogus iš geležies, ar jam, kaip ir kiekvienam mirtingajam, tenka varstyti medicinos įstaigų duris?

– Kol kas esu iš geležies, bet, kaip rodo varžybos, ir geležis kartais lūžta. Pasitaiko traumų. Sportas be jų neįmanomas. Pastaruoju metu sekasi. Pasimokai. Kartais tas traumų saugojimasis duoda prastesnius rezultatus. Taip buvo ir šių metų pasaulio čempionate, kai šiek tiek skaudėjo nugarą ir dvigalvį raumenį. Atkėlimo veiksme, kuris galėjo būti lemtingas kovoje dėl aukso medalio, pataupiau savo jėgas ir tai kainavo. Bet išlieki sveikas. Ilga karjera, bet dėl sveikatos kartais tenka paaukoti ir pirmąją vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Nesigailite, kad tapote galiūnu?

– Būtų kvaila. Pasiekiau tai, ko net nesapnavau. Laimėjau tiek varžybų, kiek niekas gal net nėra dalyvavęs ir nesudalyvaus. Tiek pergalių laimėti reikia ir sėkmės. Nesu viską suskaičiavęs, bet pergalių skaičius perkopė 150, antrųjų ir trečiųjų vietų vos kelios. Kai traumuotas nebaigiau varžybų – taip pat vos du trys atvejai per visą karjerą. Linkėčiau visiems sportininkams nors pusę tiek laimėti.

– Suomiai kuria dokumentinį filmą apie Ž. Savicką. Kada galėsime išvysti jį?

– Pernai jie baigė filmavimo darbus, kitais metais turėtume tą filmą pamatyti.

TIK FAKTAI

Tarptautinis sporto festivalis startavo praėjusiais metais. Šįmet jis vyks Vilniuje spalio 19–20 dienomis. Festivalio sumanytojas galiūnas Ž.Savickas. Renginys – nemokamas.

Festivalio programą sudaro: pasaulio galiūnų čempionų lygos etapas, Europos mėgėjų galiūnų čempionatas, pasaulio rąsto kėlimo pirmenybės, olimpiečio Mindaugo Mizgaičio imtynių turnyras, imtynių gigantų kovos, kultūrizmo ir klasikinio kultūrizmo varžybos, kūno rengybos, atletinės kūno rengybos ir bikinio varžybos, rankų lenkimas, prisitraukimų, gatvės gimnastikos turnyras, štangos spaudimo gulint rungtis, „spausk ir bėk“ varžybos. Jėgos sporto šakas jungiančiame renginyje praėjusiais metais dalyvavo beveik 500 sportininkų iš 13 valstybių. Šįmet jų bus dar daugiau, svečių laukiama net iš 20 valstybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų