REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Algimantas BALTRUŠAITIS

Regionų aplinkos apsaugos departamentai švenčia dvidešimt penkerių metų jubiliejų. Šis jubiliejus paminėtas nelinksmai – pats pasiprašė atleidžiamas Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas Vidmantas Svečiulis, o jo pavaduotojas buvo kaltinamas įvairiais rimtais nusikaltimais.

REKLAMA
REKLAMA

Nepastebi skandalų

Šią savaitę sueis ketvirtis amžiaus, kai šie departamentai buvo įsteigti. Jų gimimo liudijimas – archyvuose tebesaugomas tuomečio Valstybinio gamtos apsaugos komiteto pirmininko 1988-09-29 įsakymas įsteigti šiam komitetui tiesiogiai pavaldžią Respublikinę valstybinę gamtos apsaugos inspekciją su aštuoniais – Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Kapsuko (dabartinė Marijampolė), Panevėžio, Šiaulių, Utenos ir Vilniaus – teritoriniais gamtos apsaugos komitetais. Pertvarkius valstybinę aplinkos apsaugos sistemą, šie komitetai tapo dabartiniais Regionų aplinkos apsaugos departamentais (RAAD). „Regionų aplinkos apsaugos departamentai – tai pagrindiniai visos mūsų aplinkos apsaugos sistemos stuburo slanksteliai. Kuo jie judresni, stipresni, tuo ir visa sistema veiksmingesnė“, – pranešime spaudai cituojamas aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

Tai atrodo keistai vertinant tai, kad ministras taip kalba tarsi nepastebėtų prieš kelias dienas paskelbtų pranešimų apie tai, kad iš pareigų pasiprašė atleidžiamas šešerius metus departamentui vadovavęs Šiaulių RAAD vadovas V. Svečiulis. Bet tai ne vienintelė problema, kuri temdo Šiaulių RAAD gimtadienį.

Stojo prieš teismą

Kaip „Šiaulių naujienos“ jau skelbė, teisme buvo atsidūręs šio departamento direktoriaus pavaduotojas Alfonsas Pundza ir jo sūnus policininkas Justas Pundza. 56-erių metų A. Pundza buvo kaltinamas turto pasisavinimu, dokumentų klastojimu, piktnaudžiavimu tarnyba bei neteisėtu išankstinio apmokėjimo vardinės magnetinės kortelės panaudojimu.

REKLAMA
REKLAMA

Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnų bei Šiaulių apygardos prokurorų surinktais duomenimis, A. Pundza galėjo maždaug vienerius metus asmeniniais tikslais naudotis Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento tarnybiniu automobiliu „Suzuki Grant Vitaro” bei asmeninio ar savo šeimos narių automobilių kuro bakus pildyti valdišku kuru.

Kaip pagarsinta teisme, A. Pundza asmeniniais sumetimais, naudodamasis įstaigos jam patikėta išankstinio apmokėjimo vardine magnetine kortele, galėjo nuvažiuoti beveik 5 tūkstančius kilometrų. Tiek kilometrų būtų pakakę iš Šiaulių nuvykti iki Paryžiaus bei parvykti atgal.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas, išnagrinėjęs šią baudžiamąją bylą, A. Pundzą pripažino kaltu dėl turto pasisavinimo, piktnaudžiavimo, dokumentų klastojimo ir skyrė 6 tūkstančių 500 litų baudą, o Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui priteista trijų su puse tūkstančio litų materialinė žala. Šis nuosprendis buvo skundžiamas Šiaulių apygardos teismui. V. Mazuronis kol kas neskuba priimti sprendimo dėl susikompromitavusio pareigūno ir teigia, kad laukia aukštesnės instancijos teismo sprendimo.

Veiklos sritys išsiplėtė

Per ketvirtį amžiaus regionų departamentai išaugo ne tik darbuotojų ir padalinių skaičiumi. Labai išsiplėtė ir jų veiklos sritys. Svarbiausia jų priedermė – aplinkos apsaugos valstybinė kontrolė, pažymi Aplinkos ministerija. RAAD‘ai kontroliuoja, kaip fiziniai ir juridiniai asmenys naudoja ir atkuria gamtos išteklius, ar teisingai vykdoma šių išteklių naudojimo, teršalų išmetimo į aplinką apskaita, stebi pavojingus objektus, išduoda Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimus, planavimo sąlygas teritorijų planavimo dokumentams rengti, įvairius su gyvūnijos išteklių naudojimu susijusius leidimus, teikia ieškinius teismams dėl padarytos aplinkai žalos atlyginimo ir atlieka daug kitų funkcijų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų