REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Taurelę kilnojančios būsimos mamos gali pakenkti vaisiaus vystymuisi, todėl būtinos plačios informacinės kampanijos ES ir pasauliniu lygiu. Svarbu didinti visuomenės informuotumą apie neigiamą reakciją į bet kokį alkoholio toleravimą nėštumo metu“, - teigė europarlamentarė ir renginio globėja Radvilė Morkūnaitė vakar Europos Parlamente vykusioje konferencijoje apie alkoholio žalą kūdikių vystymuisi.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip vieną iš galimų priemonių, jau pasiteisinusių Prancūzijoje, politikė įvardino logotipo ant alkoholio taros, draudžiančio vartoti alkoholį nėščiajai, naudojimą. „Tik visiškas alkoholio atsisakymas prilygsta nulinei rizikai, o tokios sąvokos, kaip saugus ar tinkamas alkoholio kiekis išvis negali būti, ypač nėštumo metu“, - pažymėjo R. Morkūnaitė, remdamasi konferencijoje pristatytų tyrimų duomenimis.

REKLAMA

Konferencijoje dalyvavęs už sveikatos ir vartotojų politiką atsakingas Europos Komisijos narys Tonio Borg teigė, kad nors sveikatos klausimai pagal subsidiarumo principą daugiausia sprendžiami nacionaliniu lygiu, tačiau, tai nereiškia, kad Europos Komisija neturi įtakos. Kaip pavyzdį eurokomisaras paminėjo šiuo metu Europos Sąjungos lygiu vykdomą tabako reformą.

Anot ekspertų, alkoholio vartojimas nėštumo metu yra viena iš pagrindinių kūdikių vystymosi sutrikimų Europos Sąjungoje priežasčių. Per nėštumą net nedideliais kiekiais ar tik nėštumo pirmaisiais mėnesiais vartojamas alkoholis trukdo normaliam vaisiaus vystymuisi ir gali rimtai pakenkti dar negimusiam kūdikiui.

REKLAMA
REKLAMA

„Deja, daug moterų to nežino ir toliau vartoja alkoholį nėštumo metu: statistiškai nuo 25% Ispanijoje iki 35% - 50% Olandijoje ir netgi didesnis skaičius Jungtinėje Karalystėje arba Airijoje - 79%. Todėl, kaip viena iš priemonių, mažinančių šiuos skaičius, būtina vieninga alkoholio ženklinimo sistema visose ES valstybėse narėse“, - akcentavo EP narė.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų