• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įgyvendindama pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus ir tęsdama jau pradėtą darbą, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rugsėjo 18-19 dienomis Kaune organizuoja neformalų jungtinį dviejų Europos Komisijos (EK) komitetų – Užimtumo ir Socialinės apsaugos – susitikimą.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo išvakarėse socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė susitiko su Europos Komisijos Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties direktorato generaliniu direktoriumi Koos Richelle, už socialinę politiką atsakinga to paties direktorato direktore Lieve Fransen bei už Europinę užimtumo strategiją ir valdymą atsakingu to paties direktorato direktoriumi Santiago Loranca Garcia.

REKLAMA

Susitikimo metu aptarti Europos Komisijos veiksmai dėl Socialinių investicijų paketo, kurio tikslas yra užtikrinti, kad socialinės apsaugos sistemos būtų efektyvios ir sugebančios suteikti paramą žmogui įvairiuose gyvenimo etapuose, investuojant į žmogų visą jo gyvenimą – įgalinti ir plėtoti įgūdžius pradedant nuo ankstyvos vaikystės. Susitikimo metu ministrė A. Pabedinskienė akcentavo, jog egzistuojanti socialinė atskirtis kelia ne tik didelį nerimą, bet ir lemia socialinių išlaidų didėjimą ateityje, būtent dėl šios priežasties investicijos į socialinės atskirties prevenciją europiniame kontekste turėtų tapti prioritetu.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien Kaune vyksiančiame pirmininkavimo renginyje didžiausias dėmesys bus skiriamas vienam iš mūsų šalies pirmininkavimo prioritetų – Ekonominės ir pinigų sąjungos Socialinės dimensijos klausimui. Apie socialinę dimensiją Kaune kartu diskutuos ir bendrų sąlyčio taškų ieškos dviem svarbiems EK komitetams atstovaujantys ekspertai iš visų ES valstybių narių. Siekdamas parodyti šio klausimo svarbą ir norėdamas paskatinti valstybes nares ieškoti bendro sutarimo šiuo klausimu, į Lietuvą skaitys pranešimą apie socialinę dimensiją aukšto rango EK pareigūnas Koos Richelle – Užimtumo, socialinių reikalų ir įtraukties direktorato generalinis direktorius, paprastai nedalyvaujantis ekspertų lygio susitikimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialinė dimensija yra tęstinė Europos Sąjungos prezidento Hermano Van Rompuy‘io iniciatyva, siūlanti integruotą užimtumo ir socialinės apsaugos politiką, paspartinsiančią ekonomikos augimo atsigavimą ir kartu leisiančią pagelbėti nuo krizės nukentėjusiems ir prie ekonominės aplinkos apskritai sunkiau prisitaikantiems žmonėms.

Tikimasi, kad Lietuva per pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpį apibendrins valstybių narių pozicijas šiuo klausimu ir prisidės prie galimos bendros nuomonės formavimo po šio ir kitų svarbių susitikimų socialinės dimensijos tema.

REKLAMA

Kaune vyksiančiame neformaliame jungtiniame dviejų komitetų susitikime Lietuva taip pat turės galimybę iškelti ir daugiau visoms ES valstybėms narėms, taip pat ir pačiai Lietuvai, aktualių klausimų, ir neformaliai padiskutuoti bei išklausyti kitų valstybių narių pozicijas. Vienas tokių klausimų – aktyvių integracijos priemonių ir socialinių išmokų suderinamumas. Pranešimą šia tema skaitys dr. Helene Giacobino iš tyrimų centro „Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab“ (J-PAL) prie Masačiusetso (JAV) universiteto Ekonomikos fakulteto. Šis centras turi savo padalinį Paryžiuje, kur atliekami tarptautinio masto tyrimai socialinėje, skurdo, ekonomikos, polinių sprendimų įtakos visuomenei srityse. Pranešime bus pristatomi tyrimų rezultatai, atspindintys įvairių politinių ir strateginių sprendimų pasekmes, jų vertinimo poreikius, bei konkretūs šalių pavyzdžiai dėl jaunimo užimtumo skatinimo, aktyvių integracijos priemonių į darbo rinką ir socialinės paramos efektyvumo.

REKLAMA

Užimtumo (angl. Employment Committee) ir Socialinės Apsaugos (angl. Social Protection Committee) komitetai atlieka itin svarbų vaidmenį analizuodami, patardami, rengdami medžiagą, siūlydami socialinės politikos srityje įvairius sprendimus, kurie kasmet be išlygų aptariami EPSCO. Pripažindama šių komitetų bendradarbiavimo svarbą, Lietuvą nusprendė organizuoti neformalų jungtinį abiejų komitetų susitikimą. Kiekviena ES valstybė narė turi nuolatinius atstovus šiose komitetuose – tokiu būdu užtikrinamas klausimų tęstinumas ir nuoseklumas.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų