REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Birutė SLAVINSKIENĖ 

Po ilgų politikų, mokslininkų ir vietos bendruomenių diskusijų Aplinkos ministerijos komisija pirmadienį pagaliau pripažino JAV energetikos kompaniją „Chevron“ skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja. Galutinį sprendimą dar turės priimti Vyriausybė. Protestuojantieji prieš „Chevron“ atėjimą rankų nuleisti neketina.

Galutinis sprendimas – Vyriausybės

Šis sprendimas keliaus patvirtinimo į Vyriausybę. „Nusprendėme rekomenduoti Vyriausybei skelbti „Chevron“ konkurso nugalėtoja. Vyriausybė turi priimti galutinį politinį sprendimą“, – sakė Daiva Matonienė, aplinkos viceministrė, komisijos pirmininkė.

Valdančiosios koalicijos taryba jau yra priėmusi sprendimą pritarti „Chevron“ ketinimams Lietuvoje žvalgyti skalūnus.

„Dabar per penkias dienas pateiksime Vyriausybei atitinkamo nutarimo projektą, per mėnesį „Chevron“ turės sumokėti pradinę įmoką, o per 90 dienų turėtų būti pasirašytos sutartys“, – teigė D.Matonienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji džiaugėsi, kad Seimas neseniai sugriežtino reikalavimus žemės gelmių žvalgytojams, bet tai neišgąsdino „Chevron“. Viceministrė pasakojo, kad sutartyje bus numatyta, jog amerikiečiai prieš pradedami žvalgybos darbus dar turės atlikti papildomą poveikio aplinkai vertinimą, kurio viena dalis – susitarimas su vietos savivaldybėmis.

REKLAMA

Amerikiečiai į skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą planavo investuoti ne mažiau kaip 80 mln. Lt.

Konkursas žvalgyti skalūnus baigėsi jau šių metų pradžioje, tačiau delsta oficialiai patvirtinti jo nugalėtoją, nes Seimas nusprendė pakeisti kai kuriuos su žemės gelmių eksploatavimu susijusius įstatymus. Rugpjūtį Angliavandenilių komisija mėnesiui atidėjo „Chevron“ paskelbimą konkurso nugalėtoju, nes patys amerikiečiai paprašė daugiau laiko susipažinti su naujai pakoreguotais įstatymais.

Rugsėjo pradžioje valdančiųjų partijų lyderiai sutarė, kad skalūninių dujų paieškos procesas Lietuvoje turi būti tęsiamas.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai spėja, kad Lietuvos gelmėse potencialiai gali būti apie 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, tačiau techniškai įmanoma išgauti apie dešimtadalį jų – 10–12 mlrd. kubinių metrų. Laimėjusi konkursą „Chevron“ ne mažiau kaip 4–5 metus žvalgytų skalūnų dujas Lietuvoje ir tik tada nustatytų, kokie realūs išgaunami jų kiekiai. Į žvalgybą amerikiečiai žada investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

Be to, Ministras Pirmininkas A.Butkevičius tuomet pareiškė, kad aktyviai protestuojančios prieš skalūnų dujų gavybą Tauragės krašto bendruomenės praleido progą derėtis su valdžia ir „Chevron“, todėl jos jau negalės stabdyti paieškos procesų. Vyriausybėje rugpjūtį buvo rengiamas bendruomenių atstovų susitikimas su „Chevron“, tačiau bendruomenės jį boikotavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Chevron“ žvalgys skalūnų dujas 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės–Tauragės plote Vakarų Lietuvoje – ši teritorija ribojasi su Tauragės rajono šiaurės vakaruose esančiu ir 600 gyventojų turinčiu Žygaičių miesteliu.

Žygaitiškiai rankų nuleisti neketina

„Chevron“ planams besipriešinantieji įsitikinę, kad išgaunant skalūnų dujas gali būti užterštas geriamasis vanduo, pažeista ekosistema. Žygaičių bendruomenės „Žygava“ pirmininkas Jonas Nairanauskas net ir po „Chevron“ paskelbimo konkurso nugalėtoja rankų nuleisti neketina. Pasak jo, „Chevron“ skalūnų dujų žvalgybą ketina pradėti Šilutės–Tauragės plote. Į jį patenka tik nedidelė Žygaičių seniūnijos dalis – Girininkų kaimas ir vienas kitas vienkiemis.

REKLAMA

„Tauragės kurjeriui“ jis sakė šį sprendimą vertinąs ne vienareikšmiškai.

– Aišku, pats sprendimas džiaugsmo nekelia, tačiau užtat pagaliau akivaizdžiai pamatėme, ko vertos mūsų valdžios vyrų kalbos: jie viena sako, o kita daro. Juk buvo ne kartą žadėta, kad nieko nebus daroma prieš žmonių valią, o dabar prašau, „Chevronui“ – žalia šviesa, – sakė J.Nairanauskas.

Pasak jo, reaguojant į tokį sprendimą pirmiausia ketinama sukviesti žmones, pasitarti, ką daryti toliau.

– Kita vertus, mums dabar bus lengviau nei anksčiau, kai dar šiek tiek tikėjomės valdžios paramos. Nebereiks prašinėti valdžios dėmesio, nes jų pozicija jau aiški. Todėl ketiname nieko nebelaukdami ieškoti juristų pagalbos ir kreiptis į teismą, – sakė jis.

REKLAMA

J.Nairanauskas sakė, kad ketinama informuoti ir aplinkines valstybes, kad į jautrų ekologijai regioną bus įleistas investitorius, ketinantis grėsmę keliančiomis ilgalaikėmis technologijomis, pažeisiančiomis visą ekosistemą ir ypač vandenį, išgauti skalūnų dujas.

„Šis žingsnis – neteisėtas“

Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys, „Tauragės kurjerio“ paprašytas pakomentuoti situaciją, teigė, kad toks sprendimas – tai pirmas žingsnis „Chevronui“ ateiti į Lietuvą.

– Tačiau šis žingsnis – neteisėtas, – įsitikinęs L.Balsys. – Negalima buvo net skelbti tokio konkurso, kadangi strateginis poveikio aplinkai vertinimas, patvirtintas 2011 m., nebeatitinka šiandienos realijų. Prieštarauja jis ir Orhuso konvencijos principams, deklaruojantiems visuomenės teisę dalyvauti priimant sprendimus dėl aplinkos. Juk visiškai akivaizdu, kad tokie sprendimai priimami, nors tokia daugybė žmonių prieš juos protestuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L.Balsys teigė rekomenduojąs bendruomenėms, protestuojančioms prieš skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą, kreiptis į teismus.

Seime L.Balsys sakė inicijuojąs rezoliuciją ir parašų rinkimą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą. Jis nori sužinoti atsakymą, ar įstatymų pakeitimai dėl galimybės žemės gelmėse laidoti ar laikyti toksines medžiagas, atsiradę per vieną naktį, neprieštarauja Konstitucijai.

Be to, kaip Žaliųjų partijos pirmininkas jis teigė kreipsiąsis į Vyriausybę ir Aplinkos ministeriją ir sieksiąs, kad būtų sustabdytos įmonių „LL investicijos“ ir „Minijos nafta“ licencijos. Mat šios licencijos buvo išduotos tada, kai apie skalūnų dujas dar niekas nekalbėjo, ir leidžia išgauti tradicinius angliavandenilius – naftą ir dujas. Didžiąją dalį šių bendrovių akcijų jau nupirko „Chevron“. Įmonės turėtų deklaruoti, ar ketina užsiimti ir skalūnų žvalgyba bei gavyba, ar ne. Jei taip – jos turi gauti naujas licencijas.

– Raginu žmones ir toliau nenuleisti rankų, priešintis, nepasirašinėti jokių sutarčių, – baigdamas sakė L.Balsys.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų