REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai lietaus nėra, tai ir grybai neskuba pasirodyti

Inga VENCKUTĖ

Šilutė ir jos kraštas nėra toks garsus grybais kaip Varėna. Bet vietiniai gyventojai jau valgo puikių pamario šeimininkių pagamintus patiekalus iš grybų ir su grybais.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį Šilutės turguje sutikti grybais prekiaujantys rajono gyventojai sakė, kad dėl sauso ir šilto oro grybų nėra daug nei įprasta tokiu metu. Gal todėl jų beveik ir nepardavinėjo keletą turgų iš eilės.

REKLAMA

Voveraičių dabar surenkama šiek tiek daugiau nei kitų grybų. Vasarinių baravykų beveik ir nebuvo. Todėl viliamasi, kad jų užderės rudeniop, rugsėjo pradžioje.

„Nėra grybų tiek daug, kaip norėtųsi. Visą šį kibirą rinkom keliese, ne aš viena“, – sako ir kibiran rodo voveraites parduodanti Renata. Moteris pasakojo, kad rinkusi ir mėlynes. „Jei renki sąžiningai, brauki uogas pirštais, o ne su šukomis, tada per vieną valandą prirenki litrą“, - kalbėjo pašnekovė. Grybus Renata šį sykį atvežė iš Žemaitkiemio. Ji pasakojo, kad grybaujanti Rudynų, Lapynų miškuose. Ir tų skanėstų ten nėra tiek daug. Moters parduodamos voveraitės, arba dar kitaip vadinami gaidukai, kainuoja ne taip ir daug – vos penki litai už litrą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas ieško, tas randa“, - sako kitas turguje sutiktas pašnekovas, prekiaujantis savo rinktais grybais. Stanislovas, toks šnekaus vyriškio vardas, sakosi grybavęs Gardamo miškuose, prie Švėkšnos. „Reikia anksti keltis. Dabar jau beveik viską pardaviau, o kokių gražių grybų būtum galėjus nufotografuot...“, - nežymiai papriekaištavo ir nusivedė prie savo prekyvietės, kur mašinos bagažinėje gulėjo grupelėmis sudėlioti karališkieji grybai. Tokie gražūs ir viliojantys pasirodė tie Stanislovo baravykai. „Turėjau ir raudonviršių, bet jau pardaviau“, — porina pašnekovas, už kilogramą tų gražuolių imantis dvidešimt litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ruduo jau po truputėlį nedrąsiai bando praverti duris. Greitai tos durys atsivers plačiai plačiai. Bent jau taip praneša, arba prognozuoja, orų mergaitės ir berniukai, kas vakarą prabylantys žydruosiuose televizorių ekranuose. Žinia, ruduo – grybų metas. Tad tie, kas neragavote, nenusiminkite. Imkite krepšius, kibirėlius ir anksti ryte, kol dar žolę dengia skaidri rasa, pirmyn miškan. Juk jei ir nerasite, tai bent jau grynu oru pakvėpuosite. O grybų dar bus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų