• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Povilas Baranavičius

Garsiai startavęs naujas kelionių organizatorius „Go Planet Travel“ kelionėmis prekiauja jau antrą mėnesį, tačiau turizmo rinkoje nenuslūgsta nerimas dėl jo sąsajų su virtine bankrutavusių bendrovių.

REKLAMA
REKLAMA

„Aurelos” šešėlis

Birželį apie veiklos pradžią paskelbę „Go Planet Travel“ vadovai kūrė rimtos kompanijos įvaizdį. Buvo skelbiami planai apie rugpjūtį prasidėsiantį bendradarbiavimą su garsių pasaulinių skrydžių bendrovėmis - „Turkish Airlines“, „Finnair“, „UTair“.

REKLAMA

Tačiau kol kas „Go Planet Travel“ pranešė pasirašiusi sutartį tik su viena bendrove – vos prieš mėnesį oro susisiekimo licenciją gavusia „Grand Cru Airlines“.

Vilniuje įregistruotai „Grand Cru Airlines“ vadovauja buvęs užsakomųjų skrydžių kompanijos „Aurela“ vadovas Valdas Barakauskas.

Š.m. liepos pradžioje Vilniaus apygardos teisme „Aurelai“ iškelta bankroto byla.

Kaip skelbė vz.lt, likus savaitei iki bankroto bendrovei buvo panaikinta skraidymo licencija. Kad galėtų išsaugoti licenciją, „Aurelos“ akcininkai turėjo susitvarkyti finansines problemas - įrodyti, jog yra pajėgi vykdyti savo turimus ir galimus įsipareigojimus, atstatyti likvidumo rodiklius iki optimalios reikšmės.

REKLAMA
REKLAMA

Vien „Sodrai“ bendrovė liko skolinga per 0,4 mln. litų skolų - iki bankroto įmonėje dirbo per 80 darbuotojų.

Iš paskos seka bankrotai

Manoma, kad būtent įvairių bankrotų šleifas „Go Planet Travel“ ir trukdo susitarti su patikimais partneriais. Rinkoje žinoma, kad už „Go Planet Travel“ vairo stovi tie patys žmonės, kurie dirbo liūdnai pagarsėjusioje turizmo bendrovėje „Star Holidays“. Bankrutavus šiai bendrovei, liko įsiskolinimų ir tai pačiai kompanijai „Turkish Airlines“.

Naujo rinkos žaidėjo sąsajų su bankrutavusia „Star Holidays“ netrūksta - net 5 iš 8 naujojo rinkos žaidėjo darbuotojų anksčiau dirbo bankrutavusioje įmonėje. Tarp jų - ir „Go Planet Travel“ direktorius Karolis Urbelionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pakalbintas vadovas neigė, kad praeities bankrotai trukdo naujos įmonės veiklai.

„Viskas vyksta sėkmingai ir praeitis netrukdo“, - tikino K.Urbelionis.

Lietuvoje „Grand Go Group Ltd.“ grupei priklauso ne tik „Go Planet Travel“, bet ir 2011-ųjų pabaigoje veiklą pradėjusi atvykstamojo turizmo bendrovė „Go Baltic Travel“. Šiai bendrovei vadovauja bankrutavusių „Star Holidays“ ir „Star1 Airlines“ vadovas Martynas Laivys. Dar viena sąsaja - „Grand Go Group Ltd.“ grupės viešbučių plėtrai vadovauja Darius Šilinis, buvęs „Star team group“ akcininkas.

REKLAMA

Nors „Go Planet Travel“ interneto tinklalapyje pateikiamame keliones pardavinėjančių partnerių sąraše yra kelios dešimtys šalies turizmo agentūrų, garsių vardų jame nėra. Didieji rinkos žaidėjai, tokie kaip „Baltic Clipper“ ar „West Express“, kol kas atsargiai stebi naują kelionių organizatorių ir neskuba prekiauti jo kelionėmis.

Neįprasta ir tai, kad „Go Planet Travel“ savo veiklą yra apdraudusi vos 650 tūkst. litų suma, kuri turint omenyje liūdną ankstesnių kelionių organizatorių bankrotų pavyzdį, atrodo nedidelė.

REKLAMA

Rinka neskuba

Lietuvos turizmo asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė teigia, kad „Go Planet Travel“ prireiks laiko, kol susikurs reputaciją, tačiau, įvertinus sąsajas su „Star1 Holidays“, tai nebus lengva.

„Kiek žinau, turizmo agentūros kol kas tikrai nepuola pardavinėti „Go Planet Travel“ siūlomų kelionių. Žinoma, susitikimai, pokalbiai vyksta, tačiau kiekvienas verslininkas pirmiausia jaučia atsakomybę prieš savo partnerius ir klientus, todėl sprendimų priimti neskuba. Jei rinka matys, kad „Go Planet Travel“ neištiks kai kurių kitų kelionių organizatorių likimas, situacija keisis. Bet kol kas atsargumo yra daug“, - kalbėjo D.Mažeikaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji kritikuoja egzistuojančią tvarką, kai leidimai verstis turizmo verslu dalijami labai lengvai, o kelionės pardavinėjamos parduotuvėse ar net kavinėse.

Pasak D.Mažeikaitės, tokie atvejai pasitikėjimo Lietuvos turizmo rinka nekelia nei keliautojams, nei užsienio partneriams.

Pirmąjį skrydį „Go Planet Travel“ planuoja vykdyti jau rugsėjo 10 d.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų