REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo rudens VU Filosofijos fakulteto Bursų kieme po atviru dangumi įsikurs mainų bibliotekėlė. Savo dizainu Filosofijos fakulteto rūmų fasadą priminsianti bibliotekėlė – jau penktoji mainų principu veikianti Lietuvoje. Ši iš JAV atkeliavusi idėja Filosofijos fakulteto darbuotojos Mildos Varnauskaitės iniciatyva daiginama ne tik sostinėje, bet ir atokesnėse vietovėse.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau gyvuojančių tokių bibliotekėlių patirtis parodė, kad ši iniciatyva, suteikdama žmonėms galimybę mainytis knygomis, ne tik skatina skaitymą, bet ir buria bendruomenę, didina piliečių pasitenkinimą savo gyvenama erdve, nuteikia pozityviai. Jaukus ir nedidelis Bursų kiemas, per visus mokslo metus traukiantis studentus ir dėstytojus bendrauti, diskutuoti, aptarti fakulteto įvykius – puiki vieta bibliotekėlės iniciatyvai įgyvendinti. Filosofijos fakulteto atstovai įsitikinę, kad tai didins demokratiškumo ir laisvės atmosferą universiteto bendruomenėje“, – pasakoja mainų bibliotekėlės iniciatorė M. Varnauskaitė.

REKLAMA

Vilniaus universiteto meistrų sukonstruota Filosofijos fakulteto rūmų fasadą atkartojanti bibliotekėlė bus įkurdinta universiteto senojo rūmų ansamblio vidiniame kieme, o tokių kūrybiškų statinių, kiek pamena universiteto bendruomenė, universiteto istorijoje dar nebuvo. „Žinoma, ši bibliotekėlė išskirtinė ir tuo, kad čia, tikimasi, nuolatos bus puikios mokslinės literatūros. Mūsų mokslininkai jau ruošia knygas bibliotekėlei, todėl čia turėtų būti itin didelė pagunda apsilankyti visai universiteto bendruomenei ir, aišku, kažką palikti ir patiems“, – intriguoja M. Varnauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje, Tramvajų g., beveik prieš metus (2012 m. spalio 13 d.) įkurtoje pirmojoje tokioje bibliotekėlėje Lietuvoje knygų mainai vyksta jau be iniciatorės įsikišimo. Pasak M. Varnauskaitės, įdomiau stebėti vėliau įkurtas bibliotekėles: „Vietovėse, kuriose įkuriamos bibliotekėlės – Taikos g. Vilniuje, Džiaugsmo g. Aukštuosiuose Paneriuose ir Dūkštose – nejučia susiklosto savos ten įsikūrusios bibliotekėlės taisyklės, todėl visada skatinu naujus bibliotekėlių prižiūrėtojus ne stengtis perimti mechaniškai taisykles, bet stebėti, kaip bendruomenė priima bibliotekėlę, kokias taisykles pati sukuria ir mokytis iš to“, – reziumuoja Filosofijos fakulteto atstovė.

Smalsu pamatyti, kokias mainų bibliotekėlės taisykles sukurs universiteto žmonės? Kyla klausimai, ar vyks darnūs mainai, ar studentai ir dėstytojai atneš savo knygų, ar atsiras naujos mainų formos, pavyzdžiui, konspektai? Ar miestiečiai prisijungs prie mainų?

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų