• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mindaugas LAURINAITIS Šiaulių pašonėje niekaip neužbaigiamo pavojingų atliekų deginimo įrenginio statybas pratęs senasis rangovas – Italijos įmonė „Hefner Srl“, antradienį informavo UAB „Toksika“ atstovai. Tačiau ar gali būti, kad pažadas laikytis griežtų aplinkosauginių reikalavimų gali būti niekinis, o mokesčių mokėtojams šis įrenginys kainuos ne tik milijonus litų, bet ir sveikatą? Buvęs bendrovės „Toksika“ direktorius mano, kad tai visai realu.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirašė sutartį

Atliekų deginimo įrenginį Šiaulių rajone statanti Ūkio ministerijai pavaldi UAB „Toksika“ priėmė jo statytojų konsorciumo, kurį sudaro UAB „Senovė“ ir Italijos bendrovė „Hafner Srl“, pateiktą siūlymą dėl darbų užbaigimo. Praėjusią savaitę bendrovės „Hafner Srl“ iniciatyva įvyko susitikimas Ūkio ministerijoje – Italijos įmonė Lietuvos bendrovei pateikė darbų planą dėl deginimo įrenginio Šiaulių rajone statybos pabaigos darbų. Prognozuojama, kad įrenginiui pabaigti statytojams gali prireikti maždaug 3 mėnesių, rašoma išplatintame pranešime.

REKLAMA

„Mums pavyko susitarti dėl darbų, reikalingų įrenginiui paleisti, eigos, priimtinų sąlygų ir laiko terminų. Statytojai patvirtino sieksiantys, kad deginimo įrenginys atitiktų visus pagal teisės aktų nuostatas jam taikomus aplinkosauginius reikalavimus. Baigiant statybas bus priimtos ir ligšiolinių ekspertų, vertinusių įrenginį, pastabos. Konsorciumas yra suinteresuotas tinkamai užbaigti deginimo įrenginio statybas“, - pranešime cituojamas „Toksikos“ valdybos pirmininkas Marius Busilas.

REKLAMA
REKLAMA

„Toksika“ sutiko, kad statytojai užbaigtų įrenginio statybos darbus pagal anksčiau pasirašytą rangos sutartį bei ekspertų ir techninės priežiūros inžinierių sudarytą darbų sąrašą.

Nesirengia taisyti iš esmės?

Buvęs generalinis „Toksikos“ direktorius Ramūnas Pečiulevičius, kuris 2011 metais atėjo vadovauti bendrovei tuo metu, kai pavojingų atliekų deginimo įrenginys turėjo būti užbaigtas ir priimtas eksploatavimui, laikosi kitokios nuomonės. Pasak jo, iš numatytų darbų sąrašo net ne specialistui aišku, kad apie jokius rimtesnius įrenginio taisymus nėra kalbos, o tai mokesčių mokėtojams gali kainuoti milijonus ar net sveikatą, nes į orą bus išmetama daugiau teršalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasižiūrėjus sąrašą darbų, kuriuos įsipareigojo padaryti Italijos bendrovė, niekur neminima, kad bus atliekami įrenginio defektų šalinimo darbai. Tai reiškia, kad įrenginio niekas nesirengia taisyti iš esmės, o ekspertų išvados yra niekinės“, - yra įsitikinęs R. Pečiulevičius.

Ūkio ministerijai pavaldžiai bendrovei vadovavęs R. Pečiulevičius teigia, kad atsistatydino iš savo pareigų neturėdamas kito pasirinkimo – negalėjo nereaguoti į jo nuomone atliktus įrenginio statybų pažeidimus, o valdyba, kuriai yra pavaldus UAB „Toksika“ direktorius, su jo nuomone nesutiko.

REKLAMA

Trumpesnis laikotarpis

Pasak R. Pečiulevičiaus, iš jo turimos informacijos, galimi du variantai – pradėjus eksploatuoti įrenginį, jis mokesčių mokėtojams kainuos dešimtis milijonų litų, arba bus pakeisti aplinkosauginiai reikalavimai, o tai reikštų blogas žinias aplinkinių gyventojų sveikatai. Jeigu bus paleistas galingesnis įrenginys, R. Pečiulevičiaus nuomone, jam veikti reikėtų žymiai daugiau dyzelino.

„Taupoma, kad būtų pigiau rangovui, bet ne mokesčių mokėtojams. Ruošiantis statyti įrenginį, politikai šiauliečiams davė pažadus, kad įrenginiui bus keliami griežtesni aplinkosaugos reikalavimai nei Europos Sąjungoje, bet nepanašu, kad šis pažadas būtų išpildytas. Pagal rangos sutartį vienareikšmiškai parašyta, kad nustačius trūkumus, jie turi būti ištaisyti ir įrenginys būtų vėl bandomas aštuonis mėnesius ir tik tada atiduotas eksploatavimui. Pranešime nurodomi tik trys mėnesiai“, - dienraščiui „Šiaulių naujienos“ sakė R. Pečiulevičius.

REKLAMA

Pasikeitė planai

Šiaulių pašonėje pastatytą ir, kaip nustatė pasamdytas Šveicarijos ekspertas, su trūkumais įrengtą pavojingų atliekų deginimo įrenginį vėluojama užbaigti ilgiau nei metus. Šių metų pradžioje UAB „Toksika“ ketino ieškoti naujo rangovo, kuris ištaisytų trūkumus, nes senasis „Hefner Srl“ ir „Senovė“ nesutiko užbaigti darbų. Šiauliuose šių metų pradžioje viešėjusi tuometinė Ūkio ministrė Birutės Vėsaitė užtikrintai sakė, kad trūkumus turėtų ištaisyti senasis rangovas.

Bet po pusmečio įvykusio skandalo pasikeitus ministrams, šį kartą, panašu, ministerijos ir UAB „Toksika“ valdybos nuomonės sutapo, o ir patys italai pakeitė savo planus bei patys parodė iniciatyvą užbaigti darbus. R. Pečiulevičius teigia, kad matydamas, kaip vystosi šio įrenginio statybos, prieš porą metų buvo kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, tačiau teisėsauga nieko nepadarė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų