REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiaurumo akimirkos, kurios paauglių gyvenimus paverčia pragaru

Nužudymų mažėja, tačiau auga nepilnamečių narkomanų nusikaltimų skaičius

Praėjusios paros įvykiai Kuršėnuose – dar kartą priminė, kokie gali būti žiaurūs nepilnamečiai, kuriuos teisinga linkme nesusiklostęs gyvenimas paverčia žudikais.

Praėjusios paros įvykiai Kuršėnuose – dar kartą priminė, kokie gali būti žiaurūs nepilnamečiai, kuriuos teisinga linkme nesusiklostęs gyvenimas paverčia žudikais.

REKLAMA

Nors nepilnamečių padarytų nusikaltimų skaičius pastaraisiais metais mažėja, tačiau pavieniai žiaurumo protrūkiai primena apie niekur nepradingstančias socialines problemas.

Protu nesuvokiamas poelgis

Pirmadienį Šiaulių kriminalistai pranešė, kad sulaikytas septyniolikmetis Redžinaldas D., įtariamas nužudęs jį globojusius ir jam padėjusius kaimynus 67 metų Reginą D. ir 29 metų Ramūną D. Manoma, kad nusikaltimas Kuršėnų miestelyje, Šiaulių rajone įvykdytas šeštadienį.

Motinos ir brolio lavonus sekmadienio vakarą aptiko į svečius atvykęs artimasis, kuris jau kurį laiką negalėjo susisiekti su šeimos nariais. Tą patį vakarą buvo sulaikyti du įtariamieji - 20-metis Ramūnas K. ir septyniolikametis Redžinaldas D.

REKLAMA
REKLAMA

Pirminiais duomenimis, šeštadienį paauglys girtavo su draugais. Vėliau namuose kilus konfliktui septyniolikmetis subadė peiliu aukas ir uždengė skudurais. Sulaikytas jis prisipažino norėjęs paslėpti kūnus miške, bet nespėjo.

REKLAMA

Ekspertų teigimu, šeimininkės sūnus galėjo mėginti apginti motiną, nes ant jo kūno suskaičiuota daugiau nei dvidešimt durtinių žaizdų. Paaugliui už dvigubą žmogžudystę gresia kalėti dvidešimt metų arba iki gyvos galvos.

Kokia – reali situacija?

Statistikos departamento duomenimis, 2008 m. nepilnamečiai padarė 3911 nusikaltimų. Tuo tarpu 2012 m. šis skaičius sumažėjo iki 2805. Galima būtų daryti prielaidą, kad per ketverius metus situacija Lietuvoje pagerėjo, bet...

Nepilnamečių padarytų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų skaičius 2012 m. siekė 258 (2011-siais – 241). Sunkių sveikatos sutrikdymų pernai užregistruota 18 atvejų (atitinkamai 2011 m. – 17). Tiesa, žmogžudžiais praėjusiais metais tao 9 pilnametystės nesulaukę asmenys. 2011 m. prie tokių nusikaltimų eilutės buvo 19 nepilnamečių pavardės. 2008-siais šis skaičius buvo dar didesnis – 23.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau policijos atstovai atkreipia dėmesį, kad pastaraisiais metais padaugėjo paauglių nusikaltimų, susijusių su disponavimu narkotinėmis medžiagomis (2008 m. – 66, o 2012 m. – 109) ir nusižengimų, kuriuos jie padarė būdami apsvaigę nuo narkotinių medžiagų (2008 m. – 25, o 2012 m. – 51).

Žiaurumo pavyzdžių netrūksta

2012 gruodis. Dėl kraupaus gruodžio 23 d. Klaipėdoje, Smiltelės gatvės daugiaaukštyje, įvykdyto benamio nužudymo sulaikyti ir į areštinę uždaryti du 14 ir 15 metų paaugliai. 1969 m. gimęs benamis su smurto žymėmis ant veido buvo rastas Kūčių išvakarėse Smiltelės g. 13-ojo namo laiptinėje.

Abu sulaikyti vaikai augo probleminėse šeimose, jie, kaip alkoholio ir narkotikų vartotojai, buvo žinomi tiek policijai, tiek Vaiko teisių apsaugos tarnybai. Velionis benamis itin stipriai sumuštas ir suspardytas be jokios aiškios priežasties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 lapkritis. Rokiškyje du nepilnamečiai nužudė 39-erių metų vyrą. Aukos kūnas su smurto žymėmis ant abiejų kojų ir kirstinėmis žaizdomis galvoje sekmadienio vakarą rastas Pandėlio gatvėje esančiame tvenkinyje. Nusikalstamos veikos padarymu įtariami 16-metis, gyvenantis Pasvalio rajone, ir 15-metė, registruota Vilniuje, sulaikyti. 2012 liepa. Sulaikyti penkiolikmečio nužudymu įtariami jo draugai. Sostinės policijos pareigūnai sulaikė keturis nepilnamečius, įtariamus žiauriu Vėliučionių vaikų socializacijos centro auklėtinio nužudymu. Aiškėja, kad savo bičiulį jie nužudė būdami girti ir neturėdami rimtos priežasties - už tai, kad jis esą pavogė megztinį ir jį išpurvino.

Penkiolikmetį akmenimis užmėtę įtariamieji pribloškė savo žiaurumu – įtariama, kad jie savo draugą užkasė dar gyvą: kai akmenimis uždaužytas jaunuolis esą nerodė gyvybės ženklų, išsigandę nepilnamečiai nusprendė jo kūną paslėpti, jį užkasdami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų